Андрій Піонтковський прокоментував візит Путіна до Білорусі / from-ua.com

Андрій Піонтковський: На карті Європи з'явилася велика держава з однією з найефективніших армій на континенті

12:00, 26.12.2022
10 хв. Інтерв'ю

Політолог і публіцист Андрій Піонтковський в інтерв'ю УНІАН прокоментував візит Путіна до Білорусі, оцінив промову Зеленського в Конгресі, а також розповів про терміни завершення війни, якщо Україні нададуть необхідну зброю.

Як би ви охарактеризували промову Зеленського в Конгресі і реакцію на неї?

За роки війни я став скоріше українцем, ніж громадянином Росії. Звичайно, це гордість за нашу країну, яка стала великою державою. Останнім часом дуже багато критикували Кіссінджера за його статтю. Там є безглуздості по етапах деокупації, але він пише дуже важливу думку: "На карті за останні місяці відбулися колосальні геополітичні зміни. На карті Європи з'явилася велика держава з однією з найбільших і ефективних армій на континенті. І вона виконує ту функцію, для якої 75 років тому було створено НАТО - захистити Європу від навали варварських орд зі сходу". Розуміння цієї істини і визначило реакцію американського Конгресу.

Букмекери ще з ранку робили ставки на те, скільки буде овацій стоячи. Я їх не підраховував, але більше десятка, безумовно. Західний світ нарешті зрозумів що відбувається. Навіть такий пропалений бюрократ Столтенберг сказав, відповідаючи на закиди про занадто велику фінансову допомогу Україні: "Ми платимо грошима, а українці - кров'ю. І якщо вони не вистоять, то нам доведеться платити цю високу ціну". Нарешті захід це зрозумів, і це відбилося на зустрічі Зеленського в Конгресі. 

Виступ Зеленського в Конгресі / t.me/ermaka2022

Як думаєте, чи дійсно США хочуть, щоб Україна вийшла тільки до кордонів 24 лютого, а далі якось це все врегулювати? 

Є офіційні документи Великої вісімки. Засідання 14 жовтня і 12 грудня закінчувалися прийняттям заяв, в яких висувалася вимога повного виходу російських військ з усієї окупованої території. Там немає ніякого 24 лютого. Була дуже показова прес-конференція Макрона і Байдена, де вони обидва не дуже охоче, але змушені були повторити цю формулу. Було сказано: "Мир в Україні може бути встановлений тільки одним способом - повним виведенням російських військ з окупованої території. На сьогодні Путін до цього не готовий, тому у нас немає ніяких підстав для переговорів з ними. Коли він погодиться на це, ми вступимо з ним у переговори". Це тверда позиція Заходу була підкреслена і на конференції в Бухаресті. 

5 листопада приїжджав Салліван до Києва. У західній пресі писали, що він їде не чинити якийсь тиск, але прозондувати Польщу, порадитися, висловити якісь припущення. Реакція Києва була такою ж, як 16 червня, коли приїхали Макрон, Шольц і Драгі з італійським планом: "Давайте припинення вогню і двосторонні переговори про суперечливі території". Тоді ж їх послали за тією ж адресою, що і російський корабель. Те ж саме зробили з Салліваном. Цей сигнал був зрозумілий Заходом. Після цього ніяких спроб тиску не чинилося. 

Розбіжність в іншому проявилася на прес-конференції з Байденом. Ключовим було останнє питання, яке Байдену поставила українська журналістка. Вона згадала про стару історію, коли в Америці говорили, що не можна передавати Україні Javelin, Stinger, гаубиці, HIMARS, Patriot. Але в підсумку все передавали, але хотілося б, щоб це відбувалося швидше. Так вона задала питання: "Може бути і ATACMS можна буде передати?" Байден дуже цікаво відреагував. Спочатку він у жартівливій формі сказав: "Я згоден". Але потім почав дуже серйозно відповідати: "Я б дав, але це б порушило єдність наших союзників, єдність НАТО, єдність Європейського Союзу". Загалом, він дав зрозуміти, що проти цього заперечують наші європейські союзники. Байден підкреслив, що у них дві цілі - це підтримати Україну і не допустити ескалації і Третьої світової війни. Це було його найбільш непереконливе місце у виступі. Не можна цю війну затягувати. Україна вже завоювала стратегічну перевагу. Тягар цієї війни зараз визначається у Вашингтоні наданням вирішального набору зброї. 

З приводу візиту Путіна до Білорусі та можливих загроз наступу з Білорусі. Як думаєте, дотиснуть все-таки Лукашенко?

Білорусь вже фактично окупована військами Росії. Перешкодити Лукашенку цим сценарієм не може. Путін не зміг Лукашенко "уламати" на дві речі. На одну росіяни його "уламують" 30 років - це на поглинання Російською Федерацією. Але він ніколи не погодиться на роль секретаря Мінського обкому "Єдиної Росії". І він не погоджується на другу річ - участь білоруської армії в атаці на Київ. 

До речі, Путіну це потрібно не стільки з військових, скільки з політичних міркувань. Там 20-30 тисяч військових. Що це таке? Вони нічого не вирішують. Йому це потрібно для того, щоб заявити, що у нього ціла військова коаліція, і ось Білорусь оголосила війну. Але Лукашенко на це не йде, тому що він прекрасно знає настрої Збройних сил. Вони просто можуть повернути зброю проти самого Лукашенка. Він відступав, але Путін під час візиту видавив дві дуже важливі речі. По-перше, це згода на спільні російсько-білоруські військові маневри в першій половині лютого. Ми бачили такі маневри в першій половині лютого 2022 року. І ми пам'ятаємо чим вони закінчилися. А по-друге, це абсолютно витончена злочинна логіка Путіна. Я вже говорив, що йому пояснили, що його вб'ють у разі використання ядерної зброї. Він це зрозумів. До речі, бомбардування міст почалися, коли він сказав: "Та що ви, ми ніколи не збиралися... В ядерній війні не може бути переможця. Але нам і не потрібна ядерна зброя! Ми конвенціональними ударами по інфраструктурі перетворимо Україну в кам'яний вік". А в чому мета цієї операції? Він очікував, що українське населення закричить владі: "Давайте про що завгодно домовлятися з росіянами, тільки щоб припинити ці обстріли". Цього не сталося. Реакція навіть зворотна. І ось у відчаї він знову вдається до ядерного шантажу. І він змушує Лукашенка сказати, що Путін йому передав ядерну зброю. Було озвучено, що білоруські пілоти будуть керувати літаками, як вони сказали, зі "специфічними боєприпасами". Специфічні боєприпаси - це ядерна зброя. Він знову починає ядерний шантаж, але такий боягузливий: "А ось ви знаєте, що у Лукашенка є ядерна зброя? А якщо раптом з боку Білорусі ядерний удар по Україні або по країнах НАТО, то це не я!" Тепер він знову погрожує Україні, але сховавшись за дупу Лукашенка. 

Що він ще може зробити. Та нічого! У дупі Лукашенка загрожувати ядерною бомбою - це все, що цей "великий геополітик" може сьогодні робити. 

Коли Зеленський був у Бахмуті, раптом Пригожин записав йому відеозвернення. Путін відреагував, мабуть, але не царська це справа, і Пригожин раптом звернувся. Про що це говорить? Путіну не до цього? Сказати нічого? 

Ви звернули увагу, що від Пригожина це не перше звернення до Зеленського і до української армії? І на відміну від кремлівських пропагандистських гопників, він взагалі-то це робить з повагою. Цього разу він говорив не "клоун", як вони люблять, а "Володимир Олександрович Зеленський". Він перед цим високо оцінив українську армію. 

Володимир Зеленський відвідав Бахмут - найгарячішу точку / фото president.gov.ua

Пригожин - військовий злочинець і кримінальник. Я не маю до нього ні найменшої симпатії. Але він за великим рахунком робить те, що добре б виглядало від Путіна. Це ще раз показує, що всі ці приватні армії Пригожина, Кадирова, Рогозіна орієнтовані не на перемогу в Україні, тому що це неможливо. Вони створюються для великої громадянської війни постпутінської Росії. У Пригожина величезні амбіції. Кадиров поводиться набагато більш значимо, ніж командир маленького загону. Це вказує на те, що путінська система влади розвалюється на очах. На жаль, це теж один з елементів, який стримує захід від рішучих дій. Для них же залишилася найпростіша річ - це передати генералу Залужному цей простий набір озброєння. Не треба замовляти ніяких військових комплексів, все ж уже є. Це десь у Польщі на складах лежить. Їх стримує ось цей страх ядерної зброї і страх перед повним розвалом Росії. "Якщо ми зараз дамо зброю, Україна переможе протягом декількох тижнів, взявши за тим же сценарієм Маріуполь, Бердянськ, Крим, не тільки Путін піде. Обрушиться ж вся система влади в Росії". Там виникне класична російська смута. Почнеться громадянська війна на величезній території 11 часових поясів. Це лякає Захід. 15 років Путін лякав, і зараз ще є цей страх залишкової могутності. 

Марія Захарова нещодавно сказала, що"Зеленський - с*кін син заходу". Ви чули її виступ? Як це, коли людина, що займає такий ранг, мало не матом таке говорить? Це вже корозія якась в мізках?

Вона сталася вже давно. Той же Путін днями сказав таким солоденьким голоском: "Так, я як і раніше вважаю Україну братнім народом, бажаю всього найкращого". Пєсков, коментуючи зустріч у Вашингтоні, згадав свою ж недавню фразу: "У Зеленського є дуже простий спосіб припинити страждання народу-прийняти законні вимоги Росії". До речі, після його першої заяви я і колеги практично відразу знайшли подібності з промовою Гітлера. Гітлер у своїй промові на Рейхстазі 17 липня 1940 року, вимагаючи капітуляції Англії, сказав: "У пана Черчілля дуже простий спосіб припинити страждання англійського народу - треба прийняти законні вимоги Німеччини". Ось ця фашистська політика не змінилася за 80 років. Не змінилося і пристрасне бажання і готовність боротися за свою незалежність і в англійців, і в українців. І навіть нерішучість Вашингтона теж за 80 років не змінилася. Вся ця шекспірівська драма повторюється в тому ж трикутнику. 

Кажуть, що ще рік буде йти війна. Ви з цим згодні з аналітичної точки зору?

Для Заходу погодитися на поточний стан справ і на війну на виснаження - це просто злочин. Захід має дуже простий інструмент - забезпечити 300 танків, 700 БТР, 600 гаубиць та ракети ATACMS. І війна закінчиться через кілька тижнів. Це будь-який військовий експерт вам скаже. 

Як ви думаєте, які часові рамки може дозволити собі Захід?

Це залежить і від нашої української політики. Те, що я пропоную - це використовувати нашого більш рішучого союзника - Великобританію. Є два дуже суперечливих враження після візиту Зеленського до Вашингтона. З одного боку чудовий рівень підтримки американського народу, Конгресу і президента Байдена. А в той же час доброзичлива для України фраза: "Ми з вами залишимося до кінця". До якого, вибачте, кінця? При будь-якій системі ППО, при будь-яких Patriot, якщо росіяни будуть отримувати ракети з Ірану і Північної Кореї, вони будуть знищувати українські міста. До якого кінця? До кінця десятків тисяч людей? Який кінець, коли це можна просто закінчити протягом декількох тижнів? Я думаю, цю думку потрібно дуже чітко просувати в суспільній свідомості заходу. 

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся