Україна може стати членом ЄС у 2029 році - Кубілюс / фото УНІАН

Литовський політик, член Європейського парламенту Андрюс Кубілюс заявив, що якщо переговори про вступ України до ЄС починаються у цьому році, Україна цілком реально може стати членом Євросоюзу у 2029 році. Тоді українці також зможуть взяти участь у виборах до Європарламенту. 

"Інтеграція України у Європейський Союз приносить не тільки економічну користь для обох сторін, а ще й несе достатньо великі геополітичні зміни на всій Європейській частині континенту. Початок переговорів буде означати, що з'являться нові інструменти: як виміряти прогрес України, як допомогти Україні, у яких місцях треба докладати зусиль для реформ. І якщо подивитися на наш досвід, досвід Центральної Європи, то Литві знадобилося три роки, щоб закінчити переговори, а для Польщі чотири роки", – зазначив він в ефірі телеканалу "Еспресо". 

Литовський політик наголосив, що початок переговорів про вступ до блоку може дати відлік, коли Україна може стати членом ЄС.

Відео дня

"За нашими розрахунками й те, що записано у різних документах Європарламенту, якщо переговори починаються у цьому році, то цілком реально, що переговори й ратифікація усіх документів закінчаться до кінця цього десятиріччя. Тобто Україна може стати членом ЄС, скажімо, у 2029 році, і у такому випадку українські виборці встигнуть взяти участь у виборах 2029 року до Європарламенту. Це була б відповідь і лідерам країн ЄС, які ще скептично або дуже обережно ставляться до перспективи України стати членом ЄС. На мою думку, була б дуже велика помилка Європейського Союзу, якщо він не зміг би сконцентрувати політичну волю та дозволив би всьому процесу інтеграції тягнутися декілька десятиліть", – пояснив Кубілюс.

Вступ України до ЄС: останні новини

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна виконала вже 72% зобов’язань, передбачених Угодою про асоціацію з Європейським Союзом. Вона звернула увагу на обсяг роботи, виконаний усіма гілками української влади після отримання державою статусу країни-кандидата на членство в ЄС.

Крім того, під час саміту Україна - ЄС, який 3 лютого 2023 року проходив у Києві, був схвалений план дій щодо подальшої інтеграції секторів української економіки в спільний ринок Європейського Союзу.

Раніше президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна наразі демонструє гарний прогрес у виконанні семи рекомендацій для підготовки до вступу до Євросоюзу.

Вас також можуть зацікавити новини: