На дні Карибського моря хочуть побудувати підводну лабораторію / фото Proteus/Yves Béhar/Fuseproject

Фаб'єн Кусто, захисник океану і онук легендарного дослідника Жака-Іва Кусто, і дизайнер Ів Бехар запропонували побудувати на дні океану аналог Міжнародної космічної станції.

За задумом дослідників, це буде підводна лабораторія, в якій вчені зможуть вивчати океан, повідомляє dt.ua з посиланням на CNN.

Проект отримав назву "Протеус" (Proteus). Кусто пропонує побудувати лабораторію площею понад 1200 квадратних метрів на дні Карибського моря.

Відео дня

"Протеус" являтиме собою двоповерхову круглу структуру, яка буде стояти на спеціальних підпорах. Тут будуть розташовуватися лабораторії, особисті приміщення і басейн, за допомогою якого дослідники зможуть отримати доступ до дна океану. Крім того, передбачається, що на станції можна буде обладнати теплицю, в якій будуть вирощувати фрукти і овочі для харчування дослідників.

Читайте такожМіжнародній космічній станції загрожує розгерметизація – науковці

"Дослідження океану в тисячу разів важливіше, ніж підкорення космосу для - егоїстично - нашого виживання, траєкторії нашого майбутнього. Це наша система підтримки життя. Це причина, за якою ми існуємо на цій планеті", - заявив Кусто.

За його словами, дизайн проєкту вже готовий, а на установку "Протеуса" знадобиться три роки. Разом із тим, у зв'язку з пандемією коронавірусу старт установки вже довелося перенести.

Раніше УНІАН повідомляв, що на невеликій ділянці дна Тихого океану, біля західного узбережжя США розташовується кілька тисяч заглиблень різного розміру, походження яких до кінця не відомо.