Медогляд треба проходити регулярно, а не раз у житті, кажуть військові / фото УНІАН, Олександр Прилепа

Після приходу до ТЦК військовозобов’язаних не завжди відправляють на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). А тих, хто її пройшов, зовсім не обов’язково мобілізують. Про це в інтерв’ю "Громадське" розповів заступник начальника мобілізаційного відділу ТЦК Солом’янського району Києва Павло Литвин.

Він зауважив, що окремої повістки на проходження ВЛК не існує. На медогляд відправляють в межах процедури оновлення облікових даних. 

"В інтернеті із цього приводу пишуть бозна-що. Насправді існують лише два види повісток: для уточнення облікових даних і для мобілізації на військову службу. Останню в народі називають "бойовою", – пояснює військовий. 

Відео дня

За словами Литвина, під час воєнного стану військовозобов'язані мають проходити ВЛК щороку, у мирний час раз на 5 років. 

(Тут варто зауважити, що речник Міноборони Дмитро Лазуткін нещодавно казав дещо інше. За його словами, висновки ВЛК дійсні 5 років, а вимога про щорічне проходження ВЛК "не є юридично зафіксованою".)

"За результатами ВЛК людина або отримає відстрочку від мобілізації, або ж буде визнана придатною чи непридатною для проходження військової служби. Цей статус і вплине на можливість подальшої мобілізації, але не означає її негайність. Пройшовши ВЛК, військовозобов’язаний не обов’язково моментально отримує ту саму "бойову" повістку", – стверджує Литвин.

Разом з тим, як пояснює військовий, направлення на медогляд дають не всім, хто з’являється на порозі ТЦК – тут індивідуальний підхід.

"Якщо людина багато років не оновлювала дані про стан здоров’я — зрозуміло, що її негайно треба відправити на ВЛК", – каже військовий. 

Водночас відправки на огляд військово-лікарської комісії можуть уникнути люди з бронюванням — наприклад, військовозобов’язані, які працюють у критичній інфраструктурі. Як пояснив Литвин, недоцільно направляти на медогляд громадянина, якого все одно не будуть мобілізовувати найближчим часом.

"На військово-лікарську комісію відразу направляють людину, щодо якої треба з’ясувати, чи придатна вона загалом до військової служби. Якщо ж цієї потреби немає, ВЛК не залучатимуть. Якби ми всіх направляли на ВЛК, комісія не витримала б такого навантаження", – каже він.

Як пояснив Павло Литвин, на проходження лікарської комісії відводиться чотири робочі дні, але це за умови, що людину не треба відправляти на додаткове обстеження і діагностику. Причому направлення на дообстеження дає сімейний лікар, і від ВЛК та ТЦК тут нічого не залежить. 

Мобілізація в Україні: останні новини

Як писав УНІАН, оприлюднено перелік документів, які мають носити із собою військовозобов'язані, призовники та резервісти. Так, людина повинна мати: приписне посвідчення, військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного. При цьому важливо мати інформацію щодо оновлення даних з Єдиного державного реєстру. Це може бути VIN-код, що отриманий у ТЦК, витяг, що отриманий через ЦНАП, або інформація у застосунку "Резерв+.

За словами керівника Національної поліції Івана Виговського, якщо чоловік на вулиці не пред'явить документи на вимогу поліції, то його можуть затримати. Якщо до підрозділу поліції в установленому порядку від ТЦК надходило звернення щодо особи, тоді поліцейські мають право на здійснення адміністративного затримання.

Вас також можуть зацікавити новини: