Французькі Альпи – одна з найкращих гірськолижних зон світу / фото Марина Григоренко

Французькі Альпи не за всі гроші світу

18:17, 10.01.2022
19 хв. Туризм

Гірськолижний відпочинок у Франції традиційно вважається досить дорогим задоволенням. Втім, і для більш демократичного туриста там можна відшукати чимало можливостей. УНІАН.Туризм дасть вам кілька слушних порад, як відпочити не за всі гроші світу у Французьких Альпах, на прикладі гірськолижних курортів Ле Менюїр і Тінь.

У допандемійні часи Французькі Альпи вважалися одним з найпопулярніших гірськолижних напрямків серед любителів активного відпочинку з усього світу. Воно й не дивно, адже вони вважаються найбільшою гірськолижною зоною в світі, що налічує більше 4 тисяч гірськолижних трас, як для новачків, так і для професіоналів. Тим більше, що французи зуміли майстерно використовувати те, що дала природа, обладнавши тут суперсучасну інфраструктуру, до того ж запропонувавши найрізноманітніше дозвілля.

Проте, у свідомості багатьох українців, багато в чому завдяки таблоїдам, що закарбували особливу любов можновладців і багатіїв до елітних французьких гірськолижних курортів, відпочинок в горах Франції вважається чимось занадто дорогим і недосяжним. Однак це не зовсім так. Так, тут є курорти з нечуваним цінником, на кожному курорті є готелі, які багатьом не по кишені, однак і для тих, хто не хоче розоритися, тут також є чимало варіантів. Завдяки Агентству з розвитку туризму у Франції ми зуміли відвідати два таких місця – гірськолижні курорти Ле Менюїр і Тінь.

Ле Менюїр: найдоброзичливіший гірськолижний курорт

Ми починали наш відпочинок на гірськолижному курорті Ле Менюїр (Les Menuires), що вважається найдемократичнішим і найдоброзичливішим курортом легендарних Трьох Долин у Французьких Альпах. Так, тут трохи менше розкоші та пафосу, але з інфраструктурою і атмосферою все в порядку. Не дивно, що його люблять як фанати активного відпочинку, які шукають першокласні траси, так і сім'ї з дітьми, націлені на спокій і безпеку.

Відео дня
Ле Менюїр – найдемократичніший і найдоброзичливіший курорт / фото Марина Григоренко

Ле Менюїр розташований на висоті 1850 метрів, що робить його одним з найбільш високорозташованих курортів Альп і гарантує йому стабільний сніговий покрив. Тому і розвивається він в першу чергу як сучасний спортивний курорт, а багато готелів тут мають вихід відразу на траси.

Одних лише власних трас навколо Ле Менюїра – 160 км. А враховуючи, що він ще пов'язаний мережею підйомників з іншими курортами Трьох Долин – Валь Торансом, Мерібелем, Ла Танья і Куршевелем, то вам будуть доступні всі 600 км трас регіону. Траси ці – найрізноманітніші, під будь-який рівень катання.

Траси навколо Ле Менюіра розраховані на будь-який рівень катання / фото Марина Григоренко

Саме в Ле Менюір я брала свої перші уроки катання на лижах – тут приділено особливу увагу облаштуванню навчальних трас, а також працює величезний штат професійних інструкторів. Наприклад, мені допомагав робити перші кроки на лижах інструктор Французької лижної школи( ESF), і зі своїм завданням він впорався відмінно – вже до кінця першого дня я дещо могла, а на другий – впевнено проїхалася зеленою трасою. Про те, що потрібно обов'язково взяти з собою на гірськолижний курорт і як підготуватися до свого першого катання, читайте в нашому окремому матеріалі.

У Ле Менюїрі приділяють особливу увагу навчальним трасам / фото Марина Григоренко

Скі-паси тут можна придбати двох категорій: тільки на катання на трасах Ле Менюїра або ж на всі Три Долини. У цьому сезоні одноденний пропуск обійдеться в 54 або 66 євро відповідно, а шестиденний – в 267 або 330 євро. Також є система знижок при купівлі онлайн і для груп. Деталі шукайте за посиланням.

Зрозуміло, одними лижами і сноубордами Ле Менюїр не обмежується – тут можна покататися на санках, на байках, на собачих упряжках, на ковзанах, відправитися в похід або на історичну екскурсію. І це не кажучи про величезну кількість розваг в приміщенні. Детальніше зі списком активностей, доступних в Ле Менюїрі, ви можете ознайомитися за посиланням.

Ле Менюїр пропонує чимало додаткових розваг / фото Марина Григоренко

При цьому, як демократичний курорт, Ле Менюїр хоч і не має в своєму розпорядженні великої кількісті готелів класу люкс, натомість тут чимало більш доступних за ціною варіантів – від хостелів і готелів до шале і апартаментів. Наприклад, на початок лютого можна зняти двомісний номер в готелі за ціною від 150 євро на добу або ж підшукати апартаменти для двох на три ночі за ціною від 225 євро. При цьому бронювати житло на одну людину або на одну ніч тут абсолютно не вигідно. Найвигідніший варіант – шість ночей з заїздом в суботу компанією з 4 осіб.

Нас же люб'язно погодився прийняти 4-зірковий апарт-готель Le Chalet Du Mont Vallon Spa Resort, вартість проживання в якому наразі стартує від 1152 євро за чотири ночі в двомісному номері. До березня ціни знижуються – п'ять ночей обійдуться вже в 895 євро. З плюсів готелю – близький доступ до підйомника/схилу і наявність місця для зберігання спорядження. Також тут є СПА-комплекс з басейном, де можна розслабитися після катання.

Готель Le Chalet Du Mont Vallon Spa Resort / фото Марина Григоренко

Крім того, по території курорту ходять безкоштовні автобуси-шатли, за допомогою яких також можна потрапити в сусідні села або на деякі сусідні курорти. Тож якщо не хочете переплачувати за проживання прямо біля траси, то проблем з тим, щоб дістатися до житла трохи подалі у вас не буде.

З їжею тут також все добре. Снідати можна прямо в готелях, а пообідати – в одному з ресторанів прямо біля трас. Наприклад, спробувати сирне фондю в ресторані Le Roc 7.

Сирне фондю в ресторані Le Roc 7 / фото Марина Григоренко

А ось вечеряти краще в якому-небудь з місцевих самобутніх ресторанів. Савойська кухня дійсно варта того, щоб її спробувати! Ось тільки врахуйте, що порції тут досить великі. Тож якщо хочете спробувати побільше всього різного, то беріть по одній порції кожної страви на компанію і діліть між собою.

Знамениті савойські сири і ковбаси в ресторані L’Etoile / фото Марина Григоренко

Наприклад, ми вечеряли в атмосферному ресторані L’Etoile, трохи не доїжджаючи до центру Ле Менюїра. Якщо вірити відгукам на численних туристичних сайтах, саме в цьому ресторані чи не найсмачніша кухня на цьому курорті. І ми не можемо не погодитися.

Страва французької кухні в ресторані L’Etoile / фото Марина Григоренко

Смачно тут все – від традиційних для регіону Савойя ковбасних виробів і сирів і закінчуючи більш ситними стравами. О, і не забудьте спробувати регіональні вина. Особливо рекомендуємо білі.

Інтер'єри в ресторані L’Etoile / фото Марина Григоренко

Ще один гідний уваги заклад – сімейний ресторан Chez Pépé Nicolas, який підкорює не тільки кухнею, а й інтер'єром. Та чого вже там, тут навіть стіл сервірують і страви прикрашають креативно!

Ресторан Chez Pépé Nicolas потрудився над оформленням страв / фото Марина Григоренко

Правда, розташований він не в Ле Менюїрі, а в Валь-Торансі, до якого, насправді, рукою подати. Ще один нюанс – ресторан знаходиться у відокремленій місцевості на височині, а тому в снігопад може знадобитися трохи пройти пішки, тож вдягайтеся тепліше.

Ресторан Chez Pépé Nicolas розташований на відокремленому пагорбі / фото Марина Григоренко
Інтер'єри в ресторані Chez Pépé Nicolas / фото Марина Григоренко

Тим не менш, атмосфера і сама кухня в цьому ресторані варті того, щоб виконати весь цей шлях.

Тінь: гірськолижний сезон практично цілий рік

Ще один цілком доступний варіант гірськолижного відпочинку у Французьких Альпах – курорт Тінь (Tignes) на висоті 2100 метрів. Цей курорт, розташований на одному з найбільших снігових просторів Європи "Кіллі", що отримав назву на честь легендарного французького лижника Жан-Клода Кіллі, складається відразу з трьох станцій: Тінь-Ле-Лак, Тінь-Лаваші та Тінь-Валь-Кларі.

Курорт Тінь розташований на висоті 2100 метрів / фото Марина Григоренко

В цілому зона катання Тінь – Валь-Д'Ізер, розташована на висоті від 1 550 до 3 450 м, пропонує любителям активного відпочинку 154 траси різного рівня складності загальною протяжністю 300 км.

Якщо порівнювати з Ле Менюїром, кататися тут все ж трохи складніше, якщо ви новачок, а ось тим, у кого рівень катання вище, буде навпаки цікавіше. Також цей курорт дуже люблять сноубордисти.

Тінь добре підійде для досвідчених лижників і сноубордистів / фото Марина Григоренко

При цьому скі-паси в Тіні обійдуться трохи дешевше, ніж в Ле Менюїрі – денний від 53 євро до 63 євро, в залежності від зони катання, і шестиденний за 324 євро. Існує система знижок, а в останній офіційний тиждень катання – в цьому році він випадає на 2-8 травня – ціни істотно знизяться. Детальніше ви можете дізнатися за посиланням.

З Тіня можна піднятися на льодовик Гранд-Мот висотою 3456 метрів / фото Марина Григоренко

Ще одна фішечка Тиня – доступ до льодовика Гранд-Мот висотою 3456 метрів, куди можна піднятися на фунікулері. Тут у вас кілька варіантів – можна залишитися на оглядовому майданчику на висоті 3032 метри і просто помилуватися красивими пейзажами (а вони просто неймовірні!), а потім перекусити в ресторані, а можна просто скотитися вниз – звідси ж або ж піднявшись ще на 400 метрів на підйомнику (проте відразу попередимо, що це не для новачків).

Бувалі лижники можуть спуститися з вершини льодовика / фото Марина Григоренко

Враховуючи мій рівень катання, я обмежилася тільки першими двома пунктами. На плато льодовика є затишний ресторан Le Panoramic, звідки відкриваються приголомшливі види.

Ресторан Le Panoramic на льодовику Гранд-Мот / фото Марина Григоренко

Незважаючи на те, що він розташований настільки далеко від цивілізації, тут подають вишукану французьку кухню у всій красі. Ми, наприклад, спробували голуба і равликів, а також смачні десерти.

Кухня в ресторані Le Panoramic / фото Марина Григоренко

Крім катання на лижах і бордах, Тінь пропонує чимало інших активностей – катання на санках, на собачих упряжках, стрибки на тросі з трампліну, крижане купання, трекінг, а також спортивні заняття в приміщенні.

При цьому Тінь можна назвати більш тусовочним місцем, якщо порівнювати з Ле Менюїром – тут набагато більше неспортивних розваг, і навіть кінотеатр є!

Тінь вважається більш тусовочним курортом / фото Марина Григоренко

Також в Тіні регулярно проводиться European Snow Pride, що є найбільшим лижним тижнем для геїв в Європі. З 13 по 20 березня 2022 року захід повернеться після дворічної перерви, щоправда, з обмеженням за чисельністю через карантин – продадуть лише тисячу квитків.

А ще курорт дуже красиво прикрашають різдвяними вогниками і гірляндами, причому їх тут не знімають аж до кінця сезону катання. Така ось можливість захопити зимову казку навіть навесні.

Вогні прикрашають Тінь до кінця сезону / фото Марина Григоренко

До слова, Тінь користується популярністю серед туристів і в літній період – завдяки численним трекінговим маршрутам по горах, прогулянкам навколо мальовничого озера і навіть літнім гірськолижним активностям.

В цілому, Тінь – це досить просторий курорт, а тому тут доволі великий вибір кафе, ресторанів, готелів і апартаментів під будь-який бюджет. Так, на початок лютого можна запросто знайти двомісний номер на три ночі для двох за ціною від 240 євро.

Готель Les Suites à Tignes Val Claret / фото Марина Григоренко

Є в Тіні й люкс-варіанти. Наприклад, нас приймав апарт-готель Les Suites à Tignes Val Claret у Тінь-Валь-Кларі, оформлений в стилі класичного дерев'яного альпійського шале. А яку увагу тут приділяють деталям!

Готель Les Suites à Tignes Val Claret / фото Марина Григоренко

Особливо цей готель люблять шанувальники французьких гастрономічних традицій, адже на його території розташований мішленівський ресторан Ursus, виконаний у концепції "зачарованого лісу". Це простежується і в кухні, що поєднує сучасні й класичні савойські традиції, і в оформленні – прямо посеред залу "вбудовані" 400 стовбурів ялини.

Ресторан Ursus в Тіні / фото Марина Григоренко
Подача страв у ресторані Ursus / фото Марина Григоренко

У цьому ж ресторані подають і сніданок. Де ви ще поснідаєте в ресторан із зіркою Мішлен?

Якщо ж хочете чогось сучасного і молодіжного, можна відправитися в ресторан Le Kaya, що об'єднує в собі гастрономічний ресторан, чайний салон, винотеку і концепт-стор.

Ресторан Le Kaya в Тіні / фото Марина Григоренко

Фірмовою стравою в закладі вважається шишка з савойським медом – спробувати її просто зобов'язаний кожен гість.

Карантинні обмеження на гірськолижних курортах Франції

Зимовий туристичний сезон 2020/2021 Франція була змушена пропустити через пандемію коронавірусу. Втім, цього року стало очевидно, що ні самі французькі гірськолижні курорти, ні бюджет країни в цілому не витримають ще одного року простою. А тому восени 2021 року гірськолижні курорти Франції все ж відкрилися для туристів, хоча і з певними обмеженнями.

На даний момент у Франції, щоб відвідувати публічні місця і переїжджати на громадському транспорті на довгі відстані, необхідно пред'являти спеціальний санітарний пропуск раѕѕ sanitaire. Туристам такий пропуск також потрібно отримувати. Якщо ви пройшли повний курс вакцинації, досить конвертувати свій український сертифікат вакцинації в санітарний паспорт за визначеною французьким урядом процедурою.

Невакцинованим туристам доведеться пред'являти негативний результат ПЛР-тесту або тесту на антиген, зроблений протягом останніх 24 годин, або ж медичне підтвердження того, що ви перехворіли на COVID-19 протягом півроку.

Ці правила стосуються і гірськолижних курортів. Зокрема, санітарні паспорти необхідно пред'являти при заселенні в готель і при відвідуванні всіх інших приміщень (ресторани, бари, кінотеатри, дискотеки, СПА-центри, спортивні комплекси).

На гірськолижних курортах Франції вам потрібні раѕѕ sanitaire і маски / фото Марина Григоренко

Також такі перепустки потрібні для користування підйомниками, включаючи відкриті. Їхню наявність перевіряють методом випадкового вибору в центрах з продажу скі-пасів, перед посадкою на підйомники, перед початком уроків з інструктором і на вході в гірські ресторани.

Носіння масок у Франції є обов'язковим всередині приміщень і в місцях масового скупчення народу. На гірськолижних курортах маски потрібно носити на підйомниках, але необов'язково безпосередньо під час виконання фізичних активностей, тобто катання.

Водночас, представники гірськолижних курортів Франції в один голос запевняють, що місцеві готелі ведуть досить гнучку політику по відношенню до туристів, даючи можливість перенесення дат відпочинку або ж повернення передоплати, в разі неможливості приїхати на відпочинок через обставини, пов'язані з пандемією коронавірусу.

Умови в'їзду до Франції

На даний момент Франція відносить Україну до "червоної" карантинної зони, а тому потрапити на територію країни можуть тільки вакциновані українські туристи. При цьому французька влада визнає тільки вакцини, схвалені ЄС: Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield і Jansen/Johnson&Johnson. Тож з CoronaVac, на жаль, туди не потрапити.

Також варто враховувати, що вже з лютого країни Євросоюзу скорочують термін дії сертифіката вакцинації з року до 9 місяців. А тому, якщо ви щепилися більш ніж 180 днів тому, саме час подумати про третю бустерну дозу – в Україні її вже можуть отримати всі бажаючі. Більш того, вона зможе "перекрити" CoronaVac, таким чином, відкривши вам дорогу до Франції. Тільки врахуйте, що з моменту вакцинації до в'їзду до Франції має пройти не менше 7 днів.

Крім того, на даний момент, щоб потрапити до Франції, українським туристам необхідно отримати негативний результат ПЛР-тесту або тесту на антиген протягом 48 годин до прибуття.

Водночас варто враховувати, що за часів пандемії коронавірусу, в залежності від епідеміологічної ситуації в тій чи іншій країні, умови в'їзду можуть змінюватися досить часто. Рекомендуємо вам відстежувати актуальні умови в'їзду до Франції за допомогою інтерактивної карти МЗС України або Corona.Travel.Bot у Telegram.

При цьому, якщо ви будете добиратися через швейцарську Женеву, важливо врахувати умови в'їзду і в цю країну: наявність сертифіката вакцинації (визнають також CoronaVac) і додатково негативний результат ПЛР-тесту, отриманого протягом 72 годин до прильоту. Детальніше з правилами в'їзду до Швейцарії можна ознайомитися за посиланням.

Як дістатися до гірськолижних курортів Ле Менюїр і Тінь

Найближчими до Ле Менюїру аеропортами є Женева (190 км), Ліон (190 км) та Шамбері (113 км). Для українців оптимальним варіантом буде добиратися через швейцарську Женеву, оскільки туди з України літають прямі рейси, правда, не найдешевші. Якщо ж хочете заощадити – можна пошукати варіанти з пересадкою у лоукостерів або ж їхати на поїздці/автобусі з найбільш зручного для вас аеропорту Франції.

З аеропорту Женеви до Ле Менюїра можна доїхати на автобусі. У будні дні такі автобуси ходять раз на добу з відправленням з женевського аеропорту о 15:30, квиток коштує 89 євро. По суботах – автобусів аж вісім в проміжку часу з 10:00 до 19:30, квиток коштує 65 євро. По неділях автобуси два – в 10:00 і 15:30 за ціною 89 євро. Їхати приблизно 3-3,5 години.

Добиратися до Ле Менюїра і Тіня краще через аеропорт Женеви / фото Марина Григоренко

Також з аеропорту Женеви ви можете доїхати на поїзді до найближчої до Ле Менюїру залізничної станції Moutiers. За день по цьому напрямку проходить кілька поїздів – вартість квитків від 30,90 євро, їхати близько 3 годин. Від Moutiers до Ле Менюїра можна доїхати на автобусі за ціною 10,90 Євро, в день ходить з десяток рейсів, в дорозі проведете ще 45 хвилин.

Аналогічно до курорту Тінь найкраще добиратися через Женеву (220 км). У будні дні автобус за цим напрямком ходить один раз на день – о 15:30, вартість 75 євро. По суботах проходить вісім автобусів з 10:00 до 19:30, квиток обійдеться в 65 євро. По неділях курсує два автобуси – о 10:00 і 15:30 за ціною 75 євро. Їхати приблизно 3-3,5 години.

Також від аеропорту Женеви можна доїхати на поїзд до станції Bourg-St. Maurice – в дорозі проведете приблизно 3,5 години, за ціною квитка від 34,5 євро, за день проходить кілька поїздів. Звідси можна їхати на автобусі – за ціною від 10,80 євро кілька разів на день, їхати трохи більше години.

Озеро Ансі у Франції / фото Марина Григоренко

Крім того, ви можете взяти машину напрокат і доїхати самостійно, проте варто враховувати, що попереду на вас чекатимуть нелегкі гірські дороги. Ну або запросити трансфер у вашого готелю, однак це буде недешево. З плюсів – зможете дорогою зупинитися, де захочете. Наприклад, на мальовничому озері Ансі.

***

Святковий ажіотаж поступово спадає, а тому саме час подумати про активний відпочинок у Французьких Альпах. Тим більше, що гірськолижний сезон тут триває до кінця квітня. Наприклад, в Трьох Долинах, де розташований Ле Менюїр, цього року траси будуть офіційно відкриті до 22 квітня. Тінь же розташований трішки вище, а тому кататися тут можна навіть у травні – цього року офіційно до 8 травня.

Зараз саме час подумати про гірськолижний відпочинок у Франції / фото Марина Григоренко

***

Редакція дякує Агенції з розвитку туризму у Франції Atout France за допомогу в організації поїздки.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся