Екс-розвідник прокоментував злив "секретних" документів Пентагону / фото REUTERS

Нашумілий злив документів Пентагону містить старі дані. Оприлюднена інформація не є секретною.

"Вся ця історія - буря в склянці води. По-перше, вона стара. Публікації почали з'являтися ще на початку січня, ходили по "лівим" каналам. Зливи пішли в кінці лютого – початку березня в чаті віртуальних гравців. Потім це перекинулося в Telegram-канали і звідти виплеснулося на сторінки Великої печатки, інтернет-сайтів і в телевізійні компанії. А далі вся ця історія була просто дуже сильно розкручена, тому що всім потрібні підписка і перегляди. З цього зробили моторошний шпигунський скандал, яким ця бодяга не є", - заявив полковник запасу КДБ, екс-розвідник, політолог і публіцист Сергій Жирнов в інтерв'ю УНІАН.

При цьому він зазначив, що якщо російські спецслужби вкрали б секретні дані Пентагону, то зберігали б як зіницю ока, щоб Україна не дізналася про розкриті плани.

"Вся ця штука - абсолютна бодяга. Там немає ніякої секретної інформації. Старі карти на лютий і березень, які нікому нецікаві. Якісь плани поставок? У публікаціях напередодні і після "Рамштайнів" ви отримаєте набагато більше всього і детальніше", - зазначив експерт.

За його словами, США також немає сенсу оприлюднювати дані, що їх розвідка стежить за російськими спецслужбами.

"Там був злив, що американські спецслужби знають все, що відбувається в російських спецслужбах. Хто зливатиме в публічний простір, що у США є джерела в спецслужбах Росії? В цьому випадку американцям потрібно тримати як зіницю ока дану інформацію. Більш того, навіть якщо росіяни отримали такі дані, що, вони будуть зливати це проти себе? І говорити: "Ось такі ми ідіоти, що американці знають про нас все"? З точки зору колишнього старшого офіцера служби зовнішньої розвідки РФ і КДБ, все це дитячий садок", - підсумував Жирнов.

Злив "секретних" документів Пентагону - що відомо

Журналісти NYT 7 квітня повідомили про "злив" нібито "засекречених документів" щодо контрнаступу Збройних сил України. Після чого будівля CNN повідомила, що Київ нібито змінив свої військові плани через зливу документів.

Пізніше ЗМІ з'ясували, що 21-річного військовослужбовця Массачусетської повітряної Нацгвардії Джека Тейшейру, який злив "секретні дані" Пентагону, вдалося обчислити по фото.

Вас також можуть зацікавити новини: