Австрія відома своїми першокласними гірськолижними курортами / фото REUTERS

Відпочинок в Австрії: все, що потрібно знати туристам (фоторепортаж)

08:15, 19.11.2021
15 хв. Туризм

Австрія відмінно підходить як для активного зимового відпочинку в горах, так і для екскурсійного туризму.

Австрія вельми несподівано стала однією з перших країн Євросоюзу, що відкрилися для українських туристів.

Тож поки більш популярні серед українців країни "старої Європи" на зразок Німеччини, Франції чи Італії залишалися закритими, туристи з України почали досліджувати австрійські міста. А, повірте, цій невеличкій, але гордій альпійській країні є чим дивувати.

Австрія – розкішна в плані архітектури країна / фото Марина Григоренко

УНІАН підготував добірку корисних порад та рекомендацій, які варто врахувати перед поїздкою до Австрії.

Відео дня

Як потрапити до Австрії з України

Ще кілька років тому з України до Австрії практично не літали бюджетні авіакомпанії, тож винахідливим українцям, що бажали заощадити, доводилося літати через Братиславу, від якої до Відня їхати менше години. Але тепер одразу кілька лоукостерів літають з Києва та інших українських міст до австрійської столиці, а квитки часом можна купити за 10-20 євро.

До Відня з України літає чимало бюджетних авіарейсів / фото REUTERS

Також можна ризикнути поїхати до Австрії на своєму автомобілі прямо з України, проте одразу попередимо, що в умовах пандемії коронавірусу це сумнівне задоволення – занадто багато часу доведеться провести на прикордонному контролі.

Правила в'їзду до Австрії для українців

На даний момент без реєстрації і без карантину до Австрії потрапити можуть тільки вакциновані українці. При цьому з моменту завершення повного курсу вакцинації до в'їзду до Австрії має пройти не менше 14 днів і не більше 270 днів.

І хороші новини: Австрія визнає всі вакцини, які використовуються в Україні –  BioNtech/Pfizer, AstraZeneca/Covishield, Johnson&Johnson, Moderna и Sinovac/CoronaVac. Сертифікати вакцинації в додатку" Дія", паперові сертифікати з порталу "Дія" з QR-кодом і паперові свідоцтва від сімейного лікаря (жовтий сертифікат) визнаються австрійською стороною, однак, вони повинні бути оформлені виключно англійською або німецькою мовою із зазначенням кількості зроблених доз і типу вакцини.

В Австрії дуже суворо з дотриманням карантинних обмежень / фото REUTERS

Однак варто враховувати, що, хоча Австрія пропускає на свою територію щеплених Sinovac/CoronaVac українців, з використанням сертифікатів вакцинації з цим препаратом на території країни можуть бути проблеми. Зокрема, в період дії жорсткого локдауну для невакцинованих, який набув чинності в Австрії 15 листопада і триватиме мінімум 10 днів, без сертифіката вакцинації не можна буде не те, щоб заселитися до готелю, зайти до ресторану або потрапити до музею, але й просто вийти на вулицю. А оскільки Sinovac/CoronaVac в Австрії офіційно не визнаний, немає гарантії, що ця вакцина дасть туристам право користуватися всіма благами цивілізації, доступними вакцинованим. Ризикувати їхати туди з Sinovac/CoronaVac чи ні – вирішувати вам.

До Австрії можна потрапити з CoronaVac, але там його можуть не приймати в ресторанах і готелях / фото REUTERS

Крім того, без додаткових умов до Австрії можуть потрапити українці, у яких є підтвердження про одужання після захворювання COVID-19 (медична або офіційна довідка про те, що інфекція була подолана за останні 180 днів, або медична або офіційна довідка від лікаря із зазначенням наявності нейтралізуючих антитіл, не старше 90 днів), оформлена англійською або німецькою мовами.

А ось всім іншим мандрівникам доведеться пройти реєстрацію Pre-Travel-Clearance-PTC протягом 72 годин до в'їзду, надати негативний результат ПЛР-тесту або тесту на антиген, а по прибуттю до Австрії відправитися на 10-денний карантин, який може бути припинений після пред'явлення негативного результату тесту, але не раніше ніж на 5 день після в'їзду.

Підлітки у віці від 12 до 18 років, які в'їжджають разом з вакцинованими дорослими, потребують тесту, але не підлягають карантину. До неповнолітніх, які подорожують самостійно, застосовуються звичайні правила в'їзду.

Також всім туристам, що в'їжджають до Австрії, необхідно мати поліс страхування, що покриває лікування коронавірусу. Якщо ви плануєте активний відпочинок, потрібна додаткова страховка.

Медицина в Австрії

Австрія відома своїми висококласними гірськолижними курортами. Але не слід забувати, що зимовий відпочинок є досить травматичним, тому на великих туристичних комплексах завжди працюють чергові вертольоти або ж спеціальні санки для транспортування травмованих. Якщо це екстрений випадок, потерпілого відразу доставляють до лікарні вертольотом. Однак така послуга не з дешевих. Її вартість залежить від висоти, де стався випадок, і стартує від 3500 євро.

Якщо маєте намір відпочивати на гірськолижних курортах Австрії, потрібна особлива медстраховка / фото REUTERS

Якщо травма відносно легка, постраждалих транспортують до найближчого медичного закладу. Зазвичай це медпункти гірськолижних комплексів. Тут можуть надати тільки першу медичну допомогу. Це і обробка рани, і накладення швів, і репозиція кісток, і застосування ортеза. Приблизно в 1500 євро туристу обійдеться консультація лікаря, рентген або УЗД, знеболювання і фіксація кінцівки.

Але якщо травма серйозна і медична допомога передбачає оперативне втручання, викликається швидка допомога і пацієнта транспортують вже в госпіталь. І за це лікування доводиться платити вже тисячі євро. Тому без якісного страхового поліса буде дуже складно.

В Альпах досить високий ризик травмуватися / фото REUTERS

Для Австрії характерна система оплати не за кількість днів, проведених в стаціонарі, а за діагноз. Наприклад, медична допомога при переломі стегна коштуватиме 4500 євро – це і оперативне втручання, і перебування в лікарні.

Як показує практика страхової компанії "ІНГО", більшість туристів, які їдуть до Австрії, звертаються за допомогою з забоями, вивихами і переломами. Тому для активного зимового відпочинку компанія розробила спеціальну страховку, за якою покриваються не лише звичайні захворювання та травми, а й витрати на особливі засоби медичного призначення в межах 8 000 євро, наприклад, штучні зв'язки, болти, фіксатори, ортези тощо. Це досить дорогі матеріали, які зазвичай не входять в покриття стандартних страховок.

Австрія – дорога і розкішна країна, а тому і медицина там недешева / фото Марина Григоренко

Однак і без травм через зимові види спорту за медичну допомогу в Австрії доведеться заплатити чимало. Консультація лікаря в цій країні обійдеться мінімум в 200 євро. А в аптеці ви не зможете самостійно придбати навіть знеболююче. На відміну від України, тут всі ліки продаються за рецептом, виняток – вітаміни і БАДи. Але якщо це віддалений район і в радіусі 6 кілометрів немає аптеки, медичні засоби можна придбати у лікаря-терапевта.

Які карантинні обмеження в Австрії

В Австрії невакцинованим від COVID-19 громадянам, включаючи туристів, з 8 листопада 2021 року заборонено відвідувати кафе, ресторани, перукарні, готелі та брати участь у зборах за участю понад 25 осіб. Більш того, з 15 листопада в країні діє тотальний локдаун для невакцинованих від коронавірусу, який триватиме як мінімум до 25 листопада. Це означає, що вони не зможуть залишати будинки без вагомої причини, до яких відносяться похід на роботу, за покупками, до лікаря і заняття спортом на свіжому повітрі. ПЛР-тест або тест на антиген не вважаються альтернативою вакцинації.

В Австрії COVID-сертифікати ретельно перевіряють скрізь / фото REUTERS

При цьому кожна федеральна земля в Австрії і навіть окремі міста можуть додатково запроваджувати свої карантинні заходи.

Варто відзначити, що на відміну від багатьох країн, де вимоги пред'являти скрізь ковидні сертифікати швидше на папері, австрійці дійсно скрізь ретельно їх перевіряють. Більш того, в кафе вас швидше за все попросять спочатку заповнити спеціальну форму, з зазначенням контактів і часу відвідування закладу, а тільки потім приймуть замовлення.

Які цікаві місця в Австрії варто відвідати

Австрія хоч і досить невелика за розмірами країна, проте тут величезна кількість цікавих місць, куди можна вирушити у відпустку.

Зрозуміло, в першу чергу всі туристи їдуть в австрійську столицю Відень. Воно й зрозуміло, адже це одне з найпопулярніших туристичних міст Європи, плюс, більшість "австрійських" рейсів з України літають саме туди. Це місто, що поєднує в собі помпезну імперську архітектуру і сучасні традиції, де паралельно звучить опера і музика з прокурених андеграундних барів.

Туристи люблять Відень в будь-яку пору року / фото Марина Григоренко

Тут величезна кількість музеїв, палаців, парків та інших гідних уваги пам'яток, які просто неможливо обійти всі за один уїк-енд. Тому до Відня можна повертатися знову і знову.

У Відні вже починають відкриватися різдвяні ярмарки / фото REUTERS

Якщо хочете чогось нового, можна відправитися в Зальцбург – місто розкішного бароко, батьківщину Моцарта і відправну точку на популярні альпійські гірськолижні курорти. Головне, що потрібно знати перед поїздкою до Зальцбургу – в цьому місті ви точно не будете нудьгувати. Не дарма ж місто включене до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Зальцбург – місто розкішного бароко / фото Марина Григоренко

Можна відправитися на екскурсію історичним центром міста, обов'язково заглянувши в палац Мірабель, Кафедральний собор Зальцбурга, бенедиктинське абатство Святого Петра, фортецю Хохензальцбург або будинки в скелі на Gstättengasse. А можна вибратися помилуватися околицями ближче до природи – на гору Капуцинів або в палац Хелльбрунн.

Вечірній Зальцбург / фото Марина Григоренко

Увечері в місті завжди можна знайти, чим зайнятися – будь то класичний музичний концерт, театр на великому екрані або міське свято в парку. Чимало цікавих подій проводяться в Зальцбурзі під відкритим небом на Капітельплац відразу за Зальцбурзьким собором. Більш того, ось уже майже сто років щорічно влітку тут проводиться Зальцбурзький фестиваль для цінителів класичної музики, опери та музично-театральних постановок. Мабуть, це найбільш богемне місто Австрії.

Зальцбург – місто розкішних парків / фото Марина Григоренко

Якщо добиратися до Зальцбурга на авто, можна спробувати покататися по легендарній високогірній дорозі Глосглокнер. Правда, варто врахувати, що в зимовий час цей варіант недоступний – тоді дорога завалена снігом. Крім того, в околицях Зальцбурга можна відвідати старовинні пивоварні та ліхтенштейнську ущелину.

Австрійські льодовики / фото REUTERS

Ще одне популярне альпійське місто в Австрії – Інсбрук. Оточений з усіх боків горами, взимку він особливо казковий – можливо, це одне з найкращих місць Європи, де панує справжній різдвяний дух.

В Інсбруку панує справжній різдвяний дух / фото Марина Григоренко

Всі головні визначні пам'ятки Інсбрука, за традицією, знаходяться в Старому місті в центральному районі. Оскільки місто невелике, цілком реально переміщатися по ньому пішки. Вже тільки проста прогулянка по цих вулицях приведе вас у захват – ви раз у раз натраплятимите на щось цікаве.

Інсбрук взимку / фото Марина Григоренко

Якщо ж ви розглядайте чсуто гірськолижний відпочинок, то варто звернути увагу на курорт Ішгль. Це найпопулярніше місце в Австрії для активного відпочинку, також відоме насиченим розважальним життям. Тут проводяться різні фестивалі, спортивні змагання та інші активні заходи, щоб туристи не нудьгували.

Легендарний австрійський гірськолижний курорт Ішгль / фото facebook.com/ischgl.paznaun/

Ще одне цікаве місто в Австрії – Грац. Це друге за величиною місто країни, в якому так гармонійно поєдналися тисячолітня історія і чудернацька сучасна архітектура.

Грац – місто, де мирно уживаються традиції та авангард / Фото Марина Григоренко

А ще Грац – це дуже зелене місто, з безліччю парків і старовинних фортець серед пагорбів. Варто відзначити, що на контрасті з більш помпезними Віднем або Зальцбургом, Грац виглядає якимось особливо затишним.

Грац – дуже зелене місто / фото Марина Григоренко

До слова, якщо віддаєте перевагу більш спокійному відпочинку, то радимо вам звернути увагу на долину Вахау. Цей регіон зовсім недалеко від Відня відомий своєю мальовничою природою на берегах Дунаю, численними виноробнями і доброзичливими старовинними абатствами, чиї архітектурні комплекси, напевно, являють собою найрозкішніше бароко у всій Австрії.

Місто Кремс-на-Дунаї в долині Вахау / фото Марина Григоренко

А ще вздовж долини Вахау тягнеться розсип тихих і затишних містечок – Кремс-на-Дунаї, Мельк, Дюрнштайн, Шпіц або Вайсенкірхен-ін-дер-Вахау, де напевно захочеться затриматися довше – час там ніби зупиняється, а всі проблеми відходять на другий план.

Старовинне абатство Гьоттвайг у Вахау славиться своїми винами / фото Марина Григоренко

Ну і наостанок розповімо про чи не найбільш забите туристами місце в Австрії – одна єдина картинка з листівки як магніт вабить сюди гостей з усього світу. Так, мова йде про крихітне селище під назвою Халльштатт, розташоване на березі величезного озера серед мальовничих скелястих гір.

Халльштатт – найбільш впізнаване місце в Австрії / фото REUTERS

Ще кілька корисних фактів про Австрію

1. Переміщатися по Австрії найпростіше на поїзді. Місцеві залізничні дороги неймовірно зручні – вони забираються навіть у найвіддаленіші куточки країни, квитки завжди можна купити онлайн, а самі вагони дуже навіть комфортні. І хоча Австрія порівняно невелика, через гірські ландшафти зовсім невеликі відстань долаються досить довго. Але є і плюс – поки ви виляєте серед гір і озер, за вікном вам відкриваються просто неймовірні види.

В Австрії дуже добре розвинена залізниця – поїзди добираються навіть у найвіддаленіші куточки в горах / фото Марина Григоренко

2. Вирушаючи до Австрії, варто розуміти, що це не найдешевша для туристів країна. Тут досить високі ціни на туристичні послуги – готелі, ресторани, вхідні квитки в музеї і так далі. Але, з іншого боку, живемо один раз, і Австрія безумовно гідна всіх витрат.

Австрія – країна не для дешевого відпочинку, але воно того варте / фото REUTERS

3. Когось це може здивувати, але в Австрії дуже багато церковних державних свят, які є офіційними вихідними днями. Тобто тоді практично все зачинене –магазини, ярмарки, більшість ресторанів, і це варто враховувати. Наприклад, крім традиційних вихідних на Різдво або Великдень, які навіть можуть затягнутися на кілька днів, також нічого не працює в Австрії 15 серпня – в свято Успіння Пресвятої Богородиці.

Австрія – католицька країна, і там дуже багато релігійних свят / фото Марина Григоренко
Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся