Початок пішого маршруту на гору Ільза у Славському / фото Ольга Броскова

Програма максимум: як провести насичений уїк-енд у карпатському курорті Славсько

11:11, 16.08.2020
12 хв. Туризм

Карпати ніколи не були обділені увагою з боку українських туристів, але цього року через пандемію та складнощі з виїздом за кордон вони стали справжньою меккою для українців. При чому не лише розкручені Буковель та Яремче варті уваги подорожуючих. У Карпатах є безліч менш відомих курортів, які не так сильно заповнені відпочивальниками, проте можуть запропонувати надзвичайно цікаве дозвілля. До таких належить і курорт Славсько, розташоване у Львівській області. УНІАН відправився до цього мальовничого карпатського селища і тепер розповідає, що цікавого там можна побачити та які види активного відпочинку пропонуються туристам.

Славсько варто розглядати в першу чергу як курорт вихідного дня, адже сюди можна дуже швидко і зручно дістатися. Потягом з Києва можна доїхати всього за ніч: ввечері сядете у столиці, а 6-й ранку вже будете на вокзалі у Славському, з якого до багатьох місцевих готелей та туристичних локацій можна дістатися навіть пішки. Дорога зі Львова займе всього 2 години.

Читайте такожЛітня відпустка в Україні, частина І: плюси і мінуси відпочинку в українських КарпатахСлавсько буде цікаве як тим, хто полюбляє активний відпочинок та не проти пішки відправитися в гори або влаштувати собі велопрогулянку, так і тим, хто любить більш спокійно проводити час та не проти попаритися в чанах або відвідати спа.

Піші гірські маршрути у Славському та доріжка для велопрогулянок

Одним з найцікавіших є маршрут «На межі трьох областей», який веде до урочища Обноги - місця, де сходяться потоки з трьох областей - Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської. Він веде зі Славського до джерела «Писана Криниця», потім на гору Високий Верх і до урочища Обноги.  Це маршрут середнього рівня складності, довжина якого складає 25 км.

Відео дня
Такі панорами відкриваються під час підйому на гору Ільза / фото Ольга Броскова

Ще один мальовничий маршрут веде на гору Ільза або Відьмину гору. Він починається у самому центрі Славська – навпроти церкви Успіння пресвятої Богородиці. Це також маршрут середнього рівня складності, проте він цілком може підкоритися навіть непідготовленому туристу, адже підйоми тут не надто круті. І раз по раз трапляються відкриті поляни, де можна спинитися та назбирати карпатських трав, аби насушити собі чаю. Загалом маршрут дуже легкий, підйом займає до 3 год., ним можна подорожувати навіть з дітьми.

З вершини гори Ільза відкривається чудовий вид на сусідні гори Тростян та Високий Верх / фото Ольга Броскова

З вершини гори відкривається чудовий вид на сусідні гори Тростян та Високий Верх. Також звідси можна побачити контури потужного закарпатського полонинського хребта Боржави. А у долинах добре видно мальовничі селища Славське, Тернавку і Волосянку­.

Спуститись з гори Ільза можна машиною / фото Ольга Броскова

Як і багато інших карпатських гір, гора Ільза овіяна легендами. Одна з них розповідає, що колись давно тут жила відьма, яку звали Ільзою. Її боялися всі мешканці довколишніх сіл. Втративши коханого, вона перетворилася на вовчицю і подалася його шукати гірськими бескидами. А оскільки гора знаходиться в середині кільця інших гір і з неї можна побачити все, що відбувалося довкола, щоночі вовчиця виходила на вершину і виглядала свого коханого. Подейкують, що і досі при повному місяці там можна побачити самотню вовчицю, як вона "оплакує" і кличе до себе коханого.

Читайте такожЧорний Черемош і "Білий слон": чим дивує туристів Верховина - столиця ГуцульщиниНайлегший маршрут зі Славська – шлях на гору Татарівка. Його протяжність – усього 8 км (зі спуском), підйоми тут пологі, тож він підходить навіть дітям.

Маршрут на гору Магуру має загальну протяжність у 18 км, тож на нього варто запланувати увесь день, як і на маршрут на гору Високий Верх, який займає 25 км.

Якщо ви побоюєтеся іти в гори самостійно або плануєте похід з ночівлею, можна замовити собі супровід гірського провідника, які проведуть вас маршрутом, розкажуть, де можна зібрати ягоди або трави та зроблять ваш відпочинок безпечним.

Окрім цього, зовсім скоро у селищі відкриється нова велодоріжка, її довжина становитиме 6,8 км, станом на сьогодні вже збудовано 3 км. Тут планують облаштувати стартову та фінішну локації, а також розробити відповідний велоквест.

Скоро у селищі відкриється нова велодоріжка, її довжина становитиме 6,8 км / фото Ольга Броскова

Велосипеди можна взяти на прокат у готельному комплексі «Лагуна» або за адресою смт. Славське, вул.Привокзальна, де можна також взяти супровід велопровідника. Година катання обійдеться вам у 50 гривень, 2 години -  90, 3 години -120, а на цілий день можна орендувати велосипед за 250 гривень.

Релакс у Славському: чани та спа

Купання у чанах – це дуже популярна у Карпатах процедура, таке собі фірмове «карпатське спа». Чан - це велика чавунна ємність – котел з товстими стінками, вода у якому нагрівається відкритим вогнем. Чаша наповнюється водою, у якій заварюються карпатські трави. Купання в чані чергується з зануренням в холодну купіль, басейн або й гірську річку. Різкий перепад температур має збадьорювальну та загальнозміцнюючу дію. Купання у чані чудово розслабляє після важких походів по горах, а найкраще ефект цілющих чанів можна побачити на наступний день.

Купання у чанах – це дуже популярна у Карпатах процедура, таке собі фірмове «карпатське спа» / фото Ольга Броскова

У Славському є дуже багато пропозицій купання в чанах на будь-який смак і гаманець. Дуже цікавою локацією є, наприклад, Козацький чан. Це критий чан, у якого є своя «родзинка» -  величезне намальоване на стіні панно з козаками з відомого мультика, які «варяться» у чані. Виглядає дуже автентично та створює відповідний настрій. Ціни тут залежать від сезону. Так, влітку перша година купання у чанах коштує 600 гривень, наступна – 300. У високий зимовий сезон – 900 та 500 гривень відповідно, а у невисокий зимовий сезон (це період, який починається після новорічних та різдвяних свят) – 700 та 400 гривень відповідно.

У басейні комплексу "Двір княжої корони" можна поплавати з приголомшливим видом на гори / фото Ольга Броскова

Також у Славському є безліч готелей з басейнами, у яких можна поплавати на відкритому басейні. Та один з найживописніших басейнів, безумовно, панорамний басейн у комплексі «Двір княжої корони». Він доволі просторий та найголовніше, що він розташований на височині і з трьох боків має скляні стіни, тому з нього відкривається приголомшливий вид на довколишні гори. Плавати у такому басейні-саме задоволення. 

А отакий вид відкривається з тераси комплексу / фото Ольга Броскова

У комплексі також є римська парна та фінська сауна, погрівшись в яких, можна вийти на невелику відкриту терасу, розташовану біля басейну, та насолодитися видом гір і подихати прохолодним гірським повітрям. Абонемент у SPA тут коштує на цiлий день - 700 грн., на пiвдня - 550 грн., 3 години - 450 грн., 2 - години - 350 грн.

Що поїсти у Славському: місцева кухня

У Карпатах обов'язково треба спробувати грибну юшку / фото блог "Сам собі Колумб"

До традиційних страв бойківщини належать, природньо, грибна юшка, а також така не зовсім звична страва як луганці. На вигляд вони схожі на вареники, проте «тісто» у них складається з перетертої картоплі, а начинені вони сиром-бринзою та подаються зі сметаною. Обов’язково тут спробувати і банош – кукурудзяну кашу, яка подається з бринзою та шкварками. Ця страва дуже ситна та чудово втамує голод після виснажливого походу у гори. Ну і, звичайно ж треба спробувати запечену річкову форель, яку до речі тут можна виловити своїми руками – у Славському діє багато приватних господарств, де можна порибалити та спіймати цінну рибку. Середня вартість кілограму зловленої риби з її приготуванням становить 250 грн.

У ресторані "Максим" працює виставка-продаж картин львівських митців та проводяться пленери фото ресторан "Максим"

Усі ці страви можна скуштувати у популярному у Славському ресторані «Максим». Ресторан має цікаву особливість: його стіни густо прикрашені картинами львівських митців, які вони малюють у Славському під час щорічних пленерів. Вподобані картини навіть можна придбати. До того ж ресторан "Максим" - улюблене місце відпочинку лижників, тому в його оформленні також присутні такі цікаві елементи як фото та нагороди спортсменів.

До речі, ще одне місце, яке обов’язково варто відвідати у цій місцевості у рамках гастротуру - цеКозяча ферма Двох КатеринФерма була заснована в карпатському селі Орів, а тепер знаходиться в селі Тухля, що по дорозі на Славсько.  До речі, якщо у вас немає власного транспорту, а відвідати ферму все ж таки хочеться, то у Славському ви завжди можете орендувати зручний транспорт, який довезе вас будь-куди.

По фермі можна замовити екскурсію, у рамках якої можна познайомитися з мешканцями ферми-козами та кониками / фото блог "Сам собі Колумб"

На фермі ви зможете продегустувати свіжі сири з козячого молока, а також та м’ясні вироби, грибні салати та варення з лісових ягід, чаї з лісових трав та домашні вина і настоянки.

Дегустація оплачується окремо і коштує 100 грн / фото блог "Сам собі Колумб"

Крім цього, по фермі можна замовити екскурсію, у рамках якої можна познайомитися з мешканцями ферми-козами та кониками. Екскурсія триває приблизно півгодини та коштує 50 гривень для дорослого і 25 гривень для дитини до 12 років. Дегустація оплачується окремо і коштує 100 грн.

Найкраще місце для пікніка у Славському - альтанка "На Погарі" / фото Ольга Броскова

А якщо ж ви хочете самостійно влаштувати собі пікнік посеред мальовничих гір, то кращого місця, ніж альтанка «На Погарі» вам не знайти. Це чудове мальовниче місце посеред гір, з якого відкривається просто приголомшливий вид на довколишні гори. Альтанка розташована майже над урвищем, тож обід у такому місці – це ні з чим незрівнянні емоції.

Краєвиди довкола альтанки / фото Ольга Броскова

Де жити у Славському

Житло у Славському можна знайти на будь-який смак та гаманець. Ціни стартують від 200 гривень за день за номер на двох у «зеленій садибі» та доходять до 5 тисяч за номер на двох у готелі з басейном. Приємно, що зараз у Славському спостерігається тенденція до того, аби зробити саме свою оселю чимось унікальною та знайти «родзинку», яка приваблюватиме відпочивальників.

Наприклад, одним з найоригінальніших готелей у Славському є котедж Black Rock із терасою та видом на гори розташований  в 300 м. від гори Тростян. Його особливістю є велика кімната з повністю скляними стінами від підлоги і до стелі і спальня з величезним панорамним вікном. З кімнат відкривається чудовий вид на оточуючі гори, яким можна насолоджуватись, навіть сидячі у теплій та затишній вітальні. Зняти весь котедж можна за 3600 грн на добу, вміщає він шістьох людей.

Панорамні вікна у готелі Bkack Rock / фото Ольга Броскова
Панорамні вікна у готелі Bkack Rock / фото Ольга Броскова

Читайте такожОвеча ферма, водоспади та скелі Довбуша: топ-5 локацій для активного туризму у Яремче (фото)Іще одним цікавим варіантом розміщення можуть стати апартаменти «Ковальська садиба», який налічує 6 кімнат. Його найдорожчий номер обладнаний відкритою терасою без перил. Він розташований на другому поверсі, тож з номера також відкривається чудовий вид на гори. Такий номер коштуватиме 1100 грн за добу, а найдешевший у садибі – 850.

Великою популярністю серед туристів користується пансіонат «Славський», який зручно розташований недалеко від центра селища. Поруч з пансіонатом протікає річка. Історія пансіонату  сягає своїм корінням в далекий 1989 рік. Тоді він задумувався як оздоровчий комплекс тресту "Дрогобичпромстрой". Тоді ж "Славський" обладнали найсучаснішими медкабінетами, залами лікувальної фізкультури, акватерапевтичними ванними кімнатами. Подбали і про дозвілля: відеосалон, більярд, прокат спортивного інвентаря, власний гірськолижний витяг.

Як дістатися до Славського

З Києва до Славського можна дістатися потягом № 81, що відправляється с Києві о 18.30 та прибуває до Славського о 6.34. Квиток у купе на нього коштує 600 гривень. Також до Славського йдуть потяги зі Львова. Квиток у плацкартний вагон коштує усього лише 135 гривень, а доїхати можна за 2 години.

Поїздка завдячується Славській ОТГ та Асоціації журналістів і блогерів Travel Press Club.
 

Ольга Броскова

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся