Уздовж міських каналів Брюгге можна бродити годинами / Фото Марина Григоренко

Чи можна залягти на дно в Брюгге?

10:13, 26.03.2020
17 хв. Туризм

Завдяки одному відомому фільму 2008 року, до затишного бельгійського містечка Брюгге пробудився підвищений інтерес туристів. У цьому середньовічному місті й справді є що подивитися, тут дуже приємно гуляти вздовж охайненьких старовинних будиночків і міських каналів, та й випити знамените бельгійське пиво є де. А от чи можна тут пересидіти кілька днів у тиші та спокої, вам розповість УНІАН.Туризм з особистого досвіду.

Мій туристичний інтерес до бельгійського Брюгге, мабуть, як і у багатьох, прокинувся в 2008 році після виходу на екрани чорної трагікомедії "Залягти на дно в Брюгге" (In Bruges), за сюжетом якої двох кілерів-невдах у виконанні Коліна Фаррелла і Брендана Глісона "засилають" до соннго бельгійського містечка. На тлі основної сюжетної лінії, герої рахують дні в похмурому Брюгге, блукаючи старовинними вуличками і відвідувати місцеві визначні пам'ятки. Свого часу фільм наробив багато галасу, частина сцен на тлі знакових міських локацій розлетілися на просторах Інтернету, і, як наслідок, про Брюгге, який і без того має неймовірний туристичний потенціал, заговорили з особливим ентузіазмом.

Читайте такожКрихітний Люксембург: загадки багатоповерхового міста посеред руїн замку

Весь парадокс полягає в тому, що хоч Брюгге і описувався героями як сонна глушина, та й сюжет там не особливо веселий, тим не менш, це навпаки привернуло увагу туристів. Так вже влаштований інформаційний простір, що навіть почувши десь краєм вуха назву міста, ми починаємо мимоволі гуглити його або згадувати про нього при плануванні майбутньої поїздки. Так сталося і з Брюгге. Ну а для справжніх фанатів фільму пошук локацій улюблених сцен з фільму взагалі перетворився на своєрідний квест – від доленосної Площі Яна ван Ейка і картини Ієроніма Босха "Страшний суд" у Музеї Грунінге до ресторанів і пивних, які відвідували герої. Ось і ми пройшлися шляхами "Залягти на дно в Брюгге".

Відео дня

Що подивитися в Брюгге

Взагалі Брюгге – це одна суцільна пам'ятка. Не дарма ж вважається, що тут чи не найкраще якщо не у всій Європі, то вже в Бельгії точно, зберігся середньовічний відбиток, а весь історичний центр Брюгге по праву включений в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Можна годинами бродити хаотичними міськими вуличками, вздовж численних каналів і охайненьких цегляних старовинних будиночків, з гострими дахами, яскравими дверима та віконницями, роблячи для себе безліч відкриттів. Є в місті й знакові пам'ятки, свого роду must see.

Читайте такожВідчути стару Голландію: ідеальна країна з кількома "але"

1. Площа Бург (De Burg). Головна площа міста, по периметру якої розташовані різні кафешки, сувенірні лавки, магазинчики, кіоски з вуличною їжею і так далі. Тут же знаходиться Ратуша Брюгге (Stadhuis van Brugge) – приголомшливий пам'ятник готичної архітектури, заснований в 14 столітті, а також римо-католицька базиліка Святої Крові (Heilig-Bloedbasiliek), побудована в 12 столітті, де нібито зберігається важлива реліквія – кров Христа. Будівля досить незвична, оскільки за свою історію багато разів добудовувалася в різних стилях – романському, готичному, неоготичному.

Читайте такожТаємничий Чорний ліс: відправна точка – Фрайбург

2. Ринкова площа (Grote Markt). Це ще одне популярне місце збору всіх туристів у Брюгге, де також знаходиться безліч ресторанів. Характерна особливість цієї площі – безліч яскравих будиночків з гострими дахами. В очі кидається неймовірної краси готична будівля Історичного музею Брюгге, прилегла до не менш красивої будівлі Верховного суду. У центрі площі побачите пам'ятник Яну Брейделю і Пітеру де Конинку – національним героям Фландрії. Тут же знаходиться один з символів міста – середньовічна дзвіниця Белфорт (Belfort) заввишки 83 метри, побудована в 13 столітті. За бажання можна піднятися на дозорну вежу, звідки відкривається краєвид на весь Брюгге. До речі, будівля дзвіниці має важливе значення для сюжету вже згаданого фільму "Залягти на дно в Брюгге".

Читайте такожНевідома Німеччина: Вайнхайм - місто "пряникових" будиночків і трьох замків

3. Церква Богоматері (Onze-Lieve-Vrouwekerk), яку ще називають Нотр-Дам в Брюгге, побудована в 12-13 століттях. Будинок з цегли в готичному стилі з високою вежею в 122 метри є однією з найбільш популярних міських визначних пам'яток. У церкві зберігається єдина скульптура Мікеланджело, що при його житті опинилася на півночі – "Діва Марія з немовлям" ("Мадонна Брюгге"). В парі хвилин пішки від церкви, пройшовши старовинним містком Боніфація, у сквері Арентсхоф можна побачити досить оригінальний скульптурний ансамбль Чотири вершники Апокаліпсису (Vier Ruiters Van De Apocalyps), що з'явився тут у 1987 році.

Читайте такожУїк-енд в Зальцбурзі: розкішне бароко, фонтани з "сюрпризом" і Альпи з усіх боків

4. Музеї Брюгге. Пройдете пару хвилин від Церкви Богоматері та потрапите в художній Музей Грунінге (Groeningemuseum), знаменитий колекцією раннього нідерландського живопису. Саме тут герої "Залягти на дно в Брюгге" роздивлялися шедевр Ієроніма Босха "Страшний суд". Музей не дуже великий, двох годин вам тут точно вистачить. Вартість дорослого квитка 12 євро. Крім основного зможете заглянути в сусідній музей Arenthuis, де влаштовуються різні тимчасові експозиції. Тут же розташована постійна експозиція британського художника Френка Бренгвіна, уродженця Брюгге.

Читайте такожВідкриваємо Валенсію, частина I: божевільний коктейль багатовікових традицій і футуристичного майбутнього

До речі, незважаючи на те, що Брюгге місто невелике, тут розташовано чимало цікавий музеїв. Серед них – Музей Грутаус (Gruuthusemuseum), де зберігаються предмети прикладного мистецтва, Музей Сальвадора Далі (Gallery XPO Salvador Dali), де зібрана одна з найбільших колекцій робіт знаменитого художника, Музей шоколаду (Chocolademuseum in Brugge) разом з Музеєм картоплі фрі (Frietmuseum), присвячені цим двом типовим національним стравам Бельгії, а також заснований в 12 столітті Госпіталь св. Іоанна (Oud Sint-Janshospital), нині відомий також як Музей Мемлінга (Memlingmuseum), де зібрані роботи фламандського живописця Ганса Мемлінга – одного з найбільш значущих художників у Фландрії другої половини 15 століття.

Історичний музей і Верховний суд у Брюгге / Фото Марина Григоренко

5. Канали Брюгге. Місто знамените своїми водними каналами, за що його навіть називають "Північною Венецією" (хоча ми ж з вами не любимо такі порівняння?). Всього в Брюгге з'єднуються три канали – Гентський, Слейський і Остендський, місцями вони досить глибокі та є судноплавними. Проїхатися на туристичному кораблику по місцевим каналам – одне з улюблених занять гостей Брюгге. Ну а навіть якщо вам така розвага не до душі, обов'язково пройдіться вздовж каналів перед заходом сонця, тоді тут дуже красиво.

Читайте такожВікенд в Кельні: від класики під знаменитим готичним собором до яскравих вечірок в ЛГБТ-кварталі

6. Площа Яна ван Ейка (Jan van Eyckplein). Ранньонідерландський художник-новатор Ян ван Ейк, який останні 10 років свого життя провів в Брюгге, особливо шанується городянами. А тому не дивно, що йому тут поставлено великий пам'ятник, а у вищезгаданому Музеї Грунінге його роботам відведено особливе місце. Але нам ця площа швидше важлива як одна з головних локацій вищезгаданого фільму. Чимало фанатів намагаються повторити знаменитий кадр з фільму. Правда, точно скопіювати не вийде, тому що лавочки там стоять не ті, як у фільмі, й трохи на іншій відстані. Так, я перевіряла особисто.

Та сама Площа Яна ван Ейка в Брюгге / Фото Марина Григоренко

7. "Ослячі ворота" (Ezelpoort). Моє особисте відкриття в Брюгге, недалеко від хостелу, де я зупинялася, на шляху до автобусної зупинки на Де Хаан (про який розповім трохи пізніше). Це такі собі середньовічні міські ворота, побудовані ще в 13 столітті. У них впирається міський канал Vesten, уздовж якого дуже приємно гуляти. А ще тут мешкає безліч лебедів, канадських казарок та іншої водоплавної живності.

Куди поїхати з Брюгге

Бельгія – країна невелика, а тому з Брюгге ви злегко зможете вибратися що в будь-яке інший місто країни (Брюссель, Льєж, Антверпен), що кудись в сусідню країну (Франція, Нідерланди, Німеччина). Якщо ж говорити про ті точки, куди можна вибратися з Брюгге на півдня-день й повернутися назад на ніч, то, мабуть, найбільш зручним буде невелике місто-курорт Де Хаан (De Haan) на березі суворого Північного моря. Найпростішим (і бюджетним) варіантом потрапити туди з Брюгге буде автобус №31 Brugge - Wenduine - De Haan. Якщо будете їхати з центру Брюгге, то найкраще сідати на зупинці Keizer Karel, а виходити – на Leopoldlaan Де Хаане. В такому разі на дорогу піде близько 40 хвилин.

Читайте такожПодорож на північ Німеччини до Балтійського моря – місця, яке притягує веселки

Ще один варіант – їхати на тому ж автобусі №31, але вийти трохи раніше в курортному селищі Wenduine на зупинці Gemeenteschool, приблизно в 15 кілометрах від Брюгге. Колись це було невелике рибальське село, яке нині формально вважається районом Де Хаана. Саме цей варіант вибрала я – їхати сюди хвилин на 15 менше, але те ж море, та з гарним пляжем і ресторанчиками.

Набережна Північного моря в Вендуїні / Фото Марина Григоренко

У самому Вендуїні з 4 тисячами населення особливо робити нема чого – це як раз те сонне курортне містечко, куди люди приїжджають виключно гуляти по набережній, розглядаючи суворі краєвиди і ганяючи чайок, і ще валятися на пляжі та купатися в морі, коли погода дозволяє, все ж Північне море – не для слабаків.

Читайте такожЧарівна долина Вахау: земля розкішного австрійського бароко, білого вина і веселих ченців

Тут же недалеко від набережної вам трапиться кілька кафешок і магазинчиків, які, втім, працюють у досить лінивому режимі. З міських визначних пам'яток – хіба що місцева церква Heilige Kruisverheffingkerk. А тому ось вам порада: заздалегідь прорахуйте, скільки вам потрібно часу на відпочинок на пляжі, й вивчіть розклад автобусів, адже вони ходять тут не так часто – раз на 2-3 години, а останній о 19 годині з невеликим.

Ще один варіант – вибратися в "синій" ліс Халлербос (Hallerbos) в 100 кілометрах від Брюгге. Відвідувати його слід в середині квітня, коли ліс огортається килимом синіх квіточок дзвіночків. Звідси і назва лісу. До речі, всього в 20 кілометрах від лісу розташована столиця Бельгії – Брюссель. Докладніше про те, як потрапити в ліс Халлербос, читайте в нашому попередньому матеріалі.

Як дістатися до Брюгге

Найближчим до міста аеропортом вважається Остенде-Брюгге, втім, він обслуговує переважно вантажні перевезення і чартерні/сезонні авіарейси від бельгійської авіакомпанії Jetairfly, підконтрольної туристичному концерну TUI. А тому потрапити через цей аеропорт можна хіба що на популярні серед самих бельгійців морські курорти – Тенеріфе, Аліканте, Малага і так далі.

Читайте такожВід традицій до авангарду: майже ідеальне австрійське місто Грац, що закохує в себе з перших хвилин

Нашого туриста ж можуть зацікавити аеропорти Брюсселя і Антверпена, кожен приблизно в 100 кілометрах від Брюгге. Також до Брюгге можна доїхати наземним транспортом з Амстердама (Нідерланди) або Кельна (Німеччина). І якщо в Бельгію і Нідерланди з України лоукостери поки літати не поспішають, бюджетних рейсів до Німеччини з нашої країни вистачає. Тому якщо ви хочете заощадити – можна долетіти лоукостером до якогось аеропорту на заході Німеччині (Кельн, Дортмунд, Дюссельдорф), а далі поїхати автобусами FlixBus (або поїздом, але дорожче). Правда, у такому випадку варто врахувати, що на дорогу доведеться витратити зайвий час.

Брюгге невелике, добиратися до нього доведеться через аеропорт іншого міста / Фото Марина Григоренко

Де зупинитися в Брюгге

Брюгге, як і більшість західноєвропейських міст, відрізняється не найдешевшими цінами, в тому числі й на розміщення. Зазвичай у місті доступно близько 160-170 пропозицій. Ціни в загальних номерах хостелів стартують від 20 євро за ніч, а одномісні номери – від 50 євро. При цьому в досить невеликому Брюгге абсолютно немає проблем з готелями категорії 4 і 5 зірок – загалом близько 50 варіантів (ціни від 75 євро і 95 євро за одномісний номер відповідно).

Готелів в Брюгге більше, ніж достатньо / Фото Марина Григоренко

Що спробувати з їжі в Брюгге

Знайомство з гастрономічними особливостями тієї чи іншої країни – один з важливих пунктів для більшості туристів. Як вже згадувалося вище, для Бельгії фірмовими стравами вважається картопля фрі та шоколад. Ну і, звичайно ж, пиво. Отже, по порядку.

Читайте такожКазкові баварські замки: секрети комфортного подорожі в Нойшванштайн

Картопля фрі. Щоб було зовсім "трушно", куштувати її потрібно в точках вуличної їжі на головних площах міста. Там її ще пропонують полити м'ясною підливою, чимось схожою на тушонку. Чесно кажучи, чи-то це мені така попалася, чи-то і правда бельгійська картопля фрі нічим не відрізняється від картоплі фрі в будь-якій іншій країні світу. Та й підлива на любителя – що за смаком, що за зовнішнім виглядом. Тим не менш, варто спробувати хоча б "для галочки", тим більше, що це один з найдешевших фаст-фудів в Бельгії.

Класична бельгійська картопля фрі з підливою / Фото Марина Григоренко

Шоколад. Бельгія вважається одним з головних виробників шоколаду в світі. Історія свідчить, що вперше какао-боби, з яких виробляють головні солодощі всіх часів і народів, потрапили до Бельгії в середині 17 століття, коли країна була підпорядкована Іспанії, що завозила до Європи дива з колонізованих земель. У 18 столітті шоколад вже набув в країні чималу популярність, зрозуміло, серед тих, хто міг собі його дозволити – тоді переважно у вигляді гарячого шоколаду. Ну а в 19 столітті виробництво цього продукту переросло у найбільшу індустрію, одну з головних в країні й досі.

Типовий магазин шоколаду в Брюгге / Фото Марина Григоренко
Бельгійський шоколад і правда дуже смачний / Фото Марина Григоренко

У Брюгге, як і належить місту в шоколадній країні, в історичному центрі чимало красивих магазинчиків, де продають всілякі шоколадні сувеніри – з'їсти прямо зараз або забрати з собою. Втім, і ціни на них "кусаються". Але ж живемо один раз, чи не так? З іншого боку, в Бельгії навіть бюджетні шоколадні батончики зі звичайного магазинчика – і ті дуже смачні.

Навіть дешеві шоколадні батончики зі звичайного магазинчика тут смачні / Фото Марина Григоренко

Бельгійські вафлі. Пухкі вафлі-гофре вперше бельгійцям представили в 1958 році, й вони швидко стали популярною стравою на сніданок всередині країни і... в Північній Америці. Бельгійські вафлі прийнято подавати з якимось топпінгом, зі збитими вершками, фруктами, шоколадною присипкою або цукровою пудрою. Втім, у наші дні можна зустріти найрізноманітніші варіації – солодкі й солкілька точок з бельгійськими вафлями.

Бельгійські вафлі / Фото Марина Григоренко

Бельгійське пиво. Тутешній пінний напій не потребує особливого представлення. Мабуть, у Бельгії одна з найкращих пивних карт світу. Воно справді тут дуже смачне, а вибір – неймовірно багатий. Потрапите до Бельгії – обов'язково спробуйте місцеве пиво. Коктейлі, вина та інший алкоголь вип'єте десь в іншому місці.

Вийшовши ввечері пройтися по Брюгге, ви точно знайдете де випити бельгійське пиво / Фото Марина Григоренко

Ну а де ж, власне, випити і поїсти в Брюгге? Зрозуміло, в центрі міста – на головних площах – найбільше типових туристичних закладів. Але і ціни в них пристойні, кожен день харчуватися тут буде накладно. Хоча, як ви розумієте, пиво випити в Брюгге можна абсолютно скрізь. Але по-справжньому колоритним є кафе-бар De Kuppe неподалік від Площі Яна ван Ейка. Якщо ж піти від центру міста вздовж каналу Groenerei до вулиці Langestraat, ви вийдете на цілу вулицю барів і ресторанів, які більше полюбляють місцеві та молоді туристи, які приїхали в місто відірватися. Йдеш повз, а з кожного закладу доноситься англійська мова – тут багато британських туристів, які полюють за пивом, а також чимало інтернаціональних компаній, що утворилися прямо тут і зараз. Втім, в деяких закладах краще бронювати місце заздалегідь, оскільки там збирається чимало народу.

І ще парочка корисних порад перед поїздкою до Брюгге

Читайте такожЗатишна магія міста-малюка: подорож вихідного дня до Віссембурга у французькому Ельзасі

Бельгія – країна хоч і невелика, але тут аж три офіційних мови, в залежності від регіону: нідерландська, французька та німецька. У Західній Фландрії, столицею якої і є Брюгге, в ужитку перша з них. Втім, якщо ви не сильні в голландській – не впадайте у відчай, тут чудово розуміють і англійську. Все ж туристичне місто, як ніяк, та й британських туристів тут чимало.

У Бельгії використовують євро, тому з приводу валюти можна не хвилюватися. Також тут досить добре налагоджена система оплати картками. І треба бути готовим, що ціни у цій благополучній країні трішки вищі.

***

А тепер відповідь на найголовніше питання, яке ми ставили на самому початку. Брюгге – безсумнівно, місто туристичне, а тому його точно не можна назвати таким вже спокійним, де у вас вийде усамітнено "залягти на дно". Готелі тут зазвичай заповнені, в ресторанах і барах ще спробуй знайди вільне місце, а в популярних туристичних локаціях завжди багато народу. Тим не менш, одночасно вулички в цьому невеликому місті якісь по-особливому затишні, особливо якщо виберетеся на прогулянку рано вранці. Наш вердикт – їхати туди однозначно варто, хоча і слід розуміти, що ви там будете не одні.

***

Хоч зараз карантин у повному розпалі й все ще немає впевненості, коли Європа знову відкриє кордони для українців, закриті через коронавірус. Однак ні що не заважає нам зараз вивчати світ за допомогою Інтернету, складаючи список must visit, коли ситуація налагодитися. Бережіть себе і не сумуйте!

Марина Григоренко

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся