Ракети у Росії не закінчаться: експерт дав необнадійливий прогноз / скріншот

Поки західні санкції не запрацювали, Росія все ще може здійснювати масовані атаки по Україні.

Запаси ракет РФ вичерпає через місяць-півтора, однак і після цього масовані удари продовжаться. Таку думку в інтерв'ю УНІАН озвучив військовий експерт, полковник Збройних Сил України в запасі і військовий льотчик-інструктор Роман Світан в інтерв'ю УНІАН.

"Ракети ніколи не закінчаться у країни, яка їх виробляє. Є певна кількість вироблених ракет. Щонайменше одну ракету на день вони можуть робити, а то і більше. Після виходу на нульові складські запаси, а це може бути через місяць-півтора, вони готуватимуть такі масовані атаки раз на місяць. І це вже буденність. Приблизно 50-70 ракет вони запускають в одній атаці декількома хвилями, може бути, через нестачу носіїв. Більше вони просто не зможуть. Тому будуть тримати приблизно такий рівень раз на місяць. Раніше атаки були раз на тиждень, потім – раз на два тижні, зараз вже – раз на три тижні. Ось дійде до разу на місяць", - сказав він. 

При цьому, зазначив експерт, не варто вважати, що те, що іноді російські ракети не долітають, пов'язане з ефективністю санкцій.

"Чому не долітає ракета? Наприклад, двигун розрахований на годину польоту, на другій годині він починає перегріватися і зупиняється. Ракети падають через відпочатку закладені технологічні недоліки комплектуючих. Навряд чи це через дії санкцій. Якби санкції працювали, ракет би просто не було. А якщо вони летять, то принаймні зараз санкції не працюють", – наголосив він. 

Запаси ракет РФ виснажуються - що відомо 

На початку січня Міністр оборони України Олексій Резніков повідомляв, що у країни-агресора порівняно з лютим 2022 року значно знизилися запаси ракет – залишилося всього 12% від загальної кількості. Запаси "Іскандерів" на той момент оцінювали в 11%,"Калібрів", – в 9%, Х-101 – в 16%.

На цьому тлі ворог став частіше використовувати ракети С-300 і виробляти нові. При цьому ворог почав економити Х-101 і "Калібр", а проміжки між масованими атаками зросли.

Водночас РНБО Олексій Данилов заявляв, що Україна точно знає, скільки ракет залишилося у Росії, і запевняв: "Здатності виробляти таку кількість для того, щоб вони могли нас постійно на довгий проміжок часу тероризувати, у них вже немає". 

Вас також можуть зацікавити новини: