Яка зарядка краще, лротова чибездротова: плюси і мінуси / фото ua.depositphotos.com

Якщо ви втомилися від нескінченних проводів, можливо, настав час перейти на бездротові технології, які постійно вдосконалюються та прагнуть повністю замінити кабелі. Але чи так все добре на ділі, як звучить на словах? Нумо розбиратися. 

Що з себе представляє бездротова зарядка

Бездротова зарядка – це технологія зарядки мобільних пристроїв, яка дозволяє передавати енергію без використання проводів. Замість того, щоб підключати зарядний пристрій до телефону через кабель, бездротова зарядка залучає електромагнітні поля для передачі енергії між зарядним пристроєм і девайсом, яке потрібно зарядити.

Простіше кажучи, ви просто залишаєте смартфон на зарядній панелі й спокійно займаєтеся своїми справами. Погодьтеся, це набагато зручніше і швидше, ніж возитися зі шнурами, до того ж не потрібно турбуватися про знос портів.

Відео дня

Насправді, "бездротова зарядка" – це не зовсім некоректна назва, бо все одно потрібно під'єднати зарядну панель до USB-порту або мережевої розетки. Більш точним терміном є "магнітна зарядка", оскільки стандарт Qi використовує магнітні котушки для передачі енергії та живлення телефону. Однак, ми будемо використовувати термін "бездротової" зарядки, тому що це увійшло в звичку.

Хто швидше заряджає – бездротова або дротова зарядка

А ось тут вже стає цікавіше. Як не дивно, якщо ви хочете якомога швидше зарядити свій телефон, краще використовувати провідні зарядні пристрої.

Технологія Qi, попри всі свої зручності, все ж є доволі новою й поки не може зрівнятися зі швидкістю дротової зарядки. Тому, якщо ви звикли заряджати смартфон "на ходу", не варто перемикатися на бездротову зарядку.

Наприклад, провідні зарядні пристрої USB на 12 вольтів можуть заряджати iPhone як мінімум на 30% швидше, ніж Qi, тоді як USB PD на 18 Вт в поєднанні з кабелем Apple USB-C - Lightning робить це мало не в 2 рази швидше.

Бездротовий спосіб підзарядки сильно поступається за швидкістю дротовому / фото ua.depositphotos.com

Що безпечніше для акумулятора смартфона 

При використанні "бездротового зв'язку", ви напевно помітите, що ваш телефон нагрівається більше, ніж при використанні дротової зарядки. Це, своєю чергою, погано позначається на акумуляторі, і особливо це буде помітно в смартфонах з батареями менше ніж 4000 мАг. 

Втім, якщо використовувати сертифіковані зарядні пристрої із захистом від перегріву і перезаряду, то ризик пошкодження акумулятора мінімальний. Крім того, деякі моделі бездротових зарядних пристроїв оснащені системою охолодження, яка дозволяє підтримувати оптимальну температуру пристрою в процесі зарядки.

Разом з тим повільні Qi док-станції заведено вважати безпечніше "швидкої зарядки", тому що вони не так сильно нагріваються, а значить збільшують "життя" батареї.

Який зарядний пристрій купити – дротовий або бездротовий

Тут вибір цілком залежить від ваших потреб і переваг.

Бездротова зарядка більш зручна завдяки відсутності проводів, що дозволяє використовувати кабельний порт вашого телефону для інших цілей, наприклад, підключення навушників. Крім того, при використанні підставки для зарядки, ви можете легко проводити відеодзвінки та використовувати гучний зв'язок.

Однак, головний недолік бездротової зарядки полягає в її повільній швидкості. Навіть за допомогою передових технологій Qi зарядка не може забезпечити таку ж швидкість зарядки, як дротовий зарядний пристрій, хоча останні розробки дозволили трохи скоротити цю різницю.

Крім того, перш ніж бігти в магазин за бездротовою зарядкою, потрібно переконатися, що у вашого смартфона є підтримка стандарту Qi.

Бездротова зарядка зручніше, але має ряд значних недоліків / фото ua.depositphotos.com

До речі, якщо ви помітили, що батарея на вашому смартфоні швидко розряджається і її насилу вистачає на добу, калібрування може допомогти виправити цю проблему. Особливо, якщо ви ніколи до цього її не робили.

Також важливо дотримуватися правила, що заряджати смартфон потрібно на певному відсотку, уникати повної зарядки до 100%. Більшість користувачів рідко звертають увагу на всі тонкощі процесу зарядки та від цього істотно вкорочують "життя" не тільки батареї, але і смартфона.

Вас також можуть зацікавити новини: