Юрист розповів про вручення повісток в Україні / фото УП

Наразі в Україні на тлі повномасштабної війни триває мобілізація. Військовий адвокат Сергій Дубок розповів "Суспільному", коли розпочнеться направлення повісток про призов поштою.

"У разі не уточнення протягом 60 днів військовозобов’язаним або резервістом фактичної адреси місця проживання, повістка буде надіслана на його адресу зареєстрованого місця проживання. Отже, направлення повісток поштою розпочнеться після 17 липня 2024 року", - зазначив він.

За словами юриста, як і раніше правоохоронці не можуть вручати повістки. Поліцейські можуть лише затримати й доставити до ТЦК особу, яка ухиляється від військової служби.

Відео дня

"Усі військовозобов'язані мають носити із собою військово-облікові документи і пред’являти їх на вимогу представникам ТЦК, поліцейським, а у прикордонній зоні — прикордонникам. При такій перевірці співробітники ТЦК та поліції можуть вести фото- чи відеофіксацію своїх дій", - наголосив Дубок.

Адвокат нагадав, що чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ та пред'являти його на вимогу представника ТЦК або поліцейського. Якщо ж людина відмовиться чи не має документа, вона понесе адмінвідповідальність і штраф від 17 000 гривень до 25 500 гривень.

Мобілізація в Україні

Як відомо, 18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію. Військовозобов’язані, які отримали по декілька штрафів та не з’явились до ТЦК, можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності.

Нещодавно Заступник начальника мобілізаційного відділу ТЦК Солом’янського району Києва Павло Литвин розповів, чи впливає військово-облікова спеціальність на призов до армії. Крім того він розтлумачив, що означають статуси у "Резерв+".

Вас також можуть зацікавити новини: