Після 30 років вірної служби: Microsoft видалить з Windows легендарний інструмент

Стандартна програма Windows вже давно не оновлювалася, тому такий кінець був очікуваним.

Софтверний гігант Microsoft повідомив, що більше не підтримуватиме текстовий редактор WordPad. Програму видалять з Windows з одним із майбутніх оновлень.   

Редактор WordPad вперше був включений до складу Windows 95, а це майже 30 років тому. Замість застарілого редактора Microsoft рекомендує використовувати Word, який, до речі, завжди був набагато більш функціональною альтернативою, чи "Блокнот".

WordPad був присутній у кожній версії Windows, починаючи з 95-ї, надаючи користувачам основні можливості редагування тексту, підтримуючи RTF, DOC, ODT та інші популярні формати. Але програма вже давно не оновлювалася, тому такий кінець був очікуваним. 

Новина про видалення WordPad з'явилася лише через день після того, як Microsoft заявила про оновлення "Блокнота": стандартна програма Windows обзавелась вкладками і функцією автоматичного збереження сеансу після закриття програми.

Далі в планах у Microsoft оновити "Пеінт" – в графічний редактор впровадять нейромережу, яка дозволить створювати картинки по текстовому опису. Зараз фішка тестується в бета-версії Windows 11, а в релізній версії вона з'явиться після тестування та усунення багів восени.

Разом з модернізованим Paint цієї осені в Windows 11 додадуть вбудовану підтримку архівів, покращений мікшер гучності, ШІ-помічник Windows Copilot та інші нововведення. А перенесення фотографій зі смартфона на ПК максимально спростять.

Нагадаємо, всі прийдешні нововведення Windows будуть актуальні тільки для Windows 11. Раніше в Microsoft підтвердили, що Windows 10 більше не буде отримувати нових фішок – тільки виправлення помилок і патчі безпеки.

Вас також можуть зацікавити новини: