Україна має вимагати від Китаю самообмежень у експорті стратегічних товарів, як це зробила очільниця Єврокомісії, - економіст

Український уряд має вимагати від Китаю добровільного самообмеження експорту товарів у стратегічних галузях, як це зробила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Таку думку висловив керівник аналітичного центру CMD-Ukraine (Center for market development economy), доктор економічних наук Ігор Гужва. "В перший же день європейського турне голови КНР Сі Цзіньпіна очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зробила досить жорстку заяву з економічних питань. Фактично, Китаю було висунуто ультиматум: або він вживає заходи щодо добровільного самообмеження експорту таких стратегічних товарів, як електромобілі та сталь, або Брюссель готовий та буде ухвалювати жорсткі заходи по відношенню до китайського експорту", – відмітив він.

За його словами, країни ЄС вкрай стурбовані дисбалансом у торгівлі із Китаєм, який широко використовує практики субсидування експорту промислових товарів. "По суті, пані фон дер Ляєн каже, що Європа буде займатися протекціонізмом, буде захищати свою економіку та власного виробника, бо інакше китайські товари знищать європейські заводи та робочі місця. Такий підхід варто взяти до уваги уряду України", – каже Ігор Гужва.

Відео дня

"Тобто, Україна має також вимагати від Китаю самообмежень у експорті стратегічних товарів, як це зробила очільниця Єврокомісії. Тим більше, що вона пообіцяла координувати дії у відповідь з країнами G7 і країнами, що розвиваються. Отже, офіційний Київ повинен доєднатися у цьому процесі до Брюсселю, адже цивілізований світ вже не може приймати надлишкову китайську продукцію", – констатував економіст.

При цьому, він підкреслив, що це не стосується дронів, "мавіків" та продукції ширвжитку, яка потрібна на фронті. "Мова йде про товари у таких стратегічних галузях, як енергетика, металургія, телекомунікації. Саме на ці сфери спрямований експорт китайських товарів, де є структурне надвиробництво", – сказав він, додавши, що у перемовинах з Китаєм варто також порушувати питання щодо локалізації виробництва китайських товарів в Україні. Це сприятиме залученню нових технологій, інвестицій, створенню робочих місць і податкових надходжень.

"Український уряд повинен в повному обсязі використовувати інструменти захисту своїх ринків. Зараз, під час війни, ми не можемо прийняти китайські практики, які руйнують українську економіку та ведуть до повної деіндустріалізації України", – відмітив Ігор Гужва.

Нагадаємо, що 6 травня 2024 року голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн після тристоронньої зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном та президентом Франції Емманюелем Макроном повідомила, що електромобілі та сталь з Китаю "затопили" ринок ЄС, тому Брюссель чекає від Пекіну добровільного скорочення експорту або вживатиме жорстких економічних заходів.