Українські безпілотники вдарили по заводу "Лукойл" / Колаж УНІАН, фото росЗМІ, скріншот

Завдяки сьогоднішній успішній атаці українських дронів було виведено з ладу один з найпотужніших у РФ нафтопереробних заводів "ЛУКОЙЛ-Нижегороднефтеоргсинтез" у місті Кстово у Нижньогородській області.

За інформацією в російських пабліках, було знищено найголовніший елемент заводу - одну з установок переробки нафти, яка є ключовою у всіх технологічних процесах, завод припинив роботу.

Як зазначають аналітики Defence Express, цей НПЗ є одним з найпотужніших у Росії. Станом на 2022 рік це підприємство перероблювало 15 млн тонн нафти, що складало близько 5% від загального обсягу російської переробки загалом.

Відео дня

Крім того, цей завод став однією з перших жертв санкцій проти РФ - 4 січня 2024 року на ньому через поломку компресійного обладнання вийшла з ладу ще одна установка каталітичного крекінгу. А загалом їх на цьому підприємстві лише дві.

"Як у РФ доповідали у січні її швидко полагодити неможливо, бо для цього необхідно замовити західні комплектуючі, а цієї можливості також нема. Таким чином ця атака цілком може остаточно "прибити" цей російський нафтопереробний завод", - вказують аналітики.

Окрім того, цієї ночі дронами були атаковані й інші об'єкти РФ, зокрема у Орлі дроном було уражено нафтобазу, виникла пожежа.

Загалом про вибухи вночі повідомляли з Курської, Тульської, Воронезької, Орловської та Білгородської областей. У Міноборони РФ повідомили про атаку 25 безпілотників.

Російські добровольці зайшли на територію Курської та Бєлгородської областей РФ

Легіон "Свобода Росії", Російський добровольчий корпус і Сибірський батальйон зайшли до Курської та Бєлгородської областей РФ у рамках спільної операції. Відомо, що у Тьоткіно Курської області зараз триває стрілецький бій. Повідомлялося, що бійці легіону "Свобода Росії" під час рейду в Курську область знищили ворожий бронетранспортер.

Як зазначав колишній командир взводу батальйону "Айдар" Євген Дикий, це спроба відтягнути російські сили до Курської області, аби вони не воювали на фронті проти ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: