Представники ОБСЄпровели частковий моніторинг ділянок розведення сил на Донбасі / УНІАН

СММ ОБСЄ повідомила про обмежений доступ на всіх трьох ділянках розведення сил від лінії розмежування на Донбасі. Про це йдеться у звіті місії за 11 жовтня.

У звіті відзначається, що моніторинг проводився лише у деяких частинах цих ділянок за допомогою безпілотників.

Також повідомляється, що спостерігачі СММ намагалася отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах Станиці Луганської, Золотого і Петрівського, як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил.

Відео дня

«Офіцери Збройних сил України (ЗСУ) при СЦКК, які перебували на місці у Станиці Луганській, не надали місії жодної нової інформації про процес розведення. СММ не бачила на місці жодних ознак виконання розведення сил і засобів», - наголошується у звіті.

Читайте такожУкраїна жорстко поставила питання про зрив бойовиками розведення сил на Донбасі - прес-секретар КучмиКрім того, патруль Місії не міг потрапити до залізничного мосту у Станиці Луганській. А також відзначається, що представники Місії, перебуваючи в Петрівському, двічі не змогли проїхати на захід у напрямку Богданівки через відсутність гарантій безпеки.

Уздовж закритого дорожнього коридору «Золоте-Первомайськ» спостерігачі здійснювали моніторинг з обох сторін ділянки розведення. При цьому українській військові біли присутні, на відміну від російських офіцерів.

 «Патруль не зміг проїхати далі через потенційний дорожній коридор «Золоте-Первомайськ» з жодної зі сторін через відсутність гарантій безпеки, зокрема гарантій того, що цей район був розмінований»,- сказано в звіті.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня розведення сил і засобів відбулося у Золотому. Пізніше, 7 жовтня, сили були відведені у Петрівському.

На 9 жовтня було заплановано відведення сил поблизу Станиці Луганської, однак через обстріли з боку російсько-терористичних військ ЗСУ перенесли терміни відведення військ поблизу Станиці Луганської.

10 жовтня прес-секретар Міністерства оборони України з питань АТО Андрій Лисенко повідомив, що в зоні відведення військ у районі Петрівського проведено розмінування місцевості.

11 жовтня спеціальна моніторингова місія ОБСЄ заявила про відсутність гарантій безпеки в районі Петрівського і Богданівки.