Що потрібно робити, щоб помідори швидше червоніли

Сезон помідорів добігає кінця, але до настання холодів можна встигнути зібрати ще врожай. Є простий прийом, який не тільки прискорює дозрівання, а й робить плоди більшими. Розповідаємо, що потрібно робити, щоб помідори швидше червоніли.

Нагадаємо, раніше ми також розповідали, як і коли обрізати малину восени - звичайну і ремонтантну.

Що стимулює дозрівання томатів - простий лайфхак для городників

Засновниця The Homesteading RD Кеті Крейчі (Katie Krejci) поділилася порадою, яка допомагає томатам у вересні рости і дозрівати не гірше, ніж у розпал літа, пише британський таблоїд Express.co.uk. За її словами, обрізка томатних кущів - один із найпростіших і найкорисніших прийомів сезону, оскільки він допомагає зберегти здоров'я рослин і при цьому отримати рясний урожай.

Відео дня

Працює це дуже просто: видаляючи верхівку томатного куща, ми даємо сигнал для рослини, що потрібно припинити ріст і зав'язування нових плодів. Замість цього, всі свої сили рослина спрямує на дозрівання вже наявних помідорів. Як результат, плоди стають більшими, насичуються цукром і набувають солодшого смаку.

І навпаки, залишивши занадто високі кущі у вересні, можна втратити частину врожаю - стебла легко ламаються, а листя, що відмирає, створює умови для розвитку фітофторозу та інших хвороб.

Як правильно обрізати томатні кущі:

  • знайдіть центральне стебло рослини, визначте верхній ярус плодів, які ви плануєте зберегти - найкраще залишати великі зелені томати або ті, що вже почали червоніти, оскільки вони точно встигнуть дозріти;
  • відріжте основне стебло над обраним ярусом плодів, залиште лише невеликий пагін і кілька листків над плодами - для захисту від сонячних опіків;
  • усі квітки і дрібні зав'язі теж обріжте - вони забирають у рослини сили і уповільнюють дозрівання врожаю.

Важливо використовувати гострий і продезінфікований спиртом секатор, а після кожного обрізання протирати леза, щоб не переносити хвороби з однієї рослини на іншу.

У результаті ви отримаєте великі, соковиті та насичені смаком томати, готові до збору прямо перед холодами. Експерт зазначає, що таку обрізку важливо зробити саме у вересні, оскільки погода швидко псується, і заморозки, що наближаються, можуть погубити плоди.

Вас також можуть зацікавити новини: