Києву довелося підлаштовуватися під ситуацію / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Україна змінила свої плани щодо військових операцій через нещодавній "витік" секретних документів Пентагону. Як повідомляє CNN, таку інформацію виданню надало джерело близьке до президента Володимира Зеленського.

У матеріалі ідеться про викриття США у їхньому шпигуванні за союзниками. Документи, котрі були розкриті внаслідок "витоку", показують масштаби прослуховування не лише ворогів, а і ключових партнерів, у тому числі і Україну, Ізраїль та Південну Корею.

Це шпигунство викликало занепокоєння у американських чиновників, котрі побоюються погіршення стосунків з союзниками. Окрім цього тепер під загрозою чутливі джерела для отримання інформації.

Відео дня

У суворо секретних документах розкривають ключові недоліки українського озброєння, ППО, розмірів і готовності батальйонів у критичний момент війни , коли українські сили готуються розпочати контрнаступ проти росіян. Це відбулося у той момент, коли Вашингтон і Київ почали розробляти більш взаємно довірливі стосунки над обміном розвідданими.

Інші документи показують масштаб проникнення США в російське міністерство оборони та ПВК "Вагнера". Отримання інформації відбулося в основному через перехоплені комунікації та людські джерела, які тепер можуть бути відрізані або піддані небезпеці.

У США уже почали розслідування цього інциденту. Заступник прес-секретаря Міноборони Штатів Сабріна Сінгх у неділю заявила, що Пентагон підтримав "міжвідомчі зусилля" для оцінки впливу "витоку".

"Міністерство оборони продовжує розглядати та оцінювати достовірність сфотографованих документів, які циркулюють у соціальних мережах і які, здається, містять конфіденційні та суворо секретні матеріали. Було розпочато міжвідомчу роботу, зосереджену на оцінці впливу цих фотографованих документів на національну безпеку США та наших союзників і партнерів", - сказала Сінгх.

"Витік" секретних документів Пентагону: що відомо

Як повідомляв УНІАН 7 квітня, у мережі з’явилася секретна інформація Пентагону щодо планування українського контрнаступу. У них містилася у тому числі інформація про потреби Збройних Сил України станом на кінець березня.

У ГУР заявили, що панікувати не варто. Велика частина "злитої" інформації була взята з відкритих джерел та містить корисну для Росії дезінформацію.

У Американському Інституті вивчення війни заявили, що "витік" даних про контрнаступ ЗСУ показав, наскільки сильно росіяни його бояться.

Вас також можуть зацікавити новини: