Світлана Алексієвич звернулася до Лукашенка / REUTERS

Білоруська письменниця українського походження, лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич прокоментувала ситуацію в республіці, звернувшись до її президента Олександра Лукашенка.

Про це йдеться в її інтерв'ю "Радіо Свобода".

Зокрема, вона закликала Лукашенка покинути пост президента.

Відео дня

Читайте також"Масові заворушення": проти затриманих у Білорусі українців порушили кримінальну справу

"Я хотіла б сказати те ж, що красиво сказала журналіст Світлана Калінкіна: "Піди красиво! .. "Але вже не вийде, вже кров [пролилася]. Іди, поки не пізно, поки ти кинув народ у жахливу безодню, в безодню громадянської війни! Іди! Ніхто не хоче Майдану, ніхто не хоче крові. Тільки ти хочеш влади. І це твоє бажання влади вимагає крові, - сказала вона.

Звертаючись до учасників протестних акцій в Білорусі, Алексієвич подякувала їм за збереження гідності.

"Я просто закохалася у свій народ за останні кілька тижнів. Це абсолютно інші люди, в цих людях зовсім інша сила. Раніше у мене було певне розчарування - тепер немає. Я просто хочу сказати, що нам треба бути більш організованими і що боротьба знайде і лідерів. А то все вирішили, що ці дівчата [самі] все зроблять. І дуже погано, що навколо них не було команди ", - переконана письменниця.

Читайте такожУ Білорусі затримали 9 українців та побили кореспондента - МЗС

Вона припустила, що білоруська влада оголосила своєму народу війну, коментуючи жорсткі дії силовиків щодо простих людей.

"І сьогодні просто хапають людей, хапають на вулиці. Затримані сидять в спортзалах без їжі й води. І найголовніше - люди абсолютно мирні. Сьогодні була акція солідарності жінок, які просили: ми хочемо знати правду про вибори, не вбивайте наших чоловіків. У них було тільки дві вимоги. Вони несли квіти, молилися біля Вічного вогню. А коли почали розходитися, коли їх стало трохи менше, на них напав ОМОН. Я навіть не кажу про те, що відбувається вночі. Це просто військові дії... ", - сказала Алексієвич.

Протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори.
  • За попередніми результатами ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за його головну опонентку Світлану Тихановську - 9,9%. Решта кандидатів набрали менше 2% - Анна Канопацька (1,68%), Сергій Черечень (1,13%), Андрій Дмитрієв (1,04%).
  • Тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками.
  • У МВС Білорусі заявили про затримання близько 3 тисяч учасників акцій в ніч на 10 серпня, понад 2000 осіб в ніч на 11 серпня і понад 1000 - в третю ніч акцій в різних містах країни.