Кіпр готовий приймати українських туристів

Їсти, молитися, пити. Кіпр – острів сили, обжерливості, молитов і задоволень

08:00, 19.05.2023
17 хв. Туризм

Напередодні курортного сезону УНІАН проінспектував Кіпр – острів в Середземному морі, що колись славився засиллям "русского міра", поступово позбавляється наших північних сусідів і активно – в особі гідів і офіціантів – вивчає українську мову, щоб забрати в свої гостинні обійми українських туристів.

У туристичній політиці Кіпру цього року помітний орієнтир на українських відпочиваючих. Цьому посприяли кілька факторів: по-перше, Кіпр посів перше місце серед країн ЄС за кількістю прийнятих українських біженців на тисячу власних громадян, по-друге, внаслідок санкцій і ускладнення логістики, на острів знизився потік туристів з Російської Федерації, по-третє, кіпріоти, чия країна частково окупована з 70-х років минулого століття, щиро співчувають і симпатизують українцям.

В результаті – місцеві туроператори під натиском українських першопрохідців з Join UP! навчилися розділяти групи з росіянами і українцями в складі, гіди все більше і більше проводять екскурсії українською, а персонал готелів і ресторанів вивчив ключові міжнародні фрази сучасної людини: "Слава Україні!", "Будьмо!", "Дякую" і "Смачного!" (щоправда, останнє побажання кіпріоти вимовляють на польський манер – "смачнего", але, погодьтеся, у кожного – свої недоліки).

Дорога до пляжу

Подорож на Кіпр з Києва починається з Кишинева – аеропорт столиці Молдови став одним з повітряних вікон у світ для пасажирів з України. Добиратися туди виходить, як правило, швидше, ніж через польський Жешув, що виконує аналогічну функцію для українців у наші суворі часи: на кордоні в Могильові-Подільському практично немає черги – як для автобусів, так і для легкових авто. Та й самі формальності не займають багато часу – молдавських прикордонників, як правило, ні на в'їзді, ні на виїзді не цікавить вміст валіз українських мандрівників, і штампи в паспорти вони проставляють швидко, а українська сторона може затягнути з оглядом багажу лише по поверненню українців на батьківщину.

Відео дня

Для індивідуальних мандрівників на особистих авто додамо, що дороги в Молдові – незважаючи на те, що платні – в більшості своїй вкрай низької якості і не дозволяють переміщатися по країні зі швидкістю вище 80-90 км/год, а ті ділянки, де водія порадує хороший асфальт – рясно утикані камерами контролю швидкості.

Паркінг міжнародного аеропорту Кишинева на 90% забитий машинами на українських номерах – низька вартість стоянки тут (близько півтори тисячі гривень на тиждень) і невисока (порівняно з Україною) ціна палива на молдавських заправках дозволяють комфортніше, ніж на автобусі, їхати у відрядження і на відпочинок на особистому транспорті багатьом нашим подорожуючим співвітчизникам.

Сам аеропорт дуже невеликий, навіть менше столичних "Жулян", проте відкритий цілодобово – там можна покуштувати страви молдавської кухні або продегустувати смачні молдавські вина, коротаючи час до рейсу.

Нарешті, сам політ до Кіпру – аеропорту Ларнаки – займає трохи більше двох годин, тому, з точки зору логістики, подорож на популярний у туристів острів – один з найшвидших і найзручніших варіантів дістатися до теплого моря для виїжджаючих з України в умовах поточної повномасштабної війни.

Релакс на максималках

Оскільки очевидною особливістю острова є те, що він з усіх боків оточений водою, Кіпр багатий своїми численними пляжами. Вся берегова лінія країни є комунальною власністю, і понять на кшталт "закритий пляж" або "пляж тільки для проживаючих у готелі", тут немає. Зі своїм рушником прийти і купатися можна куди завгодно. За шезлонги, розставлені на офіційних пляжних зонах, потрібно заплатити 2,5 євро на день (стільки ж – за парасольку над лежаком).

При цьому, в плані якості та безпеки пляжів Кіпр лідирує в ЄС – відразу 76 пляжів острова мають "Блакитний прапор" – це відмітка на кшталт зірки Мішлен для ресторанів або своєрідний пляжний "Оскар" – неї удостоюються тільки добірні ідеально чисті пляжі з необхідним комплектом рятувальників і розвиненою інфраструктурою.

Особливістю кіпрських пляжів є те, що вони найчастіше не великі – затишні та не дуже галасливі. Звісно, і в цьому правилі бувають винятки. Відпочиваючи в різних форматах (з обідом/без, з музикою/в тиші) на Makronissos beach, Panda beach і тусовочному Nissi beach ми переконалися, що на острові навіть пляжний відпочинок може бути дуже різним.

Вода тут майже скрізь кристально чиста – прозора, пляжі є як кам'янисті, так і піщані, й, в залежності від частини острова, мають відмінні риси: для району Ларнаки є характерним мілководдя з дуже довгим входом у воду (за що цю місцевість часто обирають туристи з маленькими дітьми), пляжі Пафосу найчастіше являють собою кам'яний вхід у воду з нормальною для дорослого глибиною біля берега, а область Айя-Напи і Протараса радує піском, помірним збільшення глибини в міру входу в воду і трохи більш високою її температурою в порівнянні, наприклад, з Лімасолом.

Втім, хоча Кіпр і славиться своїми пляжами вже кілька століть, в останні роки острівна держава намагається відійти від концепції напрямку суто пляжного відпочинку, активно промотуючи свої гастрономічні, археологічні, винні та культурно-спортивні багатства.

Острів прийняв

Відразу по приїзду острів ніби заявляє, що тут на вас чекає неминучий набір ваги: місцевий  гід прямо в автобусі з аеровокзалу до готелю почала рясно годувати нас різними кіпріотськими булочками з оливками, сиром і м'ясом – це при тому, що за планом всього через півтори години у нашої групи очікувалася вечеря.

"Ми не випускаємо туристів з острова, якщо вони не набрали хоча б три кілограми за тиждень", – загрозливо пожартувала вона, і незабаром ми зрозуміли, що це був зовсім не жарт.

На Кіпрі заведено подавати загрозливі за розмірами порції їжі, й, навіть якщо ви замовляєте лише одну страву, – повірте, голодними не залишитеся!

Стандартна кіпрська тарілочка рису з грибами

Боронь вас небеса замовити ще й салат – порцію на одного приносять в цілому тазику!

Стандартний кіпрський салат

Але справжнім знущанням над дієтологією, здоровим глуздом і здоровим способом життя є мезе – традиційне застільне частування кіпріотів, щось на зразок дегустаційного сету, коли туристу, що не підозрює підступу, приносять спробувати все, чим може похвалитися кухня конкретного ресторану. У мезе може входити до 40 подач страв (!), і це, браття, будуть зовсім не скромні грудочки їжі в стилі ресторанів з гіда Мішлен! Грузини зі своїм убивчим традиційним застіллям – не більше, ніж джуніори в питаннях набору ваги. Справжні профі – це кіпріоти.

Навіть спробувати кожен компонент мезе – справжній подвиг істинного ненажери, а вже з'їсти це все повністю просто неможливо. На Кіпрі існує міф про те, що одного разу якийсь турист таки зміг з'їсти все, що йому принесли в рамках мезе в ресторані – але, кажуть, він спустився з Олімпу (до речі, найвищої гори Кіпру), а потім там же десь і сховався.

На даних фото ви можете побачити приблизно 40% страв, які нам подали в рамках мезе в одному ресторані на обід

До стандартного мезе можуть входити, як мінімум: салат, від 1 до 4 видів хліба і обсмажених грінок, 3-4 види намазок до них, йогурт з огірком, кілька видів сиру – звичайного і смаженого, тушковані баклажани, смажена картопля, рис з макаронами (так, ось таке поєднання!), домашні ковбаски, щось на кшталт плову – рис з м'ясом (на додаток до рису з макаронами, так), смажена печінка, смажені з сиром гриби, мітболи, омлет із зеленню, по-різному приготована курка, тушкована або смажена свинина/баранина/яловичина (іноді одночасно), шашлик (так, це окрім попереднього м'яса), і, звісно ж, десерт плюс фрукти після нього. Місцями мезе додатково збагачується рибними стравами і пиріжками з м'ясом, тушкованим буряком та іншими стравами, чиї назви кіпрською мовою і склад вкрай складно запам'ятати. Все це обійдеться, в залежності від ресторану і кількості страв, всього в 20-35 євро з людини.

Ще трохи кіпрської їжі

Можливо, читаючи ці рядки, ви дещо здивуєтесь через "не-морський " склад традиційного частування на острові – що ж, кіпріоти дійсно не є фанатами морської кухні, хоча риба їм і не чужа. Однак, здебільшого острів орієнтований на пожирання цілком континентальних страв, а морську кухню слід шукати виключно в ресторанчиках на узбережжі.

Зрозуміло, на Кіпрі морепродукти подають також у вигляді нескінченного "морського мезе". Мідії, кальмари, кілька видів смаженої риби, мариновані та смажені восьминоги, креветки, різні види підкопченої ікри в цьому випадку розбавляють звичні салати, хліби і сири з картоплею і рисом. Ціна питання – від 25 до 50 євро на одного ненажеру.

Загалом, на Кіпр ми настійно рекомендуємо брати з собою якісь таблетки, що поліпшують травлення, адже демони обжерливості тут прописалися міцно і глибоко. Замолювати цей смертний гріх, втім, тут досить зручно через велику кількість найдавніших православних християнських храмів, деякі з яких всього на пару століть старші за самого Христа.

Екскурсії на порятунок

Власне, Кіпр є популярним напрямком не тільки серед любителів пляжів і ситних вечерь, а й серед християнських паломників – численні церкви острова, православні та католицькі, вражають своєю красою і давньою історією, адже острів став однією з колисок християнства, куди його принесли апостоли Павло і Варнава.

Деякі храми Кіпру свого часу будувалися як давньохристиянські, добудовувалися як католицькі, оновлювалися як православні, перебудовувалися на мечеті та знову "наверталися" в християнство – цю багату історію можна зчитати в архітектурі та декорі споруд.

До речі, в кіпрських церквах не торгують свічками – вони лежать там вільно для всіх бажаючих, і їх можна взяти як безкоштовно, так і залишивши пожертвування згідно своєму розумінню і гаманцю.

Крім християнських релігійних об'єктів, Кіпр багатий і мечетями, чиї мінарети частенько потрапляють в кадр.

А ще не варто забувати про те, що острів – одна з ключових локацій античної міфології – саме тут, згідно з давньогрецькими переказами, народилася з піни морської Афродіта, і тут же вона, омиваючись в особливій купелі, кожного разу відновлювала невинність після побачень зі своїми численними коханцями.

У цій кам'яній формації люди з абстрактним мисленням легко побачать лежачу в воді пінонароджену богиню

Деякі туристки, часом, намагаються скупатися в "купелі Афродіти" (вже незрозуміло, навіщо), проте це заборонено – крім ризиків посковзнутися на мокрому камені, таке вторгнення може пошкодити вугрів, що мешкають у "ванній".

Замоливши гріхи, можна досліджувати острів і більш світським чином – Кіпр славиться своєю приголомшливою природою, розкішними краєвидами гір, численними орхідеями, квітучими фруктовими деревами, багатством хвої, і, звісно, симпатичними селами.

Островом  з вітерцем

Один зі зручних способів вивчати природні багатства і соковиті види на строкаті села Кіпру – сафарі на джипах. Справжнього бездоріжжя на острові немає, проте подорож по кам'янистих стежках і грунтових дорогах в природних заповідниках допоможе растрястися після рясних мезе краще, ніж переміщення в більш комфортних автобусах.

Дорогою можна побачити численних ящірок, змій, рідкісні види птахів, а, якщо пощастить – тюленів, що населяють печери на березі (у нас, на жаль, з тюленями не склалося – кажуть, майже гарантовано з ними можна поспілкуватися в серпні-вересні).

А ще на кіпрських солоних озерах, що пересихають влітку, можна в прохолодну пору року спостерігати тисячі фламінго.

Фламінго на Кіпрі

Цікава археологія

Не варто забувати про те, що Кіпр – одне з найдавніших місць поселення людей, тому край багатий на археологічні скарби різних епох. Тут є поселення часів раннього неоліту, де можна прогулятися в селах древніх аборигенів, висічені в скелях доісторичні кладовища, давньогрецькі театри і римські руїни з добре збереженими мозаїками (особливо вражають розкопки античного міста-держави Куріон).

Терпінням і працею всього добудеш

Праця, як відомо, навіть з туриста робить людину – тому на Кіпрі вельми цікавою буде і можливість освоїти нові навички у вигляді виробництва традиційних кіпрських овечих і козячих сирів халумі та анарі, місцевих солодощів, хліба, виробів з воску та іншх народних ремесел – за скромну винагороду в 5-10 євро з людини в кожному випадку.

Зайнятися благородною ручною працею можна в багатьох селах острова, при цьому важливим буде пам'ятати, що не варто відвідувати такі майстер-класи після/перед мезе: зазвичай все, що ви приготуєте (або приготують на ваших очах), вам доведеться з'їсти, а порції навіть на майстер-класах – кіпрські.

До слова, тут же, в старовинних кіпрських селах є сенс обзаводиться унікальними місцевими сувенірами – тканинами з філігранною вишивкою і ювелірними виробами ручної роботи. Вони вражають витонченістю і хитромудрістю – причому, купувати їх можна відразу ж у майстра, який займається виробництвом кіпрської розкоші на очах у туристів. Особливо славиться цими товарами мальовниче село Лефкара.

Вино і доміно

Як частина стародавнього античного світу Кіпр, природно, не міг би обійтися і без багатої культури виноробства. На весь світ відомий його автохтонний сорт винограду Ксіністері та унікальне солодке вино Коммандарія. Крім Ксіністері, місцеві винороби змогли відродити 8 унікальних сортів винограду, що росли тільки на острові та раніше вважалися загубленими – божественними напоями з них можна насолодитися на винних дегустаціях.

Зрештою, на острові є навіть Музей кіпрського вина, де можна дізнатися більше про значення загадкових слів "Промара", "Каріньян", "Мавро" або "Маратефтіко", і познайомиться з традиційним, але нині непопулярним способом виробництва вин на Кіпрі – з витримкою вин не в дубових бочках, а глиняних амфорах під назвою пісарі.

Крім вин, острів також славиться джином – наслідки колонізації Кіпру британцями, які, крім джина, "нагородили" кіпріотів лівостороннім дорожнім рухом, безглуздими електророзетками за британським стандартом (вирушаючи на Кіпр, не забудьте захопити адаптер!) і навичками виробництва непоганого віскі.

До речі, у кіпріотів є аналог українського тосту "Будьмо!" – "Ямас!".

Якщо, рясно запиваючи численні мезе і враження, ви остаточно доб'єте здоров'я, не варто впадати у відчай – поправити його тут же, на острові, можна за допомогою бджіл. Для оздоровлення кіпріоти... дихають повітрям з бджолиних вуликів. Звучить дивно, виглядає ще дивніше – але такий вже він, Кіпр.

Якщо бджолотерапія допомогла і знову з'явилися сили – можете сміливо вирушати на ніч в Лімасол, або, ще краще, в Айя-Напу – містечко шинків, таверн і нічних клубів, яке з вищевказаних причин дуже полюбляє молодь.

Що ще потрібно знати про острів

Назва "Кіпр" походить від дерева – кипариса – якими в античні часи заріс острів. З тих пір рослинність на острові повністю вирубувалася і гинула від пожеж 16 разів, тому, нині кипарисів залишилося небагато. І все ж, деякі пляжі радують око типово кримськими "кипарисовими" краєвидами.

... Отримавши своє ім'я від кипарисів, острів в боргу не залишився і дав, в свою честь, назва міді – міжнародне (латинське) ім'я хімічного елемента cuprum (купрум) походить від Кіпру, запаси якого свого часу були багатющими в Старому Світі. У період Бронзової доби мідь стала стратегічним багатством острова. Її тут добувають досі.

На Кіпрі живе більше котів, ніж людей (1,5 млн проти 1 мільйона), їх сюди завезли в стародавні часи з Єгипту за наказом Святої Олени. Сама Олена опинилася на острові випадково – дорогою з Єрусалиму її корабель штормом прибило до Кіпру, жителі якого бідували через засилля змій і гризунів.

... Проте, саме люди – головне багатство і актив острова. Кіпріоти дуже доброзичливі, гостинні, та, на відміну від більшості класичних остров'ян, працьовиті. Вони вміють не тільки добре працювати, але і відпочивати – почувши знайомий музичний мотив, тут же починають підспівувати, а потім і зовсім пускаються в танок!

З цієї причини в закладах громадського харчування на острові у вечірні години популярна жива музика. Це може бути як професійний виступ справжніх артистів, так і любительське караоке від мужика в шкірянці. Не настільки важливий вид, як звук – це завжди дуже голосно, і, якщо ви розраховуєте повечеряти в тиші, варто заздалегідь уточнити, чи не будуть вас радувати децибелами і танцями в обраній вами таверні.

Бюджет

Туроператори пропонують Кіпр в широкому ціновому діапазоні. Наприклад, в українського Join UP! можна купити путівку з перельотом на одну людину:

бюджетний – за 20452 грн в регіоні Ларнака можна тиждень ночувати в готелі San Remo Hotel 2* (тільки сніданки); напівпансіон в Айя-Напі в Tasia Maris Oasis Hotel 4* обійдеться 29 820 грн, там же Nissiana Hotel & Bungalows 3*(тільки сніданки) коштуватиме 30 180 грн;

помірно – напівпансіон в Ларнаці в Sandy Beach Hotel 4* на червень чекає вас за 37 890 грн; а, наприклад, в Протарасі (біля тусовочної Айя-Напи) відпочинок в готелі Tsokkos Beach Hotel 4* з напівпансіоном потягне на 34 143 грн;

дорого-багато – піднестися над суєтою цього світу, якщо дозволяє гаманець і совість, можна пафосно в Пафосі – на ultra all-inclusive в готелі King Evelthon Beach Hotel 5* за 52 362 грн або в не менш пафосному Лімасолі в St. Raphael Hotel 5* – all inclusive за 59 506 грн;

винятковий – щоб відчути себе олігархом (після того, як ви задонатили пару мільйонів на ЗСУ і не зубожіли), рекомендуємо відновлення сил в Constantinou Bros Asimina Suites Hotel 5*. Ця "нічліжка" в Пафосі всього за 96856 гривень забезпечить вам дах над головою, тиждень харчування-випивання deluxe ultra all-inclusive – а також, можливо, інтерес НАБУ до вашої персони.

Їсти, молитися, пити. Кіпр –  острів сили, обжерливості, молитов і задоволень

Тетяна Стежар, фото автора

Дякуємо українському туроператору JoinUP! та проекту Visit Cyprus за допомогу в організації поїздки

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся