Українські біженці на кордоні з Польщею / фото REUTERS

Безкоштовний проїзд і не тільки: як українцям допомагають в ЄС

12:59, 14.03.2022
11 хв.

З початку війни в Україні російським агресором тільки за офіційними даними країну вже змушені були покинути понад 2,5 мільйонів жителів, і ця цифра продовжує зростати щодня шаленими темпами. УНІАН розбирався, які безкоштовні послуги з транспорту, проживання і не тільки на даний момент доступні українцям, які були змушені тимчасово переїхати до країн ЄС.

Безкоштовний транспорт для українців в Європі

Чи не першими на допомогу українцям, які були змушені тимчасово покинути свої будинки через війну в Україні, виявилися транспортники. У самій Україні ще 3 березня "Укрзалізниця" зробила всі рейси на захід України евакуаційними та закрила продаж квитків на них.

Однак і в Європі для українців чимало можливостей щодо безкоштовного проїду. Найчастіше таку допомогу переселенцям з України пропонують залізничники. Також в деяких країнах або містах безкоштовний проїзд українцям дають в автобусах і в міському транспорті.

На даний момент пасажири, які приїхали з України, можуть користуватися безкоштовним проїздом таких країнах:

Відео дня

Польща. Українці можуть безкоштовно їздити територією країни на поїздах TLK і IC PKP Intercity. Для цього перед посадкою потрібно взяти безкоштовний квиток на касі або у кондуктора. Також українці можуть безкоштовно користуватися громадським транспортом Варшави.

Угорщина. Для українців діє безкоштовний проїзд поїздами MAV-START на всій території країни. Для цього потрібно отримати solidarity ticket в касі на залізничній станції або у провідників.

Чехія. Переселенці з України можуть безкоштовно їздити на поїздах Leo Express і CD по всій країні. Також є кілька евакуаційних рейсів від кордонів з Польщею та Словаччиною.

Словаччина. Українці можуть безкоштовно пересуватися на поїздах ZSSK і автобусах Slovak Lines.

Німеччина. З українським паспортом можна безкоштовно проїхати в поїздах Deutsche Bahn з Польщі до Берліна, Дрездена, Нюрнберга та Мюнхена. Щоб поїхати з Німеччини в інші країни Європи, потрібно отримати в цнтрі обслуговування DB безкоштовний проїзний квиток з відміткою "helpukraine".

Крім того, окремі федеральні землі Німеччини або міста пропонують безкоштовний проїзд для українців у громадському транспорті. Наприклад, транспортні мережі VRR і VRS в Північному Рейні-Вестфалії (найбільші горда – Кельн, Дюссельдорф, Дортмунд, Ессен, Бохум) запропонували безкоштовний проїзд для українців в автобусах, трамваях, метро, а також електричках типу S, RE і RB, включаючи міжміські напрямки. Для безкоштовного проїзду достатньо показати український паспорт.

Австрія. Українці можуть безкоштовно їздити на поїздах ÖBB по всій країні. Також в австрійській столиці Відні українці можуть безкоштовно користуватися міським транспортом. Квитки можна отримати на касі або безпосередньо в поїзді, пред'явивши закордонний паспорт.

Нідерланди. Українці можуть безкоштовно отримати квиток на будь-який поїзд NS, який діятиме протягом 24 годин.

Бельгія і Франція. Українці можуть безкоштовно їздити на поїздах SNCB на території обох країн і за їхніми межами.

Іспанія. Місцевий залізничний оператор RENFE пропонує українцям безкоштовні квитки на потяги з Барселони до інших міст Іспанії або у Францію. Отримати безкоштовні квитки можна у касах та сервісних центрах RENFE за пред’явленням українського паспорта.

Болгарія. Українці можуть безкоштовно їздити на поїздах BDZ по всій країні. Для цього потрібно пред'явити на касі документ, за яким ви перетнули кордон.

Грузія. Українцям пропонують безкоштовний проїзд у поїздах по всій території країни. Для цього достатньо пред'явити на касі український паспорт. Також українцям пропонують безкоштовний трансфер з аеропорту Тбілісі.

Литва. Українці можуть безкоштовно пересуватися всередині Литви на поїздах LTG. Для цього достатньо пред'явити свої документи на касі та отримати одноразовий квиток.

Фінляндія. Безкоштовний проїзд українцям пропонують на поїздах VR. Також українці можуть безкоштовно їздити на міжміських автобусах OnniBus по всій Фінляндії.

Великобританія.Швидкісні поїзди Eurostar пропонують українцям повністю безкоштовні квитки на всі свої експреси з Парижа, Роттердама, Брюсселя та Амстердама до Великобританії. Щоб отримати квиток, достатньо звернутися до співробітників перевізника на вокзалі під час посадки. Тільки варто врахувати, що для поїздок до Великобританії все ще потрібно оформляти візу, хоч і за спрощеною процедурою.

Крім того, українці можуть безкоштовно виїхати на автобусах FlixBus з Перемишля (Польща), Жешува (Польща), Сучави (Румунія) і Тулчі (Румунія) по Європі. Для цього потрібно залишити заявку на офіційному сайті компанії і отримати ваучер для перевезення.

Також українці можуть безкоштовно користуватися громадським транспортом в Стокгольмі (Швеція) – для цього достатньо пред'явити документ, що засвідчує вашу особу як громадянина України. Правило поширюється на метро, автобуси, пороми і електрички з логотипом SL.

В Ірландія українці можуть безкоштовно їздити на всіх автобусних міжміських лініях Expressway і Bus Eireann. Для цього слід показати український паспорт водієві при посадці. Крім того, ірландський перевізник Aircoach надає безкоштовні квитки на свої шатли між аеропортом Дубліна і центром міста. Для отримання безкоштовного квитка необхідно надіслати запит на адресу електронної пошти: info@aircoach.ie.

В Італія українці можуть безкоштовно їздити на автобусах перевізника MarinoBus – для цього варто звернутися до служби підтримки.

Крім цього, безкоштовні квитки українцям надає поромна компанія StenaLine, яка здійснює перевезення в Ірландії, Великобританії, Нідерландах, Норвегії, Швеції, Данії, Німеччини, Латвії та Польщі. Отримати квитки можна, звернувшись за спеціальною адресою електронної пошти: ukraine@stenaline.com.

Пропозиції для українців від авіакомпаній

Угорський лоукостер Wizz Air надав 100 тисяч безкоштовних квитків для українців на рейси з Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини. Квитки можна забронювати на спеціальній сторінці. Також авіакомпанія пропонує рятувальні тарифи 29,99 євро і 69,99 євро для українців за іншими напрямками.

Фінська авіакомпанія Finnair запропонував українцям знижку 95% на авіаквитки з Варшави, Гданська, Кракова, Будапешта і Праги в Гельсінкі на рейси в березні. Купити авіаквитки зі знижкою можна на офіційному сайті авіакомпанії, використавши код Ukraine95.

Польська авіакомпанія LOT ввела знижки для українців від 30% до 99% на рейси з Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії. Скористатися пропозицією можуть українці, які підтвердять своє громадянство паспортом. Забронювати квитки можна на сайті авіакомпанії.

Пропозиції для українців щодо проживання

Найбільший онлайн-майданчик для розміщення та пошуку короткострокової оренди приватного житла по всьому світу Airbnb і пов'язана з нею некомерційна асоціація airbnb.org ще на початку війни в Україні оголосили про рішення безкоштовно розмістити в країнах Європи до 100 тисяч біженців з України.

Днями до них приєдналася одна з найбільших гостьових мереж Couchsurfing, на якій користувачі з усього світу обмінюються пропозиціями щодо безкоштовного розміщення. На даний момент платформа скасувала будь-які внески для учасників з України. Крім того, там створили групу Ukraine Couchsurfing Resources, де каучсерфери можуть спілкуватися, ділитися ресурсами і пропонувати будь-яку можливу допомогу, в тому числі розміщення для біженців з України.

Крім того, можна спробувати пошукати житло за кордоном для переселенців з України на такі платформах, як Host4Ukraine, EU4UA, euroguide.live, stipruskartu.lt (у Литві), а також на сайті Прихисток.

Безкоштовний Інтернет та мобільний зв'язок для українців

Також в деяких країнах українці можуть отримати безкоштовні сім-карти. Так, наприклад, сервіс Airalo, що пропонує eSIM для Інтернету без номера телефону, пропонує безкоштовні сім-карти з інтернетом в будь-якій країні світу для українців. Компанія обіцяє поповнити акаунти українців на 10 доларів для використання Інтернету в будь-якій країні. Достатьно встановити додаток, зареєструватися і написати на підтримку українською мовою про бажання отримати 10 доларів на свій рахунок. Якщо ви раніше не користувалися цим сервісом, то при реєстрації додатково отримаєте ще 3 доларів на свій рахунок.

Крім того, безкоштовні сім-карти для українців пропонує один з найбільших операторів мобільного зв'язку Німеччини Deutsche Telekom, що працює під брендом T-Mobile. Отримати такі сімки можна у всіх фірмових магазинах зв'язку. Карта надає можливість отримати безлімітний пакет дзвінків і мобільного інтернету безкоштовно. Також оператор зв'язку обіцяє поставити велику кількість сім-карт в пункти прийому біженців в найбільших містах країни.

Крім того, безкоштовний зв'язок для українських біженців пропонують мобільні оператори Proximus і Orange (Бельгія), Vodafone (Великобританія), Telecom Italia (Італія), Telefónica (Іспанія) і Vivacom (Болгарія).

Водночас, українські мобільні оператори також ввели лояльні умови користування роумінгом за кордоном для українців, вимушених покинути свої домівки.

Наприклад, оператор Kyivstar оголосив, що абоненти, які виїжджають за кордон або вже знаходяться там, отримають безкоштовні бонусні 250 гривень для зв'язку в роумінгу. Їх можна використовувати протягом 30 днів на території Польщі, Румунії, Словаччини, Молдови, Угорщини, Німеччини, Італії, Литви та Чехії.

Крім того, з абонентів Kyivstar в роумінгу не списують мегабайти в 10 мобільних додатках ні при текстових повідомленнях, ні при дзвінках, в тому числі в месенджерах Viber, Facebook Messenger, Telegram і WhatsApp.

Також для абонентів Kyivstar в роумінгу діють спеціальні тарифи: 1 Мб Інтернет становить 0,10 грн, 1 хвилина вхідного дзвінка або вихідний дзвінок в країні перебування або в Україну – 1 грн, 1 SMS – 1 грн.

Тим часом оператор Lifecell пропонує своїм абонентам 5 ГБ мобільного інтернету, які можна використовувати до 31 березня в таких країнах: Польща, Словаччина, Молдова, Угорщина, Румунія, Австрія, Чехія, Хорватія, Естонія, Німеччина, Греція, Латвія, Литва, Швеція, Нідерланди, Італія, Бельгія, Болгарія, Франція, Ліхтенштейн, Люксембург, Македонія, Чорногорія, Сербія, Словенія, Іспанія і Туреччина.

Мобільний оператор Vodafone запустив послугу "Доступний роумінг", яка дійсна 30 днів. У пакет входять: 400 МБ мобільного Інтернету, 60 хвилин для вхідних/вихідних дзвінків в Україну і на номери країни перебування. Послуга безкоштовна при підключенні вперше. Вже за другим підключенням абонент повинен сплатити 100 грн. Підключитися до неї можна через додаток My Vodafone.

Послуга діє для українців у таких країнах, як Польща, Молдова, Угорщина, Румунія, Німеччина та Чехія.

Крім того, мобільні оператори України об'єдналися і запустили національний роумінг, який в тому числі дозволяє абонентами перепідключатися на мережу іншого оператора в разі проблем зі своєю. Також національний роумінг не вимагає додаткової плати від абонентів, тарифікація дзвінків і SMS відбувається згідно з умовами тарифного плану вашого оператора.

***

Цілком можливо, що це далеко не повний список зарубіжних компаній, що пропонують безкоштовні послуги українцям, які рятуються від війни. Тож якщо плануєте переїзд в конкретну країну, радимо вам вивчити відповідні сайти – можливо, ви там виявите додаткові акції.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся