Як стежать за користувачами Telegram, і як цьому запобігти / фото ua.depositphotos.com

Ні для кого не буде одкровенням, що в сучасному цифровому світі не залишається нічого суто особистого. І навіть популярні месенджери, якими ми користуємося для спілкування з близькими людьми, і де ділимося потаємним, збирають про нас дані й не захищають їх гідним чином.

Одним з таких є Telegram, що став з початку повномасштабного вторгнення РФ новою повсякденною звичкою для українців. Мало хто знає, але в мобільній версії месенджера діє функція, яка дозволяє встановити місце розташування людини з точністю до метра. Розповідаємо, як її відключити.

Телеграм стежить за вами – яку функцію відключити

Йдеться про функцію під назвою "Люди поруч", яка показує користувачів, що знаходяться поблизу, і досить точну відстань до них. Попри те, що номер телефону користувача при цьому залишається прихованим, він сам того не усвідомлюючи публікує свою домашню адресу в Інтернеті.

Відео дня

Експерти кажуть, що зловмисники за допомогою даного функціоналу змогли створити повноцінний скрипт, що дозволяє визначити точне місце розташування всіх користувачів Telegram, які активували функцію, в обраній зоні.

До речі, в самому Telegram цю вразливість такою не визнали. За їх словами, користувачі свідомо погоджуються на передачу своєї геолокації, активуючи функцію. Зате месенджер Line, який мав аналогічну функцію, фактично відразу відключив її після звернення фахівців.

Як відключити функцію Люди поруч в телеграмі

Щоб відключити відображення свого профілю, потрібно перейти в мобільній версії месенджера в "Контакти" → "Знайти людей поруч".

Відключити відображення профілю можна в будь-який момент, натиснувши на кнопку "Не показувати мене" на головній сторінці профілю. Також, щоб уникнути зайвих ризиків не дозволяйте цій функції доступ до своєї геопозиції.

Скріншот

Технічно Telegram вважається захищеним месенджером, але його історія вказує на можливий контроль з боку російських спецслужб. Раніше видання Wired опублікувало великий матеріал про вразливості в месенджері Павла Дурова. Попри його обіцянки не співпрацювати з урядом РФ, Дуров все ж міг піти на компроміси з Кремлем, щоб зберегти 7% російської аудиторії телеграму.

Водночас за словами творця захищеного месенджера Signal, навіть WhatsApp і Facebook забезпечують конфіденційність краще, ніж Telegram. Месенджер Дурова зберігає всі дані в хмарі в повністю відкритому форматі: тексти, загальні аудіо-та відео дані, контакти. Через це, в разі форс-мажорних обставин зловмисники в одну мить можуть отримати допуск до всієї бази незахищених даних користувачів месенджера.

Раніше стало відомо, що в Телеграмі почастішали "викрадення" акаунтів. У зв'язку з цим УНІАН ділився порадами, як убезпечити себе і свої листування

Вас також можуть зацікавити новини: