Міжнародна слідча комісія Організації Об’єднаних націй не побачила ознак геноциду в діях Росії в Україні.

"Ми не виявили геноциду на території України", - заявив голова цієї слідчої комісії Ерік Мьосе в інтерв’ю The Guardian.

Однак слідча група займалася збиранням доказів і знайшла "деякі аспекти, які можуть порушити питання" геноциду українців Росією.

Відео дня

У той же час у комісії визнали, що РФ скоїла широкий спектр інших воєнних злочинів. У тому числі навмисні вбивства, систематичні тортури та депортацію дітей.

Зокрема наводяться більш детальні подробиці тортур з боку російських окупантів. Вони застосовували електричний струм та підвішували людей до стелі в "позі папуги".

"Комісія назвала потенційними злочинами проти людяності неодноразові напади на українську інфраструктуру, які залишили сотні тисяч без тепла та електрики в найхолодніші місяці", - йдеться у звіті, який був опублікований 16-го березня.

Звіт був створений на основі більше 500 інтерв’ю, а також супутникових знімках і відвідуваннях місць ув’язнення та могил.

Окрім порушення з боку росіян, також були знайдені порушення і у діях українських військових. Однак вони склали "незначну кількість" – більшість доповіді зосереджено саме на звинуваченнях проти Росії, котра заперечує звірств або націлювання на цивільне населення в Україні.

Злочини Росії на території України: що відомо

Росіяни завдали збитків екології України на суму два трильйони гривень. Ця сума не включає у себе підрахунку на тимчасово окупованих територіях.

Як повідомляв УНІАН 14 березня 2023-го року, Україна звинувачує двох російських снайперів та чотирьох інших солдатів у зґвалтуванні чотирирічної дівчинки та її мами під час окупації Київщини минулої весни.

Після розстрілу українського військовополоненого голова ООН вчергове наголосив, що обидві сторони повинні дотримуватися правил ведення війни.

Вас також можуть зацікавити новини: