Володимир Зеленський / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

За словами Зеленського, сторони обговорили ініціативу #GrainFromUkraine.

"Подякував за масштабну фінансову допомогу від ЄС і за розпочату роботу над дев’ятим санкційним пакетом. Наголосив, що прайс-кеп на російську нафту має бути дієвим. Також обговорили співпрацю щодо забезпечення енергетичної стабільності України", - заявив глава держави.

Відео дня

Також Володимир Зеленський та президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн домовилися про надання Україні до кінця року ще півмільярда євро підтримки.

"Подякував їй за рішення надати макрофін на 2,5 мільярда євро. Домовилися ще про 0,5 мільярда до кінця року та обговорили підготовку пакету підтримки на наступний рік", - розповів він у вечірньому відеозверненні.

Міжнародна допомога Україні: деталі

Єврокомісія готує термінову доставку трансформаторів для України. Кожен із наданих генераторів може забезпечити безперебійним харчуванням лікарню малого та середнього розміру.

Франція і США передали Україні 180 генераторів великої потужності.

На тлі енергетичної кризи та спроб Росії знищити енергосистему України, Прага ухвалила рішення відправити до Києва і Миколаєва партію обігрівачів і генераторів.