Познань відмінно підходить для осінніх подорожей / Фото Марина Григоренко

Наодинці з осінньою Познанню

07:33, 21.09.2019
17 хв. Туризм

"Осінь не підходить для подорожей", – скажуть зануди. І зовсім даремно. Адже незважаючи на те, що вже рано темнішає, стає холодніше і не виключені проливні дощі, ця пора року здатна подарувати багатющу палітру фарб, куди б ви не поїхали. А оскільки восени помітно менше туристів, з'являється можливість для більш інтимного знайомства з новим містом. УНІАН.Туризм поділиться з вами своїм осіннім досвідом у польській Познані.

Під час осінньої подорожі Європою, польське місто Познань (Poznań) розглядалося мною скоріше як проміжна точка на карті, де я перепочину день-два перед великою пригодою у Німеччині. Та зовсім неочікувано це місто стало для мене одним з найприємніших спогадів, привезених додому з цієї поїздки.

Читайте такожУїк-енд у Гданську: казкове містечко на березі моря з багатою рибною кухнею і цілою пивною вулицею

Чим же це місто мені так запам'яталося? Звичайно, можна довго і нудно розповідати про його багату історію і старовинну архітектуру. Але, як на мене, Познань – це в першу чергу про атмосферу. Вона тут по-особливому домашня і одночасно інтимна. Можна годинами бродити міськими вуличками, абсолютно несподівано натикаючись на щось цікаве, чого немає в путівниках.

Відео дня

Познань – це місто, де тобі дійсно комфортно, якщо ти подорожуєш сам або хочеш трохи побути наодинці зі своїми думками. Є чимало популярних туристичних місць, де соло-туристам стає не по собі. Спостерігаючи за натовпами веселих туристів, з'являється відчуття, ніби ти зайвий на цьому святі життя. Але Познань – абсолютно протилежний випадок.

Гуляючи осінньою Познанню, можна нарешті зібратися з думками / Фото Марина Григоренко

Тим не менш, добре тут і з компанією. Якщо ви приїдете сюди зі своєю другою половинкою – ви зможете довго бродити містом і здаватиметься, що він належить лише вам. Якщо ж приїдете з друзями – ви знайдете чимало варіантів, як весело провести час.

А ще Познань дуже фотогенічне місто. Починаючи від маленьких кольорових будиночків на центральній історичній площі й закінчуючи деталями старовинних будівель.

До речі, в Познані я була на Гелловін, тому багато закладів в центрі міста отримали тематичне оформлення, а кафе – спеціальне меню. Водночас у місті не було занадто галасно, лише зрідка вибігали діти в костюмах з кошиками для солодощів. У поєднанні з осіннім дощем все це надавало місту особливу загадкову атмосферу.

Познань на Геллоуїн / Фото Марина Григоренко

Що обов'язково подивитися в Познані

Познань – досить велике за європейськими мірками місто. Це п'яте за величиною місто Польщі, в якому проживає понад півмільйона людей. Тим не менш Познань – компактне місто, де між основними пам'ятками не такі вже великі відстані. Що ж можна встигнути подивитися в Познані за кілька днів?

Читайте такожСтаровинний Краків: як провести незабутню відпустку у місті королів

1. Площа Старий ринок (Stary Rynek). З такої площі починається знайомство чи не з кожним польським містом. Однак познанську, з її чималими розмірами в 2 гектара, ви не сплутаєте ні з чим іншим.

Одними з найбільш відомих тут є триповерхові кольорові будиночки в самому центрі, що ніби злилися в один великий будинок. Кожен невеличкий "блок" на одне-два вікна пофарбований в "свій" колір і має власну історію. Але є у всіх будиночків дещо спільне – вхідна арка на першому поверсі.

Площа Старий ринок у Познані / Фото Марина Григоренко

Втім, одними тільки цими будиночками Ринкова площа Познані не обмежується. По всьому її периметру чимало архітектурних див, за які надовго може зачепитися око.

Будиночки на Ринковій площі в Познані / Фото Марина Григоренко

Читайте такожЛюблін. Прогулянка "містом натхнення"

І не варто забувати про фонтани. На центральній площі їх декілька, але найбільш цікавим з них вважається фонтан Прозерпіни, побудований в 18 столітті.

Ще одна гордість історичної Познані – стара ратуша. Її нинішня будівля була побудована ще в середині 16 століття в стилі ренесанс за проектом італійського архітектора, хоча перша міська ратуша з'явилася на цьому місці ще в 13 столітті. Це найстаріша кам'яна будівля Познані. За свою довгу історію вона неодноразово реконструювалася і доповнювалася сучасними на той момент елементами – від класицизму до германської архітектури. І це зробило її тільки цікавішою.

Стара ратуша в Познані / Фото Марина Григоренко

Варто відзначити, що Познанська ратуша досить інтерактивна. По-перше, щодня на її вежі лунає звук сурми. По-друге, кожен день опівдні над годинником на фасаді проходить справжнє шоу – "бій" механічних козликів. Цей ритуал проводиться тут ще з середини 17 століття і збирає чимало туристів.

Пам'ятник ратушним козликам в Познані / Фото Марина Григоренко

Читайте такожКонтрастний Франкфурт-на-Майні: місто хмарочосів серед історичних будинків

У наші дні в цьому будинку знаходиться історичний музей, свої прямі функції ратуша припинила виконувати в 1939 році.

До речі, про музеї. Саме в Старому місті зосереджена їхня найбільша кількість – Національний художній музей, Археологічний музей, Музей великопольського повстання, Музей шоколаду, будинки-музеї відомих особистостей. Одним словом, якщо раптом почнеться сильний дощ – буде куди забігти, щоб перечекати годинку-другу з культурною користю.

Історичний центр Познані ввечері / Фото Марина Григоренко

Ну а якщо не хочете в музеї – саме на Старій площі Познані зосереджена найбільша кількість всіляких кафе, ресторанів, барів і клубів, де можна перекусити десертами або морозивом, повноцінно поїсти національну кухню, випити пива, посидіти в затишній інтимній атмосфері або ж гарненько відірватися до ранку. Загалом, варіантів маса, вам залишається тільки вибрати під ваш настрій.

І ще одне. На площі Старий ринок у Познані досі стоїть стовп ганьби, де в минулі часи карали злочинців. Зрозуміло, в наші дні тут нічого такого не відбувається. Але місце атмосферне.

2. Костел Діви Марії і Марії Магдалини (Poznań Fara). Барокова римо-католицька базиліка знаходиться всього в 250 метрах від площі Старий ринок. Ви відразу помітите цю розкішну біло-червону будівлю. Будівництво базиліки почалося ще в 1651 році, однак завершити його змогли лише на початку наступного століття. Тим не менш, результат перевершив очікування. Досі костел вражає як своїм зовнішнім оформленням, так і внутрішнім оздобленням.

Головний вхід в Костел Діви Марії в Познані / Фото Марина Григоренко

А ще з базилікою пов'язана одна легенда (в Познані взагалі люблять легенди). Подейкують, що біля органу базиліки часом з'являється привид жінки в чорному. Однак це аж ніяк не злий дух, а його покровителька. Легенда свідчить, що за життя жінка пожертвувала кругленьку суму на будівництво органу, а після смерті не змогла розлучитися з музичним інструментом і стала його охоронницею.

Читайте такожЧарівна долина Вахау: земля розкішного австрійського бароко, білого вина і веселих ченців

3. Королівський замок у Познані (Zamek Królewski w Poznaniu). Ще один must see в Познані – найстаріша королівська резиденція Польщі в 350 метрах від старої площі. Перший замок на пагорбі в цій місцевості з'явився ще в 13 столітті. Будувався-перебудовувався він протягом століть, однак у часи Другої світової війни королівський комплекс будівель був повністю зруйнований. Відтворили замок лише в 21 столітті, в приблизних формах 16 століття в готичному стилі з елементами ренесансу (що викликало чимало суперечок). Тож від історичної споруди залишилося хіба що місце.

До речі, це не єдиний замок Познані - приблизно в 1,2 кілометрах від Королівського замку знаходиться Імператорський замок (Zamek Cesarski).

Імператорський замок в Познані / Фото Марина Григоренко

4. Острів Тумський (Ostrów Tumski) і Архікафедральна базиліка Святих Петра і Павла в Познані (Bazylika archikatedralna Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Poznaniu). Якщо ви приїхали в Познань і не були на острові Тумському – значить, ви не були в Познані. Знаходиться він приблизно в 1,2 кілометрах на захід від історичної частини міста і туди легко можна дійти пішки. Тим більше, що дорогою вам попадеться ще одна цікава локація – парк Park Stare Koryto Warty.

Читайте такожВтеча з галасливого Берліна в безтурботний Потсдам

Колись тут був річковий порт, пізніше на цьому місці встановлювали циркові намети, а згодом вирішили облаштувати публічний простір – в 2016 році відбулося урочисте відкриття оновленого парку. Його помітно озеленили та облагородили, встановивши сучасні "міські меблі" та усілякі архітектурні форми. Тож тепер тут регулярно влаштовують пікніки на свіжому повітрі, а також організовують різні концерти та фестивалі. Якщо хочете трохи відпочити на свіжому повітрі, щоб серед людей – вам сюди.

Вид на острів Тумський через річку Варта / Фото Марина Григоренко

Але повернемося до острова Тумський. Сюди ви потрапите, перейшовши через міську річку Варта. Назва його перекладається як кафедральний або соборний острів. Відомий він насамперед тим, що тут знаходиться найстаріший польський собор - Архікафедральна базиліка Святих Петра і Павла. Перша будівля собору була побудована тут аж в 10 столітті! Стародавнє поселення на цьому місці мало важливе значення для ранньої польської держави і саме тут базувався палац тодішніх правителів.

Архікафедральна базиліка Святих Петра і Павла / Фото Марина Григоренко

За тисячу років свого існування собор перебудовувався в самих різних стилях – дороманський, романський, готика, бароко, неокласицизм. Однак під час бомбардувань міста в 1945 році він був практично повністю зруйнований і його вирішили відтворити заново в готичному стилі. А фрагменти ранніх будівель можна бачити досі в підвалах і на окремих елементах фасадів будівлі.

Архітектура Соборного острова / Фото Марина Григоренко

Крім головного собору на острові Тумському є ще кілька вартих уваги культових споруд, більшість з яких були побудовані в 15-16 століттях - Палац архієпископа з прилеглою територією, Церква Пресвятої Діви Марії, Будинок Псалмадистів, будівля Академії Любранського і приміщення семінарії.

Гуляти по острову Тумський дуже приємно / Фото Марина Григоренко

Читайте такожУїк-енд в Зальцбурзі: розкішні квіти, фонтани з "сюрпризом" і Альпи з усіх боків

Загалом, прогулятися територією острова приємно навіть без релігійних цілей. Місцевість дійсно спокійна і дуже охайна. Те, що треба, щоб побути наодинці з собою і зібратися з думками.

5. Парк Цитаделі або Форт Віняри (Park Cytadela або Fort Winiary). Ця місцевість, розташована в 2 кілометрах на північ від центру, також досить популярна для прогулянок. І це зовсім інша Познань. Тут на зміну гарненький старовинним будівлям приходять постмілітаристські споруди – залишки оборонного форту Віняри, військові цвинтарі, музей озброєння і відразу кілька об'єктів, які об'єднує одна тематика – мир.

Залишки старого форту Віняри в Познані / Фото Марина Григоренко
Музей озброєння в Познані / Фото Марина Григоренко

Територія парку просто величезна. Гуляти серед височенних дерев і доглянутих клумб вздовж довжелезних алей тут можна кілька годин. Навіть на початку листопада тут ще є квіти.

Гуляти парком Цитаделі в Познані можна дуже довго / Фото Марина Григоренко
Навіть на початку листопада тут ще є квіти / Фото Марина Григоренко

Восени, коли дерева одягаються в жовто-багряне листя, парк виглядає особливо атмосферно. І що мені подобається в Європі – тут майже не прибирають опале листя, вважаючи його цілком природним процесом, необхідним для екосистеми. Виглядає такий "килим" дуже красиво.

Парк Цитаделі у Познані восени / Фото Марина Григоренко

Читайте такожЯк не зіпсувати своє європейське Різдво

6. Мальтанське озеро (Jezioro Maltańskie). Це значних розмірів штучне водосховище знаходиться в 3 кілометрах від центру Познані. Окрім мальовничих пейзажів, Мальтанське озеро – це місце для відпочинку і розваг на будь-який смак. Тут можна просто приємно прогулятися вздовж води, милуючись численними водоплавними птахами – мальтанська зона для променаду тягнеться приблизно 3 кілометри. Починається вона з "дикої" зони і плавно перетікає в повноцінний розважальний комплекс. Тут і місце для фестивалів-вистав, і сучасна база водних видів спорту, і лижний центр, і численні кафе-ресторани.

Мальтанське озеро в Познані / Фото Марина Григоренко
Мешканці Мальтанського озера в Познані / Фото Марина Григоренко

А ще вздовж озера курсує паркова залізниця Мальтанка (Kolejka Parkowa Maltanka) завдовжки 3,85 кілометри, яка підвезе вас прямо до Нового зоопарку Познані. Для перевезення пасажирів використовуються досить давні потяги – найстаріший паровоз датує 1925 роком!

Залізниця Мальтанка в Познані / Фото Марина Григоренко

Читайте такожІнший Париж: цілком реальна туристична поїздка, а не "мрія"

7. Новий зоопарк Познані (Poznan Nowe Zoo). Взагалі, в Познані два зоопарки – Старий і Новий в різних частинах міста, відстань між ними близько 7 кілометрів. Перший вважається одним з найстаріших в країні, він був заснований в далекому 1871 році. До середини 20 століття місця в ньому стало мало, тому в місті вирішили збудувати новий зоопарк. У 70-х роках туди перевезли більшу частину тварин зі старого, залишивши там лише тропічну зону, родзинкою якої сьогодні є комодські варани, і вольєри зі свійськими тваринами. Тож зараз Старий зоопарк Познані – це скоріше парк відпочинку.

Новий зоопарк Познані - це майже ліс / Фото Марина Григоренко

Однак і Новий зоопарк Познані – це щось більше, ніж просто зоопарк. Його відмінною рисою є те, що більшу частину території займає ліс з численними озерами. Тут не так багато пишних архітектурних форм, зате багато місце для прогулянок. Водночас у тварин досить просторі вольєри, а деякі взагалі живуть в напівдиких умовах.

Ведмеді в Новому зоопарку Познані живуть в напівдиких умовах / Фото Марина Григоренко

Читайте такожВино, купальні та The Beatles: подорож до середньовічного угорського містечка Егер на машині

Наприклад, ведмеді. Тут створили щось на кшталт центру реабілітації "клишоногих", врятованих з пересувних звіринців, цирків та інших місць з неналежним утриманням. Вони можуть бродити обгородженою ділянкою лісу і не факт, що під час відвідин зоопарку ви зможете їх побачити – так далеко вони забираються. Але не засмучуйтеся: подумайте, що для тварин це тільки краще.

Ну а мене, як орнітолога-любителя, порадували величезні озера з птахами – лелеки, фламінго, чаплі, всілякі гуси, качки і багато інших пернатих, для яких тут створені широкі простори для вільного польоту. Ніби гуляєш нацпарком.

Слоновник в Новому зоопарку Познані / Фото Марина Григоренко

Тим не менше, і більш класична колекція Нового зоопарку Познані досить непогана. Особливо пишаються тут величезним слоновником, морськими котиками і червоними пандами. Якщо пощастить, можна потрапити на годування.

Червоні панди в зоопарку Познані / Фото Марина Григоренко

До речі, дрібниця, але приємно. Незважаючи на те, що вхід в зоопарк платний, на початку листопада мене туди чомусь пропустили безкоштовно.

Кілька порад перед відвідуванням Познані

1. Як дістатися до Познані. Я доїхала туди на автобусі з Гданська, це близько 5 годин в дорозі всього за 200-300 гривень. Польщею і Європою загалом в принципі можна досить недорого пересуватися на автобусах, і це дуже зручно, коли ваша подорож складається з декількох пунктів призначення. Також з України в Познань виконується чимало бюджетних авіарейсів. Тим більше, що місцевий аеропорт знаходиться всього в 5 кілометрах від міста. Якихось 3-4 години на все про все, і ви вже гуляєте одним з найстаріших міст Польщі.

Читайте такожПодорож українськими замками, частина VII. Три осінні варіанти – Луцьк, Хотин та Радомишль

2. Де зупинитися на ніч в Познані. Варто зазначити, що місто Познань відносно недороге, а тому тут можна запросто зупинятися в історичному центрі міста. Я, приміром, зупинялася в затишному Retro Hostel в якихось двох хвилинах пішки від площі Старий ринок. Можна гуляти допізна і зовсім не боятися повертатися в готель нічним містом. Незважаючи на статус хостелу, у нього досить хороший ремонт і сучасний дизайн, а ціни дуже навіть приємні. Наприклад, станом на осінь 2019 року вартість ліжко-місця в загальному номері на 8 осіб стартує від 9 євро, тоді як за одномісний номер просять від 18 євро, за двомісний – від 26 євро. Із приємних бонусів – на спільній кухні можна безкоштовно приготувати чай-каву.

3. Як пересуватися по Познані. У місті, як і в цілому в Польщі, добре налагоджена мережа громадського транспорту, а таксі, за моїм особистим спостереженням, навіть трохи дешевше, ніж у Києві. Тим не менше, якщо ви дійсно хочете відчути весь шарм цього міста, рекомендую пересуватися пішки настільки, наскільки це можливо. Якщо все ж вам треба кудись під'їхати на громадському транспорті, всю необхідну інформацію можна дізнатися за посиланням.

***

Не варто обмежувати свої подорожі великою відпусткою у традиційний період. Адже навіть коротка поїздка здатна трохи перезавантажити вас і підлікувати від міжсезонної нудьги. Яскравих вам пригод!

Марина Григоренко

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся