Олена Танасевич обрана головою антикорупційного суду / фото УНІАН

Головою Вищого антикорупційного суду 7 травня була обрана суддя Олена Танасевич.

Обрання голови Антикорупційного суду

Кандидатуру Танасевич шляхом таємного голосування на зборах суддів підтримали 23 судді. Найближчий конкурент Ольга Саландяк набрала 10 голосів, а ще 5 суддів не підтримали жодного з кандидатів.

Танасевич обрано строком на 3 роки та не більше ніж на строк повноважень судді.

Відео дня

Це голосування було не першим, а третім – попередні спроби обрати главу суду не увінчалися успіхом, оскільки жоден з кандидатів не набирав 20 мінімально необхідних голосів. Так, на посаду голови ВАС спочатку пропонувалися кандидатури суддів Олега Павлишина, Олени Танасевич та Маркіяна Галабали. За результатами першого голосування за кандидатуру Галабали проголосували 9 суддів, за Павлишина - 14, за Танасевич - 15, тому було прийнято рішення проводити повторне таємне голосування, але обирати вже з двох кандидатів - Павлишина і Танасевич. Але обрати голову суду знову не вдалося - за Павлишина проголосували 15 суддів, за Танасевич - 16. А вже з третього разу збори суддів все ж змогли обрати голову суду.

Після свого обрання Олена Танасевич у спілкуванні з журналістами пообіцяла зробити все від неї залежне, щоб Вищий антикорупційний суд працював успішно.

Танасевич фактично на всі питання журналістів не відповіла по суті / фото УНІАН

Разом із тим, Танасевич фактично на всі питання журналістів не відповіла по суті. Наприклад, на питання журналістів про задекларовані нею 24 земельних ділянки або майбутньої зарплати на посаді новообрана суддя лише порадила журналістам почитати закон або почитати в кінці року її декларацію. "Земля відображена в декларації. Ця декларація пройшла повну перевірку Національного агентства з питань запобігання корупції", - сказала суддя відносно землі й не відповіла, звідки вона у неї.

Що відомо про нову голову Антикорупційного суду

Олена Танасевич народилася в Харкові, отримала освіту за спеціальністю "правознавство" спочатку в Харківському педагогічному університеті ім. Р. С. Сковороди, а потім в Національному університеті "Юридична академія України імені Ярослава Мудрого". У 2018 році Танасевич захистила дисертацію й отримала ступінь кандидата юридичних наук.

Читайте такожЗаступником голови Вищого антикорупційного суду обрано Євгена Крука

Олена Танасевич прийняла присягу судді в 2012 році та працювала з того часу в Печенізькому районному суді Харківської області. За інформацією з Єдиного держреєстру судових рішень, до кінця 2016 року розглядала і кримінальні, і цивільні справи. Останній вирок: за крадіжку шкіряної куртки і тб-тюнера раніше судимого харків'янина з хвостом непогашених судимостей засудила до 4 років 6 місяців позбавлення волі. Пізніше Танасевич виступала слідчим суддею і розглядала цивільні справи й справи про адмінправопорушення.

Вона показала кращі бали на відборі в антикорупційний суд. Також відомо, що Олена Танасевич не фігурувала в списку недоброчесних кандидатів у Вищий антикорупційний суд.

Заміжня, є син. Чоловік голови Антикорупційного суду Михайло Танасевич володіє ТОВ "Енергетична Альтернатива", яке займається проектуванням і установкою сонячних електростанцій, а також ТОВ "Серафим Солар Україна" і ТОВ "Євро Енерджі".

На основному місці роботи Олена Танасевич заробила майже 245,9 тисяч гривень / фото УНІАН

Згідно декларації за 2018 рік, на основному місці роботи Олена Танасевич заробила майже 245,9 тисяч гривень. Ще майже 68,5 тисяч гривень зарплати вона отримала в компанії «Енергетична альтернатива», співвласницею якої вона є. Чоловік Танасевич Михайло задекларував майже 1 мільйон гривень доходів від заняття підприємницькою діяльністю.

Суддя, за даними декларації, їздить на автомобілі Peugeot 107 2012 року випуску, а її чоловік – на Daewoo Sens 2005 р.в. Також родина володіє автомобілем Ssangyong Actyon 2006 року випуску.

Олена Танасевич задекларувала дві квартири в Харкові - площею 56 кв. м і 67 кв м. В декларації Танасевич також внесено інформацію про 24 земельних ділянки.

Також Танасевич є членом громадянської організації "Асоціація суддів Харківської області".

Реакція експертів на обрання Танасевич

У Transparency International Танасевич назвали «не токсичною» і відзначили, що вибори голови Вищого антикорупційного суду були конкурентними. Разом із тим, у антикорупційній організації критикують Танасевич за не надання конкретних відповідей журналістам на питання про її майновий статус.

У Transparency International Олену Танасевич назвали «не токсичною» / фото УНІАН

Також про відсутність претензій у міжнародних експертів та української громадськості до новообраної голови ВАС заявили і в Громадській раді доброчесності. Також там зазначають, що правильність рішення про обрання керівництва Вищого антикорупційного суду можна буде оцінити після перших декількох місяців роботи установи, а зараз перед новообраним керівництвом стоїть безліч організаційних завдань щодо налагодження роботи суду.