Рівень води у Каховському водосховищі за добу впав на кілька метрів / фото uhe.gov.ua

Рівень води в Каховському водосховищі продовжує знижуватись і за добу впав на 2,5 метри, на правобережжі Херсонської області затоплено 1 852 будинки.

Про це повідомляє державна компанія "Укргідроенерго". Зазначається, що рівень водосховища в районі Нікополя на 10:00 7 червня становить 14,41 м. За даними компанії, за добу рівень води у Каховському водосховищі впав майже на 2,5 м.

Крім того, продовжується руйнування водозливної греблі, земляної вставки між будівлею станції та шлюзом.

Відео дня

"Протягом ночі надзвичайних подій не зафіксовано, інтенсивність підтоплення зменшується, однак, через значні руйнування греблі вода ще прибуватиме", - йдеться у повідомленні.

Евакуйовано 1 457 людей, із мікрорайону Корабел - 1 286. Також цієї ночі почало підтоплювати Білозерську громаду. Наразі для боротьби із наслідками залучено майже 800 осіб та понад 170 одиниць техніки ДСНС.

"Небезпечні для здоров’я хімічні речовини, а також збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ можуть опинитися у криницях та відкритих водоймах на території, підтопленій внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС", - попередила прес-служба компанії.

Підрив Каховської дамби - сьогодні це варто знати

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 6 червня російські окупанти підірвали одну із найбільших гідротехнічних споруд у Європі - дамбу Каховської гідроелектростанції в Херсонській області. Це призвело до масштабного неконтрольованого виливання води з Каховського водосховища.

Підрив дамби загрожує Україні екологічної катастрофою та дефіцитом питної води у частині південних областей, в тому числі тимчасово окупованому Криму, оскільки саме з Каховського водосховища починаються Каховський канал, Північно-Кримський канал і канал Дніпро - Кривий Ріг.

Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає.

За даними Міністерства економіки, вартість будівництва нової ГЕС може становити близько 1 мільярда доларів. Мова йде не тільки про встановлення нових гідроагрегатів, а й про відновлення цілісності величезної греблі.

Вас також можуть зацікавити новини: