Що зміниться в Україні з травня 2024 року / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Останній місяць весни принесе українцям чимало змін. У травні набуде чинності новий закон про мобілізацію, продовжать чинний тариф на комунальні послуги та перерахують пенсії деяким пенсіонерам. Випускники шкіл почнуть складати вступний іспит НМТ, а православні християни відзначать Великдень. Ми розібралися, що зміниться в Україні із 1 травня для різних груп населення.

Закон про мобілізацію

В Україні ухвалили новий закон про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня. Законопроєкт вводить важливе правило для всіх військовозобов'язаних - вони повинні будуть уточнити свої дані в ТЦК протягом 60 днів після 18 травня. Це правило стосується навіть тих чоловіків, які виїхали за кордон. Для них має запрацювати електронний кабінет військовозобов'язаного, в якому можна буде оновити дані без особистого відвідування ТЦК.

Також законопроєкт запроваджує нові покарання для ухилянтів - їх можуть подати в розшук за рішенням суду і заборонити керувати автомобілем, а також суттєво збільшать штрафи.

Відео дня

За новим законом більше не буде категорії "обмежено придатний". Чоловіки з таким статусом будуть зобов'язані повторно пройти медкомісію, де їх визнають придатними або непридатними до служби.

Відстрочка від мобілізації з 1 травня 2024 року для чоловіків жінок з інвалідністю 3 групи надаватиметься лише в тому разі, якщо інвалідність дружини пов'язана з певними захворюваннями.

Пільги для військовослужбовців

Учасники бойових дій та їхні найближчі родичі мають право на деякі знижки. Пільги для УБД з 1 травня 2024 року надаватимуться на медичні послуги, вищу освіту, податки. Ветерани та їхні рідні отримають велику знижку на оплату комунальних послуг, проїзду в транспорті та послуг зв'язку.

Припинення консульських послуг

Припинення консульських послуг для чоловіків за кордоном набуло чинності ще у квітні. Українці за кордоном не можуть продовжити дію паспорта та вирішити паперові питання. Наразі невідомо, як довго триватиме така заборона.

Нагадаємо, що з 18 травня чоловіки за кордоном будуть зобов'язані оновити особисті дані в ТЦК через інтернет або особисто.

Що зміниться в Україні з 1 травня 2024 року / колаж УНІАН, фото pixabay.com, ua.depositphotos.com

Тарифи на комунальні послуги

Тарифи на світло у травні 2024 року піднімати не будуть. Ціна електроенергії залишиться на рівні 2,64 грн за кіловат щонайменше до кінця травня.

Також не планують піднімати й тариф на газ у травні 2024 року. Він залишиться незмінним до 30 квітня 2025 року - на рівні 7,96 грн за кубометр.

Доплати до пенсій

У травні не буде переіндексації пенсій, проте нарахують стандартні доплати до пенсії за віком.

Надбавка за віком становить:

  • для пенсіонерів віком від 70 до 74 років включно - 300 грн;
  • від 75 до 79 років включно - 456 грн;
  • від 80 років - 570 грн.

Водночас виплачувати надбавку будуть тільки в тому разі, якщо розмір пенсії становить не більше 10 340 грн.

Старт НМТ 2024

У травні у випускників шкіл розпочнеться НМТ 2024. Основний етап національного мультитесту триватиме з 14 травня до 25 червня. Якщо абітурієнт не прибуде з поважної причини (до яких належить, наприклад, хвороба учасника або повітряна тривога), то він зможе взяти участь у додатковій сесії з 11 по 19 липня.

Тестування на комп'ютерах триватиме 4 години з перервою 20 хвилин. У НМТ 2024 буде 4 предмети, з яких 3 обов'язкові - українська мова, математика та історія України, а четвертий предмет - на вибір учня. Завдань відкритого типу не буде, але будуть задачі з короткою відповіддю. НМТ проводитимуть не тільки в Україні, а й за кордоном.

Свята в травні

Найважливіші свята в травні 2024 року будуть здебільшого в першій половині місяця. Це День праці 1 травня, Великдень 2024 5 травня, День пам'яті жертв Другої Світової війни 8-9 травня, День матері 2024 12 травня. 23 травня ми відзначимо День героїв України, 26 травня - День Києва.

У понеділок 6 травня в українців мав бути додатковий вихідний на Великдень 2024. Однак під час дії воєнного стану всі святкові вихідні надаються на розсуд роботодавця.

Вас також можуть зацікавити новини: