Олександр Грінченко з перших днів війни був на "Азовсталі"

Захисник "Азовсталі" Олександр Грінченко: У полоні охоронці до нас не заходили, кричали з порога: "Я б вас постріляв!"

14:19, 18.07.2022
8 хв. Інтерв'ю

Захисник "Азовсталі" Олександр Грінченко в інтерв'ю УНІАН розповів, як опинився у лавах легендарного "Азову", отримав поранення і виживав разом з товаришами в оточеному госпіталі, а потім у полоні.

Олександр Грінченко з перших днів війни був на "Азовсталі": спершу як боєць тероборони, потім став частиною батальйону "Азов". Був серйозно поранений, потрапив у полон, а зараз, після обміну, продовжує лікуватися.

В інтерв'ю УНІАН він розповів, як росіяни розстрілювали шпиталь, а наші, ризикуючи життям, несли їжу пораненим, описав знущання у полоні й каже, що навіть поранені бійці давали відсіч окупантам.

Коли і як ви потрапили на "Азовсталь"?

Відео дня

Я вступив до тероборони Маріуполя 2 березня, думаю: "Чого ж ще чекати?". Місто вже було оточене. Черга до військкомату не стояла, в той день нас було дев'ять добровольців.

З першого ж дня жили на "Азовсталі", стояли на посту "Міст" (міст через Кальміус, розташований поблизу заводу, – УНІАН), прикривали тих, хто доставляв поранених. Кілька змін заходили туди вільно, але незабаром по нас почав працювати снайпер, минув час - прилетів "Град", потім обстріляв танк... В один із днів зміна, яка нас поміняла, протрималася годину і відійшла. Відтоді із заводу я не виходив.

На початку квітня мене приписали до "Азову". Я - не супербойовик. Я працював на будівництві до лютого, не знаю, що героїчного такого зробив. А хлопці, "азовці" – молодці, красунчики! Танки палили.

Мене послали на шлакову гору (звалище відходів металургійного виробництва, – УНІАН). З неї можна побачити літаки до того, як вони будуть над заводом, оголосити тривогу. І коли з кораблів стріляли - вихід не чути, але ми могли побачити, передати, що корабельна артилерія працює. І дивилися на найближчий район - нас намагалися атакувати по прямій. Сиділи там від темна до темна, 14 годин.

10 квітня ми з напарником заступили, а бліндаж вже не дуже був. Пробули дві години - прилетіло, вог з коптера прилетів. Йому - наскрізне в голову. У мене - нога - осколкове, наскрізне. Виповз я з бліндажа, доповів. Швидко прибігли хлопці з Нацгвардії. Один застрибнув у бліндаж, інший турнікет мені наклав. І я поповз з гори, щоб снайпер не бачив. Метрів 400, напевно, повз. Доповз, хлопці з носилками прибігли…

А з напарником було як диво - густий туман всю гору огорнув. Його забрали з позиції прямо на ношах. Довезли до лікарні, але там він помер на операційному столі.

Що було з медикаментами? Як лікарі справлялися з таким потоком поранених?

Я ще застав сильнодієві знеболюючі. Останнім пораненим давали, в основному, парацетамол.

Лікарі прилетіли на вертольотах, коли вже була окупація, коли місто було оточене. Це були хірурги-добровольці, цивільні лікарі. Працювали по змінах, але не знаю, як у них виходило спати. Поранені приходили, приходили, приходили…

На одному ліжку могло спати чотири людини. Ті, хто міг хоч якось сидіти, чекали в черзі, щоб лягти. Прямо біля мого ліжка, за 50 см – шість стільців. Вночі одні сиділи, вдень - інші.

Обстріли поступово посилювалися. Спочатку тільки вдень, потім і вночі. Били по нас, не перестаючи. У нас на лікарні висів прапор з Червоним Хрестом, і вони бачили, звідки ми на обмін виходили. Але воги кидали з коптерів прямо в виходи. Не давали труп винести. Винесення сечі - ціла спецоперація.

Яке було лікуватися в таких умовах?

Уявіть, над головою у бетонній стелі - три дірки, ти зірки бачиш. Кожен постріл чути. І думаєш, що наступна ракета - твоя. Ти безпорадний. Ховатися нікуди. Ну, нікуди! Останній вибух - за метрів 15 від нас, хлопців засипало.

Але якщо хтось починає "скиглити", поруч кажуть: "Не передавай свій настрій іншим. Давай, кіно подивимося, згадаємо приколи якісь". У всіх були закачані фільми, всі кіно дивилися: "Пірати Карибського моря", "Володар перснів". Один подивився - передав іншому, той - третьому. Телефони з одними і тими ж фільмами. Можна було не дивитися, чуєш і розумієш, що там (сміється).

Кожен день з листочка зачитували офіційні новини. Підбили стільки-то, полонених стільки-то взяли, на такому напрямку - так-то. Перший час нас це підтримувало, а потім... У нас же ситуація інша – дірка над головою.

Сидіти на ліжку не можна було: "Ти лежачий? Лежи!"

Скільки видавали води? Їжі?

Вода - літр на добу. Їжі - стаканчик зі 150 грамами каші, шматочок сала і чай. Ось і вся їжа на добу. Готували в інших бункерах і це все, що могли фізично донести. Хлопці під обстрілами пробиралися, навіть не знаю, як. Намагалися на машинах везти - їх підбивали з ПТУРів.

Останнім часом, тижнів зо три, нам їжу носили у казанках три людини, і не завжди вони до нас доходили. Було таке, що казанки залишалися нагорі, а їх вже поранених до нас заносили.

Розкажіть, що було після того, як ви вийшли з "Азовсталі"?

Ми за наказом у полон виходили, вірили, що через три дні евакуація. Ніхто не думав, що нас 40 днів у Донецьку тримати будуть.

Виділили під нас два поверхи лікарні на околиці. Годували звичайною лікарняною їжею, але без солі. І дуже маленькі порції. Весь час думали про їжу. Ти поїв - і вже знову їсти хочеться.

Сидіти на ліжку не можна було: "Ти лежачий? Лежи!". Час від часу в двері заглядав хтось із охоронців, заходити їм заборонили, і вони з порога кричали: "Я б вас постріляв!". Пам'ятаю, кадирівець, за яким видно, що не воював, був тільки постовим, заскочив в автобус. Кричить: "Де "Азов"? Покажіть мені "Азов!". Наші у відповідь: "У Мар'їнці! Туди йди! Ну ж бо! Тут без рук, без ніг лежать - знайшли, з ким битися".

Їхні спецслужби, навпаки, підкреслено на "ви", по імені, по батькові. Всім пропонували прийняти громадянство "ДНР" або РФ, на вибір. Говорили: "Лікувати будуть як солдатів. Отримаєте мінімальний термін, як такі, що покаялися". Я: "А потім спокутувати провину кров'ю? На передову?". Я знаю точно, що ніхто з наших не погодився. І точно знаю, як вони набирали в "армію". Ті, хто вів вуличні бої, розповідали: "Заскакуємо в квартиру, а вони в одному кутку, зброя в іншому, кричать: "Ми не воюємо! Ми не хотіли!". Розповідали, що когось з автобуса смикнули, когось з роботи повезли в "військкомат".

Спілкувалися з лікарями, медсестрами? Що у них в головах?

Жорстка пропаганда. Кожен день в їхніх "новинах" вони беруть по якомусь місту і по сім тисяч полонених (сміється). Було, що і Харків не наш був, Західну Україну відхопила Польща, а Угорщина – Закарпаття. Жорстко так.

Це не тільки медсестри говорили. Лікар, який робить перев'язку, розповідає: "Я дивлюся й українські новини, зіставляю, вам інформацію видаю". Але зрозуміло, що "новини" треба було на 10 ділити. Віри їм - ніякої.

Люди там як заручники і накачані ненавистю. Від медсестри я почув, що це ми на них напали, а вони захищаються. Про наступ по всьому кордону говорили: "Це - брехня! Фейк СБУ та Правого сектора. Ви атакували "ДНР" , ми захищаємося". Я онімів. І що їй сказати, як сперечатися, якщо настільки промиті мізки? І так у всіх.

Було таке, що осколки в лікарню потрапили, але це вони самі й лупили, у них практика така є. Хлопці з інших палат бачили, звідки йде вогонь, намагалися пояснити лікарям: "Це в центр і від вас", або "Якби по нас, то випустили б касету, а так 2-3 "Града", чисто для залякування". А ті: "Ні!". Ну, упороті.

Грінченко: весь час нам пояснювали, що ми Україні не потрібні

Вірили, що вас обміняють?

Весь час нам пояснювали, що ми Україні не потрібні. "Навіщо стільки поранених? Всіх лікувати, всім платити, за кордон відправляти, а у вас і так вся країна в кредитах". Або: "Обмінювати вас не будуть. Вас 2,5 тисячі, ви Майдан влаштуєте, можете в Києві перевернути все. Будете сидіти".

Раз на тиждень, о третій годині ночі - "тренування". Збиралися "на в'язницю", але нікуди не їхали. Востаннє також зібралися, і два кадирівці знехотя зізналися: "Додому їдете. Моліться, щоб нас знову не розвернули". Але щойно охорона вийшла, нас одних водій повіз, тоді повірили, що щось відбувається.

І запам'яталися на обміні їхні полонені - здорові, поголені, пострижені хлопці. А ми - "бухенвальд" з бородами до пояса.

Пережите не сниться вам у кошмарах?

Вже ні. Я вдома.

Влад Абрамов

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся