Зеленський повідомив про очікування від нового "Рамштайну" / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський повідомив про очікування України від наступної зустрічі Контактної групи з оборони України ("Рамштайн-11"), яка відбудеться 21 квітня. 

"Вже готуємось і до чергової зустрічі в форматі "Рамштайн", - повідомив Зеленський під час вечірнього звернення до українців.

Як зазначив глава держави, він провів відповідні підготовчі наради. 

Відео дня

"І очікуємо ґрунтовних рішень, які відповідатимуть перспективам на полі бою. Доволі амбітним перспективам, які ми всіма силами наближаємо. Причому наближаємо не лише для себе, не лише для України, а й для всієї нашої антивоєнної коаліції", – наголосив Зеленський.  

Глава держави зазначив, що російський агресор має програти. 

"І це наша спільна відповідальність із партнерами – виграти більше часу для миру, тобто бути зараз максимально активними в забезпеченні зброєю та снарядами, щоб нашу спільну перемогу прискорити", – додав президент. 

Також глава держави повідомив, що сьогодні підписав указ про державні нагороди для українських воїнів. Йдеться про 127 бійців Збройних сил України, з них 68 нагородять посмертно.

"Дуже важливо це розуміти: щоразу, коли ми чуємо, що обіцяне постачання зброї затримується, щоразу, коли виникають сумніви щодо типу зброї для України, щодо далекобійності чи інших якісних характеристик – щоразу це означає, що українські воїни віддають своє життя, щоб був цей час… Час, який витрачається, щоб переконати і щоб усе ж таки відбулося постачання необхідної зброї", – наголосив Зеленський. 

Літаки F-16 для України

Україна просить західних партнерів надати сучасні винищувачі F-16, однак рішення про їх передачу ані в США, ані в інших країнах не ухвалювали. Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що Сили оборони України зможуть дуже швидко звільнити окуповані території, якщо отримають американські винищувачі F-15 та F-16, які мають країни-члени НАТО. За його словами, українські військові льотчики можуть навчитися літати на F-16 менш ніж за півроку.

6 квітня стало відомо, що двоє українських пілотів успішно пройшли тестування на сучасних винищувачах у США.

11 квітня виконувач обов'язків міністра оборони Королівства Данія Троелс Лунд Поульсен заявив, що рішення про передачу Україні літаків F-16 має ухвалюватися спільно з країнами-союзниками.

"Рамштайн-11": що відомо

Наступне, 11-те засідання Контактної групи з оборони України відбудеться на військово-повітряній базі "Рамштайн" 21 квітня.

Попереднє засідання Контактної групи з питань оборони України відбулося 15 березня по відеозв'язку. Міністр оборони США Ллойд Остін закликав міжнародну коаліцію країн у форматі "Рамштайну" швидко і повноцінно виконувати зобов'язання з посилення оборони України.

Вас також можуть зацікавити новини: