Луценко знає прізвище замовника вбивства журналіста Георгія Гонгадзе / фото УНІАН

Генеральний прокурор України Юрій Луценко знає прізвище замовника вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, однак не може його назвати, поки слідчий і прокурор не матимуть достатніх доказів вини підозрюваного.

Про це Луценко розповів 29 грудня в інтерв'ю одному з телеканалів, пише "Гордон".

За словами генпрокурора, завершення справи про вбивство Гонгадзе залежить від колишнього майора Управління державної охорони Миколи Мельниченка.

Відео дня

"Можна завершити за місяць, якщо Мельниченко привезе в Україну запис та оригінальний записуючий пристрій, від чого він відмовляється ще з 2004 року", – підкреслив він.

На запитання, чому Мельниченко відмовляється, генпрокурор запропонував "запитати у нього".

"Заодно не забудьте в нього спитати, за що він отримав два мільйони доларів", – додав Луценко.

Журналіст Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді того самого року в одному з лісів Київської області виявили його тіло. У 2009 році в Київській області виявлено останки черепа, який, за даними експертизи, належав журналісту. 22 березня 2016 року Гонгадзе поховали в Києві.

Читайте такожУ ГПУ розповіли, як розслідують справу Гонгадзе

У 2008 році суд визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох екс-працівників МВС: Валерія Костенка та Олександра Поповича було засуджено до 12 років позбавлення волі, а Миколу Протасова – до 13. У 2015 році Протасов помер у колонії. У 2013 році за вбивство Гонгадзе до довічного позбавлення волі засудили екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача, затриманого у 2009 році.

У 2000 році Мельниченко оприлюднив запис, зроблений, за його словами, у кабінеті тодішнього президента Леоніда Кучми. Серед іншого на плівках обговорюють убивство Гонгадзе. Зараз Мельниченко живе у США.

Заступник генпрокурора Юрій Столярчук заявив у березні 2016 року, що ГПУ має намір висунути Мельниченку обвинувачення у державній зраді і спробі держперевороту. За словами заступника глави ГПУ, відомство хоче домогтися його екстрадиції в Україну, оскільки без Мельниченка буде складно встановити всі обставини того, що відбувалося в кабінеті Кучми і за його межами, що потрібно для завершення справи про вбивство Гонгадзе.