Нардепи підтримали внесену президентом постанову про запровадження санкції щодо РФ і Білорусі / фото УНІАН

Верховна Рада України підтримала рішення Ради національної безпеки та оборони від 20 листопада про запровадження санкцій проти Росії та Білорусі.

За відповідний проект постанови (реєстраційний номер 10271) проголосувало сьогодні на засіданні парламенту 304 народні депутати. Його вніс у ВРУ президент України Володимир Зеленський.

Постановою передбачено застосування спеціальних секторальних економічних та інших обмежувальних заходів щодо Росії та Білорусі в оборонно-промисловій сфері на 50 років.

Відео дня

Йдеться про заборону проведення операцій з товарами і послугами військового призначення та подвійного використання з резидентами РФ та Білорусі, у тому числі тих, що проводяться із залученням резидентів інших держав.

Також припиняється виконання економічних та фінансових зобов'язань на користь російських та білоруських резидентів щодо операцій, котрі стосуються товарів військового призначення та подвійного використання. Крім того, передбачається:

  • заборона передачі резидентам та резидентами Росії та Білорусі технологій та прав інтелектуальної власності;
  • заборона на здійснення резидентами цих країн дій щодо одержання охоронних документів;
  • здійснення інших дій, пов'язаних із охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності (винаходи, корисні моделі, промислові зразки, компонування напівпровідникових виробів, торгові марки, сорти рослин, об'єкти авторського права).

Йдеться і про заборону реєстрації та акредитації організацій колективного управління, засновниками яких є резиденти країни-агресора та її союзника.

Також передбачено припинення дії спільних проектів і промислових програм у сфері безпеки та оборони, учасниками яких є резиденти Росії чи Білорусі щодо товарів військового призначення та подвійного використання.

Санкції проти РФ і Білорусі

Як повідомляв УНІАН, 18 листопада, відповідно до указу президента україни Володимира Зеленського, застосовуються санкції до понад 100 фізичних та 37 юридичних осіб. Серед них, зокрема, екс-прем’єр-міністр України Микола Азаров, екс-міністр освіти і науки України Дмитро Табачник, російський гауляйтер в Криму Сергій Аксьонов, ватажок "ЛНР" Леонід Пасічник та колишній народний депутат України Олег Царьов.

Такод повідомлялося, що країни ЄС ввели санкції проти "Белавіа" у 2021 році після того, як у Мінську примусово посадили авіалайнер Ryanair, а потім заарештували опозиціонера Романа Протасевича, який перебував на його борту. 

"Белавіа" заборонили літати в Євросоюз, а ірландські лізингові компанії розірвали угоди про оренду літаків, через що флот білоруської авіакомпанії зменшився вдвічі.

Державна білоруська авіакомпанія "Белавіа" планує замовити літаки російського виробництва. Гендиректор авіакомпанії Ігор Чергинець зазначив, що Білорусі закритий шлях в Boeing, Airbus, Embraer. Вони ведуть переговори щодо придбання в Росії літаків МС-21 і Sukhoi Superjet New (SSJ-100 NEW). За його словами, у 2024-2026 роки ці літаки мають встати на крило, піти в комерційну експлуатацію в авіакомпанії.

Вас також можуть зацікавити новини: