Збори лижника-початківця в гори - відповідальне питання / Фото Марина Григоренко

Мій перший гірськолижний досвід

07:33, 08.02.2020
19 хв. Туризм

Катання на лижах і сноубордах мальовничими гірськими схилами давно стало одним із найпопулярніших зимових видів відпочинку. Когось дбайливі батьки ставлять на лижі з юних років, а хтось підкорює свою першу трасу вже у дорослому віці. УНІАН.Туризм на особистому досвіді розповість, як підготуватися до свого першого гірськолижного відпочинку. Тим більше, що під кінець зими в Україні нарешті з'явилися ознаки «лижної» погоди, а в Європі кататися можна взагалі до травня. Тож час у вас ще є.

Так вже склалося, що я більше віддаю перевагу літньому відпочинку в горах – неспішні прогулянки мальовничими схилами, насолода приголомшливими пейзажами, знайомство з місцевою живністю. А ось активний зимовий відпочинок я довгий час обходила стороною. Тим не менше, запрошення від Агентства з розвитку туризму у Франції відвідати місцеві гірськолижні курорти в складі групи журналістів нарешті звело мене і зимові гори разом. І це були не якісь там невеличкі пагорби, а справжні Французькі Альпи – скелясті та з льодовиками.

Читайте такожЗимовий відпочинок: небанальні та бюджетні місця України для катання на лижах та сноубодрі

Попереду чекали чотири дні на французьких гірськолижних курортах Ле Менюїр і Тінь, де серед іншого мені слід було нарешті спробувати свої сили у катанні на лижах та інші активні види зимового відпочинку. Зрозуміло, як бувалий турист, тільки я дізналася про майбутню поїздку, відразу почала готуватися до неї, читаючи корисні поради в інтернеті і опитуючи досвідчених знайомих-лижників. Я зрозуміла, що абсолютно нічого в цьому не розумію і збиратися мені потрібно було практично з нуля. А оскільки пункти призначення були на порівняно великій висоті – близько 2 тисяч метрів, крім, власне, необхідного спорядження, мене хвилювали ще й питання, як не замерзнути. Отже, про все по порядку.

Відео дня

Що взяти з собою з одягу і спорядження на гірськолижний курорт

Перед поїздкою на гірськолижний курорт потрібно розуміти кілька моментів. По-перше, ваш гардероб має бути спортивний, зручний і теплий. Тобто всі свої гарні вбрання – сукні, джинси з відкритими щиколотками і дірками на колінах, а також стильні туфлі на підборах – краще залишити вдома. По-друге, потрібно розуміти, що ручною поклажею ви тут не відбудетеся – все гірськолижне спорядження та інші must have речі займають чимало місця. Тим більше, якщо ви все ж надумаєте взяти з собою трохи пристойних речей для вечірнього виходу в ресторан чи ще кудись. По-третє, вам не уникнути додаткових витрат, адже для зимового відпочинку (як і для будь-якого активного відпочинку) потрібен специфічний набір речей, якими ви рідко користуєтеся в повсякденному житті.

Збори на гірськолижний курорт вимагають фінансових вкладень на одяг та спорядження / Фото Марина Григоренко

Гірськолижний гардероб можна розділити на три категорії – похідний, для катання і парадно-вихідний. В принципі, ніщо не заважає вам використовувати одні й ті ж речі під всі три цілі, однак варто враховувати, що за активного відпочинку ваш гірськолижний костюм може намокнути через сніг, та ще ви напевно спітнієте. А тому вам може знадобитися «змінка», щоб не застудитися. Та й у чистому-свіжому-комфортному приємніше відпочивати після катання.

Читайте такожВ Карпати взимку на машині: кілька лайфхаків, щоб відпочинок вдався

Частину спорядження ви можете взяти в оренду на місці катання – лижі, палиці, сноуборди, черевики, шоломи, ліхтарі тощо. Звичайно, завжди краще мати своє – і комфортніше, і дешевше в кінцевому підсумку, ніж оренда. Однак, якщо це ваше пробне катання, і ви не впевнені, що захочете ще повторити, то для початку можна обмежитися прокатом. Все ж пропозицій навіть на українських курортах вистачає.

Одяг для катання на лижах:

1. Лижний костюм – куртка і штани або цілісний комбінезон, під час вибору якого варто враховувати його водостійкість і паропроникність (щодо цих питань краще проконсультуватися з продавцем або досвідченими друзями-лижниками). Ці речі, як правило, не дають в оренду, тому слід їхати зі своїм. Водночас, коштує такий спецодяг пристойних грошей. Мене врятувало те, що я купувала потрібний одяг у січні – в період новорічних знижок і сезонних розпродажів. Тому моя порада: краще запасатися гірськолижним гардеробом і спорядженням під кінець сезону, а не перед його початком.

Я вирішила обійтися «малою кров'ю» і купила найпростіші сірі штани для катання – без супер-дизайну і крутого бренду, але з хорошою водостійкістю. Ціни на такі стартують приблизно від 2 тисяч гривень, але зі знижкою вони обійшлися всього в 700 гривень. Трішки зручніше і дорожче – штани-комбінезон на бретельках. Лижна куртка, бажано з капюшоном, обійдеться приблизно в два рази дорожче за штани. Однак, я для першого разу вирішила не витрачатися на неї, а тому поїхала кататися в своїй старій зимовій куртці – головне, щоб вона не була занадто довгою і дозволяла вільно рухатися. Найдорожчий (і найбільш стильний) варіант – цілісний теплий комбінезон.

До речі, якщо вагаєтесь щодо розміру – краще взяти вільніший варіант, але щоб не бовталося. Адже вам доведеться багато рухатися, присідати, ви будете падати. А робити це в одязі, що сковує ваші рухи і не тягнеться, сумнівне задоволення.

2. Термобілизна та шкарпетки – ще одна досить витратна, але важлива стаття гірськолижного гардеробу. Знову ж таки, як новачок ви цілком можете обійтися звичайними шкарпетками, футболками та кофтами, однак спеціальний одяг завжди буде комфортніший. Термобілизна зігріє вас і захистить від застуди, а спеціальні шкарпетки з посиленим носком і п'ятою для лиж – допоможуть знизити тиск на ноги, убезпечать їх від затікання і мозолів. При цьому шкарпетки повинні бути обов'язково вище рівня черевика без зайвих швів і щільно прилягати до ноги. Також набагато зручніше кататися у флісовій кофті, ніж у звичайному об'ємному светрі або світшоті. І, запам'ятайте, краще перевтеплитися, ніж недовтеплитися.

Основне спорядження новачкам краще взяти в оренду / Фото Марина Григоренко

3. Шапка, пов'язка і рукавички – новачкові краще кататися в лижному шоломі, під який найкраще підійде універсальна спортивна бандана. Її можна і на голову надіти під шолом, таким чином захистивши ще і шию від продування, і на ніс натягувати в разі вітру чи снігу в обличчя. Коштує така річ недорого, до 200 гривень. Якщо ж маєте намір проводити більше часу без шолома, запасіться щільною шапкою або теплою пов'язкою на голову, щоб вона не спадала з голови під час руху. Ще один важливий атрибут – непромокальні лижні рукавички з прогумованими ділянками на пальцях і додатковими манжетами. У хороших моделей також є спеціальні кріплення, якими рукавички можна скріплювати між собою і чіпляти до одягу, щоб їх не розгубити. Коштують такі рукавички близько тисячі гривень, але зі знижками я змогла придбати відмінну модель всього за 350 гривень.

Читайте такожІдеї для зимового відпочинку: на лижі у Французькі Альпи

4. Окуляри або маска – без них не обійтися в горах. Вони захистять вас від сонця (у горах воно світить яскравіше, ще й від снігу відбивається, тож буде сліпити очі дуже сильно), і від снігу з вітром (кататися, коли вам постійно мете в очі, також не дуже приємно). Тільки врахуйте, що стильні іміджеві окуляри, які ви купуєте на літо, тут не підуть. Потрібні спеціальні окуляри закритого типу для гір, в ідеалі кілька варіантів на різну погоду. Мені пощастило купити за 500 гривень зі знижкою модель-конструктор зі змінними лінзами – чорними (для сонячної погоди), помаранчевими (найбільш універсальні – ідеально для новачка) і жовтими (для похмурої і сніжної погоди), плюс спеціальна оправа для діоптрій. Маски для катання – трішки зручніші, але і коштують дорожче. Також не зайвим буде придбати спеціальний антифог для окулярів проти запотівання, коштує він близько 100 гривень. Адже коли ви катаєтеся, ви посилено дихаєте, окуляри запотівають і тоді ви нічого не бачите.

5. Взуття – в горах вам знадобляться мінімум дві пари взуття. Зручні зимові черевики, в яких ви будете ходити в звичайний час – на неслизькій підошві, що прикривають щиколотку (а ще краще до коліна), і утеплені, і, власне, гірськолижні черевики для катання. Останні новачкам краще взяти в оренду, оскільки коштують вони мінімум 2 тисячі гривень, а хороша модель з надійними металевими застібками – куди дорожче. При виборі таких черевиків потрібно врахувати, що це не надто зручне взуття – воно має щільно сидіти, щоб нога не вискакувала, не бовталася вільно всередині та п'ята не відривалася від устілки. Запам'ятайте, що просто ходити вам в них буде дуже незручно (вони ще і неймовірно важкі), тому друге взуття там просто необхідне.

Гірськолижне взуття - не дуже зручне / Фото Марина Григоренко

Ну а що стосується «модності». Зрозуміло, багатьом хочеться виглядати стильно, навіть катаючись на лижах. А тому, якщо ви турбуєтеся з приводу свого зовнішнього вигляду, то будьте спокійні – індустрія моди не стоїть на місці. За бажання можна придбати стильні та зручні комбінезони, комплекти і різні аксесуари для катання. Хоча і коштувати вони будуть дорожче.

Інші важливі речі:

1. Страхівка – краще перестрахуватися і оформити страховий поліс для зимових видів спорту. Причому не тільки для відпочинку за кордоном, але і в Україні.

Читайте такожТірольська Ібіца: чим приваблює туристів австрійський гірськолижний курорт Ішгль

2. Аптечка – зрозуміло, не обов'язково тягнути з собою повну аптечку, але кілька важливих речей прихопити варто. Мазі від розтягнень, зігріваючі мазі від крепатури, еластичний бинт і пластир – безпосередньо для катання. Плюс, трохи таблеток від горла (якщо раптом застудитесь), від голови і шлунка (ніколи не знаєш, як організм відреагує на велику висоту і незнайому кухню). Все ж шукати аптеку вам буде не так легко в гірських умовах, а за кордоном ще й без рецепта так просто нічого не купиш.

3. Спеціальна косметика – в горах вам обов'язково потрібен сонцезахисний крем з високим SPF (50+), адже чим вище, тим ближче до сонця. Навіть за мінусової температури в сонячний день обгоріти в горах можна за кілька хвилин. Краще взяти з собою на катання маленький тюбик, періодично оновлюючи шар крему на обличчі. Причому, не соромтеся, якщо у вас на обличчі буде білий шар крему – так надійніше, потім ще спасибі скажете. Ще один важливий елемент – живильний крем-бальзам для губ проти обвітрювання.

4. Куди покласти ваші речі – кататися на лижах краще їхати максимально з вільними руками, тому ніяких сумок і рюкзаків (крім іншого, вони заважатимуть вам тримати рівновагу). Все необхідне – посвідчення особи, мобільний телефон, ключі, ski pass, карта місцевості, гроші, креми та інші необхідні речі намагайтеся вмістити в кишенях вашого гірськолижного костюма. Зазвичай кишень у таких костюмів достатньо і вони доволі місткі. Максимум – візьміть поясну сумку-бананку. Якщо йдете в гори надовго і боїтеся зголодніти, киньте в кишеню невеликий поживний батончик або горішки. Також можна роздобути спеціальний міні-термос, прикріпивши його на пояс. Але це теж будуть певні незручності під час катання.

Вибір траси для катання

Навіть бувалим лижникам в перший день катання потрібне «притирання», щоб тіло згадало рухи. Крім того, перед тим, як відправитися кататися, потрібно хоч трохи розім'ятися. Також важливо оцінити стан трас, який залежить від погоди і часу дня – в сніжну погоду траса трохи легша, ніж у сонячну (якщо, звичайно, немає штормового вітру), після обіду траси вже «укатані» й, відповідно, більш слизькі.

При виборі траси для катання не варто стрибати вище голови / Фото Марина Григоренко

Якщо ж ви зовсім новачок, ви просто зобов'язані підійти до процесу надзвичайно відповідально. На більшості сімейних гірськолижних курортів є так звані рухомі килими, які піднімають лижника під невеликим кутом нахилу на найлегшу ділянку для катання. Як правило, ці зони передбачені для дітей, але і новачкам-дорослим вони також відмінно підходять. Тут людей поменше, точно немає «лихачів», та й скі пас найчастіше не потрібен. Загалом, ідеально для тих, хто тільки пробує свої сили. Тут ви сміливо можете провести перший день катання і навіть початок другого, розучуючи і відточуючи основні навички – гальмування, повороти, навіть банальний підйом вгору або спуски вниз, щоб ви не з'їжджали при ходьбі.

Читайте такожЗакарпаття без снігу. Чи можна в Україні знайті активний зимовий відпочинок

Зрозуміло, для першого дня катання новачкам краще скористатися послугами інструктора або хоча б допомогою друга, який вміє добре кататися і зможе вас підстрахувати. Перший варіант, звичайно, вимагає додаткових фінансових витрат, але, з іншого боку, від цього залежить ваша безпека. В принципі, хороший інструктор в змозі поставити вас на лижі за одне заняття. Ви, зрозуміло, не станете за цей час асом, але найпростіші зелені траси підкорювати все ж зможете. Наприклад, мені допомагав робити перші кроки на лижах інструктор Французької лижної школи (ESF), і зі своїм завданням він впорався відмінно – вже до кінця першого дня я дещо могла, а на другий – впевнено проїхалася по зеленій трасі.

Для новачків краще вибрати просту ділянку без маркування з рухомими килимами / Фото Марина Григоренко

І ще кілька слів про самі траси. В Європі їх умовно ділять на чотири категорії, від простих до складних – зелені, сині, червоні, чорні. І тут головне – не намагайтеся стрибати вище голови. По-перше, потрібно розуміти, що ви на трасі будете не одні. Вам потрібно буде співіснувати з іншими лижниками і особливо сноубордистами, в разі чого гальмувати або від'їжджати вбік. Більш того, чим крутіше траса, тим більше ймовірність потрапити на лихача, який буде нестися вперед на всіх парах. На жаль, і на зелених трасах такі персонажі трапляються – випив шампанського і понісся в бій. І ви повинні бути в змозі ухилитися від такого шибайголови.

Не соромтеся кататися на ділянках для дітей - безпека понад усе / Фото Марина Григоренко

Крім того, коли ви підете кататися на трасу – вам напевно доведеться підніматися на підйомнику, наприклад, на бугельному. Недосвідченого лижника це може налякати, адже по суті вам доведеться на ходу встрибувати на нього, а потім успішно зістрибувати. Причому робити це доведеться з лижами на ногах. І тут головне не панікувати та зберігати спокій. Якщо їдете вперше, спробуйте поїхати з інструктором або кимось іншим, хто скаже вам, коли і що потрібно робити. Якщо з вами поруч нікого немає – просто повторюйте те, що робить сусід.

Не бійтеся підйомників, але зберігайте пильність / Фото Марина Григоренко

Чим зайнятися на гірськолижному курорті крім катання на лижах і сноубордах

Зрозуміло, відпочинок на гірськолижному курорті не обмежується одними лише катаннями. Все ж більшість підйомників і, відповідно, трас закриваються з настанням темряви. У відпочиваючих є кілька варіантів для відпочинку. Хоча і варто врахувати, що їх набір залежить від популярності та класу курорту.

Інші зимові активні види відпочинку

Читайте такожЕкстремальні розваги: що таке фетбайк і як правильно підготуватися до нього взимку

Якщо у вас ще залишилися сили після катання на лижах та сноуборді, можна спробувати інші види активного зимового відпочинку. Наприклад, проїхатися зі схилу на санках, покататися на зимових гірських самокатах або велосипедах, пройтися на снігоступах тощо. Однак варто врахувати, що це все ж додаткові послуги, за які вам доведеться заплатити певну суму – за оренду спорядження або супровід гіда-інструктора.

Бюджетний варіант – пройтися пішки за визначеним маршрутом у своїх зимових черевиках. Однак тут потрібно врахувати ряд моментів, особливо якщо ви відправляєтеся гуляти після настання темряви. По-перше, потрібно добре одягнутися і підібрати надійне взуття, що не промокає і не ковзає. По-друге, вам потрібен ліхтарик і карта. По-третє, безпека понад усе – не знаєте маршрут, краще не йдіть далеко. По-четверте, прихопіть корисний перекус (горішки або шоколадний батончик) і термос з чимось гарячим (але не алкогольним!). По-п'яте, обов'язково повідомте комусь, куди ви йдете і коли плануєте повернутися, щоб у разі чого на базі могли забити тривогу.

Релакс у СПА після катання

Читайте також10 найкращих гірськолижних курортів світу (лонгрід)

Більшість готелів на гірськолижних курортах пропонують своїм гостям відпочинок в СПА з басейнами, саунами і послугами масажистів, так і в приватних будинках нерідко доступна невелика лазня. І, повірте, після інтенсивного катання ви точно будете відчувати гостру необхідність у подібному релаксі. Справа в тому, що катання на лижах чи сноуборді це те ще навантаження для ваших м'язів, особливо якщо в повсякденному житті у вас більш спокійний спосіб життя. І тому щоб на ранок після катання вас не звалила страшна м'язова крепатура, поставивши хрест на подальшому щасливому відпочинку, після катання слід забігти хоч ненадовго в басейн, сауну або лазню. Якщо такої можливості немає – то хоча б постійте довше під гарячим душем, щоб розслабитися. Також можна використовувати мазь з зігріваючим ефектом на випадок крепатури.

Весь спектр відпочинку на гірськолижних курортах після катання називають apres-ski / Фото Марина Григоренко

Апре-скі, або бурхливе нічне життя на гірськолижних курортах

Весь спектр відпочинку на гірськолижних курортах, що слідує після катання, прийнято називати apres-ski, дослівно від французького «після лиж». Це шопінг, екскурсії, коктейльні вечірки, гастрономічний досвід в місцевих ресторанах, концерти, кінопокази, театральні вистави, казино тощо. Загалом все, до чого додумаються місцеві підприємці. Чим крутіше курорт – тим більше пропозицій, і тим більше тих, хто їде сюди навіть більше заради apres-ski, ніж заради катання.

В принципі, багато відпочиваючих не особливо турбуються з приводу свого гардеробу, а тому відправляються за подібними розвагами в спортивному одязі. Тим не менш, щось змінне у вас має бути при собі. Зовсім не обов'язково тягнути з собою повний набір вечірніх суконь і смокінгів, але елементарний повсякденний зручний одяг – джинси, светр, сорочка, черевики – на випадок, якщо спітнієте під час катання, взяти все ж варто.

***

Будь-який новий вид відпочинку – це яскраві враження і одночасно відповідальність. Чим свідоміше ви підійдете до зборів, тим краще пройде ваш відпочинок і тим більше вірогідність того, що ви уникнете неприємних ситуацій, коли в процесі розкриються якісь деталі, про які ви і не підозрювали. Вдалих вам відкриттів!

Марина Григоренко

Редакція дякує Агенції з розвитку туризму у Франції Atout France за допомогу в організації візиту

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся