У травні Православна церква України скличе архієрейський собор і розгляне питання про загальну календарну реформу.

Як повідомив заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ, митрополит Білоцерківський Євстратій Зоря у Facebook, "є всі аргументи та підстави прийняти позитивне рішення, одночасно забезпечивши можливість громадам, які цього бажають, зберегти попередню календарну традицію".

За словами митрополита, подібні реформи в минулому викликали проблеми там, де їх впроваджували "в одну мить", "згори", без підготовки та без можливості альтернативи для тих, хто не готовий до сприйняття нового.

Відео дня

"Дотепер наша Церква діяла в дусі протилежному: поступовість, обмірковування всіх аргументів, надання альтернативи. Впевнений, що саме такий шлях – найкращий", - зазначив Зоря.

Крім того, митрополит нагадав, що громади вже можуть самостійно ухвалити рішення про перехід на новий календар за відповідною процедурою.

Перехід українських церков на новий календар

Сьогодні, 6 лютого, Архієрейський Синод Української Греко-Католицької церкви на 93-й сесії на початку місяця ухвалив рішення про перехід на новий стиль. Відтак нерухомі свята (такі, які щороку припадають на одне і те саме число місяця, приміром, Різдво) від 1 вересня 2023 року святкуватимуть за григоріанським, а не юліанським, як раніше, календарем.

Соціологічні опитування показали, що цього року більш як половина українців святкували Різдво 7 січня, дедалі більше людей починають святкувати виключно 25 грудня. Опитування в сервісі "Дія", яке стало наймасовішим (участь взяли понад 1,5 мільйона українців), показало, що майже 60% українців підтримують святкування Різдва 25 грудня.

Вас також можуть зацікавити новини: