Зруйновано греблю Каховської ГЕС / скріншот

Російські окупанти дистанційно підірвали Каховську ГЕС і готувалися до цієї операції заздалегідь. Спочатку свою провину заперечували і на тимчасово окупованих територіях людей не підготували.

Як йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1", якщо на Херсонщині лиха наробила велика вода, то в Криму величезне жахіття лише починається.

Гребля підтримувала рівень Каховського водосховища, з якого живився півострів. Зараз на очах падає рівень води в Північно-кримському каналі і, за розрахунками експертів, він обміліє, й нічим буде зрошувати поля. Цього року ще є багато опадів, та в 2025 році прогнозується, що в Криму буде засуха.

Журналісти розповідають, що у кримчан вдома проблеми вже почалися: з кранів потекла брудна вода, і навіть таку у місті Керч подають вже за графіком. А ще представники кримських татар побоюються, що на тимчасово окупованому росіянами півострові станеться спалах хвороб.

"Разом із водою, яка зараз іде по Північно-кримському каналу, йде і вода, що несе побутові відходи і різні забруднення. Це може принести різні інфекційні захворювання до Криму", - попередив Ескендер Барієв, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру.

Зазначається, що тимчасово окупований Крим може залишитися без водопостачання на 10-15 років, й окупаційна влада півострова біду вже визнала: проблеми будуть не лише в квартирах, страждатиме й туризм.

Та для людей невдовзі це стане нестерпно, вважає радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк. "У Криму після підриву ГЕС неодмінно швидко активізуються панічні настрої та почнеться улюблена народна забава під назвою "Ми не хочемо звідси їхати, тут так затишно", - каже він.

Ще одну велику проблему через підрив ГЕС російські окупанти отримали на півночі Криму: на адмінмежі з материковою частиною України є три заводи з хімічним виробництвом, де вода з Дніпра наповнювала відстійники з хімікатами, і тепер через перебої з водою отрута може почати поширюватись.

"Особливо небезпеку становить саме завод "Титан", там уже давно є проблеми з розведенням прісною водою цієї кислоти. А під час спекотних місяців може бути катастрофа - це такий прямий ризик не просто для здоров'я, а для життя людей", - попереджає Людмила Циганок, президент Асоціації професіоналів довкілля PAEW.

Росія підірвала Каховську ГЕС 06.06.2023

У ніч на 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, спричинивши масштабну катастрофу та поставивши під загрозу безпеку Запорізької АЕС, охолодження системи якої залежить від рівня води у водосховищі. 

Вода з Каховського водосховища почала затоплювати міста й села, оголошено евакуацію населення з Херсонської області. Проблеми з подачею води почалися у Дніпропетровській області, у Криму з кранів тече брудна вода. 

Зеленський наголосив, що плани окупантів зупинити контрнаступ ЗСУ шляхом підриву Каховської ГЕС не будуть реалізовані. 

Зазначимо, що держава-терорист РФ досі заперечує свою провину у підриві Каховської гідроелектростанції й намагається запевнити, що це зробив "київський режим".

Вас також можуть зацікавити новини: