Закарпатська область піддається численним атакам російської пропагандистської машини / фото УНІАН

Примітивна провокація: як Росія спробувала дестабілізувати Закарпаття за допомогою "угорського питання"

20:50, 25.03.2022
11 хв.

Закарпаття – великий гуманітарний хаб України в умовах війни. Сюди від небезпеки вже переїхали понад 220 тисяч переселенців з інших регіонів. Проте й тут раз по раз затримують ворожі диверсійно-розвідувальні групи. А російська пропагандистська машина робить усе, щоб нагнітати ворожнечу й дестабілізувати ситуацію в регіоні.

Упродовж останніх днів Закарпатська область, яка межує з чотирма країнами Європи, піддається численним атакам російської пропагандистської машини. Зокрема жителі Закарпаття почали отримувати повідомлення такого змісту: "Україна для українців. Слава нації! Смерть ворогам! Мадярів на ножі". Про це у Facebook написав відомий закарпатський журналіст, оглядач Дмитро Тужанський.

"Перша хвиля повідомлень була в понеділок, 21 березня, близько обіду. Друга – 22 березня з самого ранку. Повідомлення отримують переважно жителі Берегівської ОТГ (місто Берегове та навколишні села), де компактно проживають як українці, так і угорці", - розповів він.

Приклади смс-повідомлень, яакі надсилали угорцям Закарпаття

Зараз, коли Закарпаття тільки офіційно прийняло понад 220 тисяч переселенців і стало основним гуманітарним хабом для всієї України, таке штучне нагнітання ворожнечі сприймається особливо болісно.

Відео дня

Проте, схожі смс отримали не тільки жителі Закарпаття. В інших регіонах країни були аналогічні випадки. Тож це одразу наштовхнуло на думку, що такі повідомлення – очевидна провокація.

Приклади смс-повідомлень з погрозами угорцям

Тужанський теж пише про це: "…Очевидно, російські спецслужби користуються специфічними базами мобільних операторів. Потрібна оперативна реакція спецслужб та мобільних операторів, але насамперед наше розуміння, для чого це робиться. Російська спецоперація невипадкова з двох причин: перша – протягом тривалого часу Росія намагається зіштовхнути лобами українців та угорців, Україну та Угорщину. Друга – у ці дні на рівні НАТО та ЄС тривають жорсткі дискусії про антиросійські санкції та підтримку України, зокрема щодо закриття неба та миротворчу місію. Сьогодні, як ніколи раніше, росіяни прагнуть спровокувати українців та угорців…".

Пост Тужанського

Ситуація не дивує, адже намагання дестабілізувати ситуацію на Закарпатті тривають давно й з’являються періодично. В російському інформпросторі вже понад тиждень триває інформаційна кампанія, що, мовляв, угорці Закарпаття хочуть відділитися від України й приєднатися до Угорщини. У зв’язку з цим навіть поширювалися відповідні "звернення", нібито адресовані президенту Угорщини Віктору Орбану. УНІАН бачив таке "звернення" в одному з російських Телеграм-каналів.

Проте в Україні до таких провокацій були готові, про ситуацію знали та до неї готувалися. Це підтвердили в Управлінні СБУ Закарпаття, про це наголосив і голова Закарпатської обласної військової адміністрації Віктор Микита: "Фіксуємо підривну діяльність спецслужб РФ у формі інформаційних операцій, направлених на внутрішню дестабілізацію на території Закарпаття. Об’єктом цих заходів очікувано стала угорська громада нашого регіону..."

З Телеграм-каналу голови Закарпатської ОВА Віктора Микити

За його словами, дезінформацію відстежують. "Дякую представникам угорської громади області за чіткі та злагоджені дії з локалізації атаки та протидію деструктивним акціям Росії. У ворога немає жодного шансу розхитати як ніколи об’єднане Закарпаття!" - сказав Микита.

Судячи з численних дописів у соцмережах, закарпатці переважно такої ж думки і реагують відповідно: "Яка примітивна провокація… Жителі Закарпаття мультикультурні, мирні та освічені люди, ніхто не прийме цей дешевий трюк", "…той хто це розганяє, нехай іде за російським кораблем…".

Скрін коментарів щодо погроз угорцям
Коментарі щодо погроз угорцям
Принтскрин коментарів під постом Тужанського щодо погроз угорцям

Об’єдналися у протидії агресору

Громадськість області як ніколи одностайна у намаганні якомога швидше врегулювати ситуацію, не допустити ворожнечі. За лічені хвилини з появи перших вкидів, закарпатці почали інформувати про них місцеві спецслужби. Такої єдності не було вочевидь ніколи. Наприклад, ось один із дописів у Фейсбук: "Будьте обачні, працює ботоферма з іменами угорців. Всіх нас намагаються вивести на ненависть до угорців. Блокуйте й перевіряйте їхні акаунти".

Скрін російського вкиду на російських ТГО-каналах

А ось інший допис: "Закарпаття було, є і буде непохитною частиною України. Ми, угорська громада в Україні, отримали провокативні смски від орків, і одразу повідомили відповідні органи України про цю підлу дію. Я намагаюсь щораз довести до угорців в Угорщині, що сьогодні Україна, українці, незалежно від національної приналежності, боронять всю Європу, в тому числі й Угорщину від варварів 21 сторіччя, рашистів".

Ласлов Зубанич зазначає, що, на жаль, впродовж останніх років на окремих майданчиках справді поширювалися екстремістські настрої на кшталт того, кому має належати Закарпаття

Голова Демократичної спілки угорців України Ласлов Зубанич зазначає, що, на жаль, впродовж останніх років на окремих майданчиках справді поширювалися екстремістські настрої на кшталт того, кому має належати Закарпаття.

"Але це повна і безповоротна дурниця! Шкода тільки, що є люди, які вірять таким брехливим дописам і поширюють російську пропаганду. Думаю, що відповідальним особам угорського уряду не було б зайвим висловитися з цього приводу", - сказав він.

Зубанич також вважає відвертою нісенітницею заяви про місцевий референдум, про який закарпатські угорці ніби просять Орбана: "Це відверта дурниця! Закарпатські угорці задоволені своєю батьківщиною – Україною, ні про яку зміну кордонів тут, усередині, не йдеться".

Водночас голова спілки припускає, що, на жаль, і серед українців є ті, хто вірить у провокативні повідомлення. Принаймні в коментарях у соцмережах думки про це лунають. І хоча вони не є барометром настроїв, але ж існують…

"Коли з’явилися такі смс-повідомлення, погрози, ми поінформували угорську громаду, що це фейк, спроба дестабілізації ситуації в нашій області. Просимо людей не боятися і вірити, що вони під надійним захистом. Спокій та віра зараз нам дуже допоможуть", - додав Зубанич.

Журналіст Юрій Дунда / фото надане журналістом

Директор угорськомовної газети Закарпаття "Kárpáti Igaz Szó", журналіст, громадський активіст Юрій Дунда теж категорично відкидає будь-які заяви про звернення до влади Угорщини і каже: "Угорщина завжди виступала й виступає за суверенітет і територіальну цілісність України. Ніколи в жодній формі не висловилася проти цього. Закиди щодо зазіхань на територію Закарпаття - настільки брутальні фейки, що на них не треба звертати увагу. Це однозначно розпалювання ворожнечі!".

Журналіст постійно аналізує настрої громади й добре розуміє, чому зараз відбуваються ці вкиди – з метою розсварити, створити нездорове середовище на Закарпатті, налаштувати людей одних проти інших.

"Упродовж останніх днів в Україні постійно звучать нарікання на те, що влада Угорщини проти закриття неба над Україною, запровадження ембарго проти РФ, пропуску зброї для України своєю територією. Ці теми мусуються, крутяться, на них постійно робиться наголос. Відповідно, не тільки на Закарпатті, а й загалом по всій Україні численні друзі, знайомі питають мене, чому Угорщина не надає озброєння Україні, чому не дозволяє транзит і виступає проти енергетичних санкцій. З одного боку, це так – Угорщина не приховує свою позицію, не обманює, не завуальовує, а говорить – вона проти. З іншого боку, коли вже всі зрозуміють, що маленька Угорщина не має вирішального голосу, закривати небо чи ні, запроваджувати повномасштабні санкції чи накладати вето на них", - підкреслює Дунда.

Він нагадав, що перед першим санкційним пакетом ЄС (в тому числі по SWIFT) теж прозвучали заяви, що, мовляв, Угорщина його не підтримує, а потім виявилося, що це брехня і маніпуляція окремих європейських політиків.

"Зрештою, Угорщина не може ухвалювати рішення щодо закриття неба, його ухвалює виключно керівництво НАТО (і, якщо бути зовсім відвертими, навіть швидше за все Вашингтон). Якщо весь ЄС схвалить нові енергетичні санкції, я впевнений, що й Угорщина підключиться. Але наразі 17 країн не готові підтримати енергетичне ембарго, і першою в цьому списку є Німеччина, 50% економіки якої зав’язані на російських енергоресурсах… Усюди звучить Угорщина та її лідери, але мало хто пише та говорить про 16 інших країн. Чому? Я ще раз повторюся: Угорщина в згаданих питаннях нічого не вирішує, але чомусь усі "переводять стрілки" на неї, і це теж провокує дестабілізацію в регіоні. Проте мало би змусити багатьох замислитися, чому так", - каже активіст.

При цьому Дунда нагадує, що у 2017 році Угорщина була найпотужнішим лобістом безвізу для України в Європі, зараз Угорщина першою підтримала президента Володимира Зеленського щодо європейської інтеграції України, і з початку повномасштабного російського наступу Угорщина однією з перших привезла для України пальне, гуманітарні вантажі й продовжує їх постачати, а також прийняла вже понад 600 тисяч українців.

Приклади масових розсилок

Що цікаво, в закарпатських медіа на смс-повідомлення щодо угорців практично ніякої реакції. Так само - з боку угорських громадських та політичних організацій. Вочевидь, вони чудово розуміють, що це провокація, спрямована на розпалювання ворожнечі на Закарпатті. І не ведуться на неї.

Старий відомий почерк

Політолог, доцент Ужгородського національного університету Михайло Шелемба в коментарі УНІАН каже, що повідомлення з погрозами на адресу угорців, фейкова інформація про звернення до Орбана щодо референдуму – це все "продовження тієї самої кампанії, яка триває на Закарпатті впродовж останніх восьми років".

"Ми всі пам’ятаємо і написи з погрозами на адресу угорців на стінах адміністративних будівель у місцях компактного поселення нацменшини, і борди, і підпали, й інші події. Це все одна й та сама рука, один і той же почерк з метою спровокувати конфлікт на заході України", - зазначає він.

На жаль, за словами політолога, ці речі наразі потрапляють у добрий ґрунт, особливо зважаючи на те, що офіційний Будапешт займає доволі не проукраїнську позицію.

"Але щоби ці погрози були здійснені якимось патріотичними силами на Закарпатті – ні, такого не буде", - вважає Шелемба.

Він підкреслює, що розслідуванням подібних фактів займаються спецслужби. І звертає увагу на ще одну важливу річ:  "За тиждень в Угорщині вибори, і це додає ще одну вагому причину для таких провокацій".

Крапки над "і" в усій цій історії поставила Служба безпеки України. 24 березня у відомстві повідомили, що СБУ викрила групу осіб, яка, на замовлення закордонного антиукраїнського центру РФ, відпрацьовували інформаційні вкиди, направлені на розпалювання національної ворожнечі та ненависті. За версією слідства, діяльністю ботоферми на території України керував уродженець столиці, який наразі переховується за кордоном. До угруповання входило близько 20 осіб, з чітко розподіленими обов’язками: регіональні керівники, адміністратори сервісів та технічний персонал, який "працював" з "масами". Наразі співробітники спецслужби встановлюють всіх "ботопрацівників". 

Тетяна Стежар

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся