Австрія поступово відроджує туризм / фото Марина Григоренко

(Пост)коронавірусна Австрія, або всемогутній COVID-сертифікат

09:01, 04.08.2021
16 хв. Туризм

Країни Європи одна за одною, хоч і з певними умовами, відкривають свої кордони для українських туристів. Ось і УНІАН.Туризм, за півтора року пандемії зголоднілий за європейським відпочинком, вже встиг побувати в Австрії, і тепер готовий поділитися з читачами свіжими враженнями, чи комфортно подорожувати по ЄС за нинішніх умов.

Ще на самому початку пандемії хтось із друзів влаштував опитування, куди б хто поїхав в першу чергу "коли все це закінчиться". Тоді я без роздумів сказала: поїду в Австрію за кавою та вином. Однак враховуючи той факт, що ця країна однією з перших в Європі почала закриватися для туристів у березні 2020 року і потім ще довго не поспішала знімати карантинні обмеження, тим більше для іноземців, моя впевненість поступово згасала. Якою ж була моя радість, коли з 1 липня 2021 року Австрія дозволила українцям в'їзд з туристичною метою. Правда, без карантину і попередньої реєстрації на даний момент потрапити туди можуть тільки вакциновані мандрівники. Хороша новина – індійська Covishield і китайська Sinovac теж підходять.

Тож я відразу ж почала шукати дешеві квитки на літак (на щастя, у мене ще був депозит за скасовані на початку пандемії рейси, а тому за квитки до Відня і назад я не заплатила жодної копійки). І чекати свою другу дозу Коронавака, щоб отримати заповітний сертифікат вакцинації. Я була твердо налаштована якомога швидше потрапити до Європи, де я не була з березня 2020 року, адже хтозна, раптом восени через чергову хвилі коронавірусу знову всі кордони закриють.

Що потрібно врахувати перед поїздкою до Австрії

Як ви вже зрозуміли, наразі в Австрію без будь-яких обмежень можуть в'їхати лише вакциновані українці. При цьому остання доза повинна бути отримана не пізніше, ніж за 14 днів до поїздки. Усім іншим потрібні свіжий ПЛР-тест, попередня реєстрація і 10-денний карантин по прибуттю.

Приблизно за п'ять днів до вильоту до Відня обрана мною авіакомпанія почала наполегливо надсилати на пошту всілякі рекомендації. Насправді, це правильний підхід, щоб потім туристи не скаржилися, як це зазвичай буває, що їх ніхто не попереджав.

По-перше, нам запропонували пройти онлайн-реєстрацію на австрійському урядовому ресурсі. Звичайно, ми вже знали, що вакцинованим вона не потрібна, але я все ж вирішила спробувати пройти її про всяк випадок. Проте, десь на середині процесу, коли я вказала, що у мене є повний курс вакцинації, форма повідомила, що мені реєстрація не потрібна.

Втім, коли я проходила реєстрацію перед вильотом в аеропорту Києва, співробітниця авіакомпанії спочатку дуже наполегливо вимагала від мене заповнити ту саму форму. Довелося їй якийсь час пояснювати, що до чого. Порадившись з колегами, вона в підсумку вільно мене пропустила на посадку.

По-друге, авіакомпанія поспішила повідомити, що за австрійськими правилами в громадському транспорті, а, відповідно, і на борту літака, і в аеропорту, потрібна маска. І не проста, а стандарту FFP-2 або вищого класу захисту (без клапана виходу). Ми до цієї рекомендації підійшли з усією відповідальністю, адже буквально за пару тижнів до цього одна моя знайома розповідалася, що перед вильотом до Відня їй довелося купити таку маску в "Борисполі" просто за космічну суму.

У громадському транспорті Австрії все ще необхідні маски і дистанція / фото Марина Григоренко

У підсумку за чотири дні перебування в Австрії при нас жодного разу ні в аеропортах, ні в літаках, ні в громадському транспорті не виникало питань з приводу того, що у когось там не такі засоби захисту. У літаку взагалі половина була в звичайних масках. Проте, все ж радимо вам не полінуватися взяти з собою кілька масок FFP-2, щоб уникнути неприємних ситуацій.

По-третє, нас попередили, що з середини липня в Австрії трохи посилили карантинні заходи. Так, в країні як і раніше можна перебувати без масок на вулицях, але всередині приміщень і в транспорті вони потрібні.

Крім того, більшість туристичних благ – готелі, ресторани, пам'ятки – мють право допускати відвідувачів тільки за наявності COVID-сертифіката, що підтверджує факт вакцинації, свіжий тест на коронавірус або той факт, що людина нещодавно перехворіла і одужала. При цьому з різних джерел надходила суперечлива інформація, що тут годяться тільки схвалені в ЄС вакцини (а Коронавака і Ковішильда серед них поки немає). Втім, ми вирішили так – раз країна вже впустила нас з нашими вакцинами, невже нам там заборонять витрачати гроші? А пізніше я прочитала, що насправді мова йшла про вакцини, визнаних в ЄС, а також схвалених ВООЗ.

Як насправді працюють карантинні заходи в Австрії

Приземлившись в аеропорту Відня, ми відразу вирушили на паспортний контроль, який вдалося пройти за лічені хвилини. Ми просто показали біометричні закордонні паспорти та українські сертифікати вакцинації із зазначеними там CoronaVac від Sinovac, у нас запитали, з якою метою і на скільки днів ми прилетіли до Австрії, і за пару хвилин ми вже офіційно вперше за довгий час ступили на європейську землю. Ні страховку, ні зворотний квиток, ні підтвердження броні в готелях у нас не питали. Проте, це не означає, що варто легковажно ставитися до цього питання – краще, коли всі необхідні документи в порядку. Також варто врахувати, що поки ЄС приймає тільки українські паперові сертифікати, наші електронні там ще не визнані.

Вийшовши з поїзда електрички, що домчала нас з аеропорту до головного залізничного вокзалу Відня, ми спочатку сумлінно навіть на вулиці не знімали маски-дзьоби (так ми жартівливо прозвали ті самі FFP-2). Проте, вже зовсім скоро ми зрозуміли, що на відкритому повітрі, за винятком місць занадто великого скупчення людей, маски в Австрії ніхто не носить.

Життя в Австрії вирує, а маски на вулицях поки не потрібні / фото Марина Григоренко

Оскільки кінцевою нашою метою було невеличке містечко Кремс-на-Дунаї в 60 кілометрах від столиці, а квитки на поїзди в Австрії вигідніше купувати заздалегідь онлайн (про особливості австрійських залізниць можна почитати в нашому попередньому матеріалі), завдяки швидкому проходженню всіх процедур в аеропорту, до поїзда у нас залишалося приблизно дві години у Відні. Тому ми вирішили не гаяти часу і пройтися містом недалеко від вокзалу, тим більше, що він розташований зовсім біля центру – до Бельведера йти якихось 700 метрів. І, звичайно ж, заглянути на чашечку кави, це ж класика!

Зараз навіть у Бельведері немає натовпів туристів / фото Марина Григоренко

Примітно, що в типовій атмосферній віденській кафешці, з пошарпаними роками пафосними інтер'єрами, нас радо зустріла офіціантка... без маски. І жодного ковідного сертифікату в нас не попросили. Підкріпившись кавою зі штруделями і зробивши кілька фото для Instagram, ми з чистою совістю вирушили на поїзд.

Варто відзначити, що в поїздах австрійці дуже відповідально підходять до носіння масок – носи заховані, більшість подбала про FFP-2. Хоча і з приводу звичайних масок ніхто зауважень не робить. Мабуть, за весь час в Австрії ми зустріли одного, максимум двох безмасочників, та й тих вночі, які, ймовірно, поверталися з вечірки в тому стані, коли вже не дуже про щось думаєш.

Прибувши в Кремс, ми, будучи вже вельми зголоднілими, насамперед вирушили за фаст-фудом в уже знайому мені кебабну неподалік від вокзалу (на щастя, вона пережила локдаун). Там теж всі були без масок і сертифікат ніхто не просив. Правда, їжу давали тільки навиніс.

При заселенні в готель у нас теж ніяких документів не просили, та й маски там ніхто не носив. Чого вже гріха таїти, все ж приємно нарешті законно заходити кудись до приміщення без масок!

Остаточно осмілілі від безкарності, ми вирушили гуляти містом. Без масок. Навколо всі теж були без масок, і вже в обід на вузеньких вуличках старовинного містечка було не проштовхнутися, а всі кафешки були забиті відвідувачами, що попивали пивко. При тому, що це був будній день.

Насправді, Кремс-на-Дунаї, що відкриває знамениту австрійську Долину Вахау (об'єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, на хвилиночку), є вельми популярною туристичною локацією. Правда, більше серед австрійських і німецьких туристів. Тих, хто хоче вирватися з галасливого великого міста до ледачої провінції – помилуватися природою, старовинною бароковою архітектурою в ідеальному стані, активно відпочити і, звичайно ж, випити знаменитого місцевого вина Grüner Veltliner від ченців, закушуючи абрикосами, які тут буквально всюди. Детальніше про визначні пам'ятки Вахау можна дізнатися в нашому попередньому матеріалі

Місто Кремс-на-Дунаї в Нижній Австрії / фото Марина Григоренко

Проте, перше ж відвідування кав'ярні в Кремсі трохи опустило нас з небес на землю. Тільки ми зайняли столик, до нас підійшов офіціант. Але не з меню, а з проханням показати COVID-сертифікат і заповнити спеціальну форму. У ній всіх відвідувачів просять вказати своє ім'я, контактні дані, час відвідування закладу і підставу допуску туди (актуальні вакцинація, тест або довідка про одужання).

Ось такі форми можуть попросити заповнити в австрійських ресторанах / фото Марина Григоренко

Аналогічну процедуру ми проробляли всі наступні рази, заходячи в ресторани/кафе на території федеральної землі Нижня Австрія (саме до неї відноситься Кремс). З іншого боку, це дозволяло нам перебувати в закладах без масок, як і всім їхнім співробітникам.

Останній день нашої австрійської міні-відпустки ми провели у Відні. Там у нас також у всіх закладах харчування просили пред'явити COVID-сертифікати, правда, часом особливо не вчитуючись, що там написано. Спеціальну форму у віденських ресторанах нас заповнювати не просили. Висновок: ймовірно, в різних федеральних землях діють трохи різні правила. Та й в такому популярному туристичному місті, як Відень, мабуть, замучишся всі заповнені папірці звіряти.

Попередження на фуд-корті у Відні / фото Марина Григоренко

Цікаво, що на фуд-кортах у Відні, наприклад, на вокзалі на столах теж були наклеєні оголошення, що попереджають, що у вас в будь-який момент можуть попросити COVID-сертифікат.

До Абатства Гьотвейг ми потрапили без COVID-сертифікату / фото Марина Григоренко

Якщо говорити про музеї та інші визначні пам'ятки, то сертифікати вакцинації там теж ніхто не питав. Наприклад, ми легко пройшли на територію бенедиктинського абатства Гьотвейг у Фюрті та комплексу Бельведер у Відні, а також до кількох соборів. Правда, всередині їхіх приміщень все ж було необхідно перебувати в масках.

Чи комфортно відпочивати в Європі в період пандемії

Зрозуміло, наявність тих чи інших обмежень не може не вплинути на рішення відправитися на відпочинок закордон. Проте, за фактом, більшість з них анітрохи не суворіші, ніж в Україні. Більш того, враховуючи той факт, що вакцинація в ЄС йде набагато активніше, ніж у нас, деякі обмеження можуть бути навіть менш суворими. Так, станом на початок серпня 2021 року в Австрії вакциновано 54,9% населення, і на цьому в країні зупинятися не планують.

Активна вакцинація дозволила Австрії зняти жорсткі обмеження / фото Марина Григоренко

Так, наприклад, в Австрії набагато більше місць, де можна перебувати без маски. І так, це абсолютно різні відчуття, коли люди навколо без масок тому, що епідеміологічна ситуація дозволяє, а не тому, що їм просто плювати на всіх оточуючих, як це нерідко трапляється в Україні. До того ж, австрійці за своїм менталітетом все ж трішки більше поважають особисті кордони, тому ніхто один в одного на голові не сидить, і дистанції дотримуватися набагато простіше. Плюс система транспорту в Австрії налагоджена таким чином, що в метро/автобусах/поїздах немає стовпотворінь.

Відень поступово повертається до життя / фото Марина Григоренко

Чи доставляє незручності необхідність постійно пред'являти ковідний сертифікат для допуску в заклади? Не сказала б. По суті, щоб потрапити в ту ж Австрію, вам все одно потрібен цей сертифікат. У чому проблема просто зайвий раз його пред'явити? З іншого боку, можливо, так навіть більш захищеним себе почуваєш, знаючи, що навколо "безпечні" люди. Тож в цілому за всі чотири дні в Австрії мені навіть навпаки було набагато комфортніше.

Пам'ятки Австрії поки можна відвідувати без COVID-сертифікатів, але маски потрібні / фото Марина Григоренко

Так, замість сертифіката вакцинації можна пред'являти свіжий негативний ПЛР-тест. Але варто розуміти, що підходить тільки тести, зроблені протягом останніх 72 годин. А, відповідно, щоб поїсти в закладі, вам доведеться здавати тести кожні три дні, а це додаткові витрати, і чималі. Тоді як за вакцинацію ви поки нічого не платите.

Навіть на найпопулярніших локаціях Відня зараз мало людей / фото Марина Григоренко

І ще один несподіваний бонус – відсутність натовпів туристів на вулицях і можливість без черг потрапити на популярні локації. Наприклад, три роки тому у Відні нам було лінь стояти у величезній черзі на вхід в Собор святого Стефана, а зараз ми без проблем туди зайшли, і всередині було доволі просторо.

Нарешті в Собор святого Стефана у Відні можна потрапити без черги / фото Марина Григоренко

Та й в мегапопулярному палацовому комплексі Бельведер навіть в неділю було досить мало людей, а в кафешці на його території без проблем можна було знайти місце.

Ну а любителі інстаграмних фото будуть в захваті – нарешті можна зафільмувати вулиці популярних міст без сторонніх в кадрі.

Нарешті в Австрії можна фотографуватися без сторонніх людей в кадрі / фото Марина Григоренко

Проте, в закладах Австрії навіть зараз не так вже й легко знайти вільне місце. Туристи там все одно є, та й місцеві не проти вибратися кудись, поки є можливість.

А ось у австрійських ресторанах зараз не так вже й легко знайти вільне місце / фото Марина Григоренко

Взагалі, складається враження, самі австрійці після тривалого локдауну щосили насолоджуються життям – ходять по закладах, гуляють вулицями, збираються великими компаніями, відпочивають на галявинах в парках, ходять на культурно-розважальні заходи і відвідують пам'ятки. Навіть на хвилиночку складається враження, що все стало як раніше.

У Відні поступово відроджується культурне життя / фото Марина Григоренко

На що чекає далі європейський відпочинок

На жаль, події останніх тижнів дають тривожні сигнали, що восени, під загрозою чергової хвилі коронавірусу, країни можуть посилювати обмеження, а то і зовсім закриватися для іноземців. Вже зараз різні країни вводять вимоги щодо наявності COVID-сертифікатів для відвідувачів кафе і ресторанів. Можна припустити, що багато інших також з часом будуть слідувати такому прикладу. Так, буквально днями цю практику перейняли і в популярній серед українців Чорногорії.

Австрія насолоджується життям, поки новий локдаун не запровадили / фото Марина Григоренко

За тією ж логікою, якщо ви дуже хочете до Європи, за можливості краще вирушайте в поїздку якомога раніше, а не відкладайте її на кілька місяців, адже ще не факт, що тоді це буде можливим. Якщо ж ви ніяк не можете поїхати зараз, але націлені на осінь-зиму, то краще не поспішайте з покупкою квитків і оплатою готелів занадто заздалегідь, адже в разі скасування подорожі через карантин вам гроші вже ніхто не поверне. Тим більше, що в нинішніх реаліях цілком можливо купити недорого квитки навіть за кілька днів до поїздки, якщо мова йде не про надпопулярні напрямкі. Так, наприклад, наш рейс до Відня був заповнений всього на половину, і авіакомпанії раді продати хоч якісь квитки, розуміючи, що купувати занадто заздалегідь туристи ризикувати не будуть, як і витрачати занадто великі суми.

Рідкісні кадри, коли в Бельведері майже немає людей / фото Марина Григоренко

І ще трохи про постковідні цінах. Наприклад, в Австрії я звернула увагу, що ціни особливо не змінилися в порівнянні з докарантинними часами, хіба що може на окремі товари на долі відсотків. Але це природний процес, який неминучий і в стабільні часи. Так, відпочинок в Австрії не дешевий, але він був таким і кілька років тому. Красиве життя – воно коштує грошей.

Те саме вино Grüner Veltliner від ченців у Вахау / фото Марина Григоренко

Ну і ключове – в ці нелегкі часи варто бути готовим, що умови подорожей можуть змінитися в будь-який момент в залежності від ситуації з коронавірусом, і, відповідно, бути легким на підйом і готовим до раптової зміни планів.

Бережіть себе, і нехай ніякі пандемії не погублять вашу пристрасть до пригод!

Марина Григоренко

***

Вас також можуть зацікавити такі матеріали:

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся