Головою ВАС обрано суддю Олену Танасевич / фото УНІАН

Виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин прокоментував обрання голови Вищого антикорупційного суду, який очолила Олена Танасевич.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Юрчишин заявив в ефірі одного з українських інформаційних телеканалів.

Він відзначив, що вибори голови Вищого антикорупційного суду були конкурентними, ця суддя не є «токсичною», проте він розкритикував її за ненадання конкретних відповідей журналістам на питання щодо майнового статусу. «Скоріше за все обрали (на посаду голови ВАС – УНІАН) людину, яка, якщо і готувалася – то дуже мало», - заявив Юрчишин.

Відео дня

Читайте такожНовообрана голова Вищого антикорупційного суду дала перші коментарі журналістам

Так він прокоментував відсутність конкретних відповідей Танасевич на питання журналістів щодо задекларованих нею 25 земельних ділянок та майбутньої зарплати на посаді.

Юрчишин зауважив, що питання майнового стану мають бути підготовлені суддею, щоб вони «від зубів відскакували» для того, щоб не дискредитувати саму структуру – Вищий антикорупційний суд по своїй суті. «Зараз виглядає так, що один із ключових аспектів боротьби з корупцією – це прозорість власності чиновників, і вміння пояснити походження статків наражається на юридичне формулювання – «все відображено в декларації і перевірено» - це не зовсім коректно», - підкреслив він.

Стосовно заробітної плати Юрчишин сказав, що цілком може припустити, що суддя до останнього моменту не може назвати точну суму, бо формат бюджету Вищого антикорупційного суду зараз ще опрацьовується.

«Якщо скаже замало – значить приховувала, скаже забагато – не знає зарплати… Це порядку 60 чи 70 тисяч гривень, там не йдеться про сотні тисяч гривень, але це достатньо, щоб в реаліях України при чоловікові - бізнесмені мати можливість нормально працювати», - додав він.

Виконавчий директор Transparency International Україна відзначив, що «токсичності» за нею не було помічено. «Усі питання, які задавались до всіх, вони задавалися і Громадською радою міжнародних експертів, і громадськими активістами. Щодо майновому статусу були дані пояснення, що дало змогу пані теперішній голові пройти далі і фактично виграти конкурс», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 7 травня, судді ВАС обрали головою Вищого антикорупційного суду суддю Олену Танасевич.

Під час спілкування з журналістами на питання щодо її майбутньої зарплати та задекларованих нею 25 земельних ділянок Танасевич не назвала конкретної суми зарплати, лише порадивши журналістам почитати закон або ж почитати наприкінці року її декларацію. "Земля відображена в декларації. Ця декларація пройшла повну перевірку Національного агентства з питань запобігання корупції", - сказала суддя щодо землі і не відповіла, звідки вона в неї.