Мобілізація в регіонах: ЗМІ дізналися важливий нюанс

Черговості призову в регіонах на сьогодні немає, повідомило журналістам джерело в оборонному відомстві.

В Україні в рамках мобілізації до лав ЗСУ, всупереч поширеній думці, немає черговості призову військовозобов'язаних.

Про це пише "Апостроф" із посиланням на джерело в Міноборони.

Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає, що розробляти мобілізаційні плани повинен Генштаб. Також він визначає черговість та обсяги призову військовозобов'язаних.

За даними ЗМІ, план проведення мобілізації людських і транспортних ресурсів на території конкретної області розробляється на основі вихідних даних і висновків про оцінку мобілізаційної обстановки.

"Вихідними даними для проведення планування є отримані від штабу оперативного командування наряди з комплектування особовим складом, а також дані можливостей місцевої економіки та наявності мобілізаційних ресурсів. Штабом оперативного командування враховується наявність мобілізаційних ресурсів в районах комплектації", - сказано в повідомленні.

Раніше українцям пояснили деякі деталі щодо мобілізації 2022. Зокрема, за словами начальника Управління персоналу штабу Сухопутних військ ЗСУ Романа Горбача, вручення повістки громадянину України у будь-якому місці, не забороненому законом, не означає миттєвого призову в армію. Воно необхідне в першу чергу для того, щоб людина стала на військовий облік.

Як писав УНІАН, 24 лютого Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. В Україні оголошені воєнний стан і загальна мобілізація. На період дії воєнного стану чоловікам-громадянам України віком від 18 до 60 років обмежено виїзд за межі країни.

Раніше в Міноборони заявили, що мобілізація триватиме стільки, скільки необхідно, щоб доукомлектувати всі підрозділи, що ведуть оборону держави від окупантів.

За даними МВС понад 3 млн громадян перебуває на військовому обліку не за місцем їх проживання.