В України будуть постійні проблеми зі збиттям ракет С-300, зазначив Роман Світан / скріншот

Військовий експерт Роман Світан: Ракети у Росії ніколи не закінчаться

10:25, 13.02.2023
17 хв. Інтерв'ю

Військовий експерт, полковник Збройних сил України у запасі і військовий льотчик-інструктор Роман Світан в інтерв'ю УНІАН розповів про можливості росіян виробляти ракети і "гарматне м'ясо", про наступ ЗСУ, ймовірність отримання Україною далекобійної зброї та винищувачів, а також про загрозу нового вторгнення РФ.

З ночі 10 лютого Україна була під масованими обстрілами. Почали з дронів, перейшли на ракети. За словами Шмигаля, РФ випустила понад півсотні ракет. За кадром ви сказали, що це ще не все.

Вночі було близько 40 С-300, Shahed і "Калібри" по нашим прифронтовим містам. Вранці – близько півсотні крилатих ракет, збірна солянка з Х-101, Х-55, Х-555, "Калібри". Може бути ще одна атака, "тушки" могли перезарядити, але вже поменше. Ще одну хвилю у 20-30 ракет можуть відправити.

Як би ви оцінили роботу системи ППО? Мені здається, відпрацювали досить добре. На жаль, є кілька влучень у Хмельницькій, Івано-Франківській, Запорізькій областях. Але загалом, як би ви оцінили?

Вона у нас вже гірше точно не буде. Ми збиваємо 70-80% крилатих ракет, поки ще не можемо збивати С-300. Треба або "Залізний купол", або вже підтягувати і розгортати ЗРК IRIS-T або NASAMS до лінії фронту. Це дуже складно. Тому з С-300 у нас будуть постійні проблеми, на глибину до 100 кілометрів вони можуть діставати.

Крилаті ракети добре збиваємо. Кілька десятків ракет йшло, ДТЕК підтвердив попадання у районах чотирьох об'єктів теплоелектростанцій. Наша система ППО працює на добре. Нам потрібно ще підтягнути Patriot, SAMP/T. залишився всього лише один бал, якщо за старою системою рахувати.

РАКЕТИ У РОСІЇ НІКОЛИ НЕ ЗАКІНЧАТЬСЯ, АЛЕ АТАКИ БУДУТЬ РІДШЕ

За тим, що випускає ворог, як би ви оцінили їхній ракетний резерв?

Ракети ніколи не закінчаться у країни, яка їх виробляє. Є певна кількість вироблених ракет. Як мінімум, одну ракету в день вони можуть робити, а то і більше.

Після виходу на нульові складські запаси, а це може бути через місяць-півтора, вони готуватимуть такого роду масовані атаки раз на місяць. І це вже буденність. Приблизно 50-70 ракет вони запускають в одній атаці декількома хвилями, може бути, через нестачу носіїв. Більше вони просто не зможуть. Тому будуть тримати приблизно такий рівень раз на місяць. Раніше атаки були раз на тиждень, потім – раз на два тижні, зараз вже – раз на три тижні. Ось дійде до разу на місяць.

Кажуть, що якість цих ракет страждає. Нещодавно не долетіли і впали на території Російської Федерації. І до Львова прилетіла ракета, впала біля зупинки і, слава Богу, не розірвалася. Це говорить про те, що санкції все-таки впливають на якість їх ракет?

Це ж усі старі радянські ракети, які росіяни модернізували, щось додали. Сама по собі ракета – це одноразовий товар, система бойового ураження одноразового плану. Її не роблять якісними, як, припустимо, літаки, кораблі, танки. Ракети роблять з деталей, які не шкода втратити. Такого роду ракети спочатку технологічно недосконалі. Якраз через завдання: вона повинна долетіти і самознищитися.

Чому не долітає ракета? Наприклад, двигун розрахований на годину польоту, на другій годині він починає перегріватися і зупиняється. Ракети падають через спочатку закладені технологічні недоліки комплектуючих. Навряд чи це через дії санкцій. Якби санкції працювали, ракет би просто не було. А якщо вони летять, то принаймні зараз санкції не працюють.

ЧИ ОТРИМАЄ УКРАЇНА ДАЛЕКОБІЙНІ РАКЕТИ І ВИНИЩУВАЧІ

Наші радари зафіксували російські ракети, які пролетіли над територіями Молдови та Румунії. Молдова визнала цей факт, Румунія – ні. Як думаєте, дійсно не пролітали, або Румунія ще не визначилася? Адже це прецедент. Румунія – країна НАТО.

У Румунії ті хлопці, які стежили за небом, просто не побачили або відвернулися в цей момент. Якщо наші радари говорять про те, що був перетин румунського кордону, то він однозначно був. І молдавського, і румунського. А як Румунія до цього ставиться – вже їхня особиста справа. Вони самі ухвалюватимуть рішення, чи бачили вони ці ракети або не бачили.

Я думаю, що це хороший прецедент для того, щоб попросити наших партнерів передати нам ракети, які могли б потопити російські кораблі у Чорному морі. Це і Storm Shadow, і Harpoon на 240 кілометрів. Не треба натовцям вступати у війну у відкритому режимі через такий інцидент. Дайте нам ракети, ми самі їх потопимо, і російські ракети більше ніколи не будуть пролітати над Молдовою і Румунією.

Андрій Єрмак у Telegram-каналі написав, що, швидше за все, літаки і далекобійна зброя будуть. Ми знаємо, що Володимир Зеленський був у Великобританії, на саміті в Брюсселі, заїжджав до Анджея Дуди на зворотному шляху. Зрозуміло, що вся наша зовнішня політика зараз спрямована на те, щоб отримати зброю, яка наблизить нашу перемогу. Як ви думаєте, чи дійсно ця далекобійна зброя може приїхати в Україну і в які терміни?

Якщо питання вирішене, вона може бути вже завтра. За великим рахунком, ми вже працюємо з таким типом озброєння. Ті ж ракети HARM. Пілони і перехідники до них, які піднімають HARM, піднімуть в повітря і ракету Storm Shadow. Тим більше, що маршрут польоту та ціль їй "заливають" на землі, льотчик її тільки виносить в точку скидання. Тому ці ракети можуть бути відразу. І Harpoon можуть бути відразу, ми ними вже працюємо, тільки з дальністю у 150 кілометрів. Ті, які з дальністю в 240-280 кілометрів – такі ж самі, тільки в них трохи потужніше двигун. Такого роду озброєння ми можемо отримати буквально за дні, якщо буде ухвалено рішення нам його передати.

Україна отримає ракети GLSDB для HIMARS / US Army

Скажімо, ракети GLSDB. Це такий же пакет ракет, як і М-31, які ми зараз отримуємо до HIMARS, тільки дальність GLSDB не 80 кілометрів, а 150. Вони теж можуть бути в Україні за дні. Кілька днів – і будуть у нас.

Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко сказав, що українські льотчики вже навчаються на західних літаках. Що це можуть бути за літаки?

Виходячи з тієї інформації, яка є в ефірі, швидше за все, це винищувачі F-16. Влітку минулого року було виділено 100 мільйонів доларів на підготовку льотного складу на F-16.

Дійсно, льотний склад вже повинен готуватися. Якщо він почав готуватися з літа минулого року, то він вже готовий. Півроку достатньо для того, щоб перевчити льотчика винищувача першого класу.

Є питання щодо інженерно-технічного складу. Але тут все буде залежати від завдань. Якщо у інженерів, техніків і механіків буде завдання польотна/післяпольотна і все, а регламентні роботи будуть проводитися на європейських базах, то і технічний склад також дуже швидко підготується до обслуговування літаків. Повторюся, все залежить від того, до якої міри інженерний супровід буде проводитися у нас, а яка частина – на європейських базах.

Нідерланди були готові нам передати пару ескадрилій F-16. Рішення про передачу, напевно, буде прийматися колегіально, або воно вже прийнято, але озвучуватися буде колегіально, або може взагалі не озвучуватися. Ми просто побачимо роботу F-16 на полі бою або на лінії фронту роботу обладнання, яке несе F-16.

Після слів прем'єр-міністра Великобританії Ріші Сунака, що пілотам потрібно три роки на оволодіння цими літаками, Зеленський пожартував: "Ми вам надішлемо пілотів, у яких вже є досвід 2,5 років". Тепер я розумію, що нашим пілотам потрібно півроку, щоб оволодіти технікою польоту, і, швидше за все, вони вже навчилися?

З нуля льотний склад до рівня виконання бойових завдань готується 8-10 років. А ось якщо брати льотчика, який вже навчений літати на іншому винищувачі (МіГ-29, МіГ-127), то йому потрібно півроку для того, щоб перевчитися для польотів на F-16. Крім того, у нас є кілька десятків льотчиків-випробувачів, які можуть після вивчення керівництва з льотної експлуатації відразу полетіти. Тому тут все залежить від рівня кваліфікації того льотного складу, який буде відібраний для перенавчання.

Ходили чутки, що це може бути Eurofighter Typhoon. Що це за літаки?

Це один ряд, одна лінійка літаків.

Тобто такі ж, як F-16?

Винищувачі F-16 можуть посилити ЗСУ / фото REUTERS

Так, з однієї пісочниці. F-16, Typhoon, Rafale, Gripen – це багатофункціональні винищувачі, які можуть виконувати чотири завдання. Чотири в одному – винищувач, перехоплювач, бомбардувальник і штурмовик. Як винищувач він може битися в повітряному бою, як перехоплювач – нести ракети "повітря-повітря" для того, щоб перехоплювати повітряні цілі (літаки, ракети, БПЛА), як бомбардувальник – нести керовані і некеровані авіаційні бомби, як штурмовик – нести ракети "повітря-земля" і бити по танках, живій силі противника.

НАСТУП ЗСУ ТОЧНО ПОЧНЕТЬСЯ НАВЕСНІ

Ми отримаємо далекобійну зброю, винищувачі F-16 або Eurofighter Typhoon, танки будуть раніше літа. Чи можна припустити, що наприкінці весни розпочнеться контрнаступ ЗСУ щодо звільнення окупованих територій?

Наступ українських військ готово. Напрямки зрозумілі – вихід на азовське узбережжя. З якої точки і яким маневром – це, звичайно, закрита інформація, нею володіє тільки Генштаб.

Наступ точно почнеться навесні. Буде певна кореляція по погоді, тому що вона дуже сильно впливає на ухвалення рішень. Але готовність до наступу буде вже в березні. Рішення, з якими силами і в якому напрямку починати, буде ухвалюватися виходячи з ситуації на лінії фронту.

Чи не тому все частіше і голосніше зараз звучить інформація про "великий" наступ рашистів до 24 лютого на сході і півдні України, і навіть Волинську область не відкидають. Можливо, російське керівництво хоче встигнути до того, як нова зброя до нас приїде?

Якщо говорити про початок наступальних рухів, вони вже почалися з 7 січня. Ми це прекрасно бачимо по розширенню географії наступів, ширини фронтів і точок докладання наступальних зусиль росіян. Це Соледар, Бахмут, Вугледар, Білогорівка, Кремінна, Сватове, Авдіївка, Мар'їнка.

Отже, наступ вже йде другий місяць. Збільшення тиску, збільшення ширини фронту у кожній точці. Вже до 10-15 кілометрів доходить, хоча починалося з 3-5. Залежно від заходу російських військ. До кінця цього місяця росіяни ще будуть заводити тих мобілізованих, яких вони готували кілька місяців, і, природно, ми будемо бачити збільшення. Пік збільшення якраз буде на третю декаду лютого, нехай на 24-е. А після лютого у росіян вже нічого буде заводити на лінію фронту, тому піде спад. Думаю, ось на цьому спаді буде прийнято рішення нашим командуванням почати наш наступ. Після того, як вони видихнуться, ми на протиході, на реверсному русі їх зловимо.

РФ МОЖЕ ПРИЗИВАТИ ПО 100 ТИСЯЧ ОСІБ НА МІСЯЦЬ

Що вам відомо про технічне оснащення ворога. Я десь бачила інформацію про ту техніку, на якій ворог продовжує свій наступ. Що у них по танках? Адже ми їх достатню кількість знищили. З якою зброєю йде противник? Чи залишилися у нього "Катюші", з якими їх бачили півроку тому? З чим росіяни наступають?

Збірна солянка. Є нова техніка, новітня, тільки що вийшла з заводу. Російський оборонпром запустився. Вже максимально в три зміни заводи кілька місяців працюють, тому є і БМП, і БТРи, і нові танки. Природно, є і радянських мотлох, який з минулого століття гниє і іржавіє на відкритих майданчиках.

У Росії є з чим наступати, заявив Світан / фото ua.depositphotos.com

Тому ще є, на чому наступати. Але, як і з ракетами, у них буде кінцева цифра, певна кількість озброєння, яку вони зможуть виробляти. Те мотлох, що ми палимо вже цілий рік, будемо допалювати, поки вони не витягнуть все, що у них є на складах. А далі вже будемо працювати з тим, що буде сходити зі конвеєрів оборонпрому.

Кількість танків і броні, яку вони можуть виробляти, ми розуміємо. У цьому плані йде деградація. Все-таки санкційний тиск, втома обладнання вже дають свій ефект. І ця кількість буде зменшуватися.

Що стосується "гарматного м'яса". Чи вдасться Росії мобілізувати ще 200-300 тисяч? Чи зможуть вони їх одягнути, взути, автомат в руки дати? Чи вистачить у них на це резервів?

Те, що у них точно ніколи не закінчиться, це кількість передбачуваних військовослужбовців. Вони дійсно можуть набирати близько 100 тисяч осіб на місяць, намагатися їх підготувати. Звичайно, є проблеми з амуніцією, але завдання стоїть діставати її самим, а вже на AliExpress за свої гроші вони будуть її діставати. Тобто проблем з амуніцією теж не буде. І стрілецькою зброєю їх забезпечать. Автоматів Калашникова мільйони ще лежать, вони іржаві, але добре очищаються. У режимі стрілецьких підрозділів ці частини будуть готові заходити на нашу територію. Але знову ж таки, це кінцева цифра – 100 тисяч на місяць, більшу кількість російська система просто не пропустить.

Нам треба доводити кількість знищуваних росіян до 100 тисяч на місяць. Знищувати не 100 тисяч на рік, а на місяць за рахунок озброєння, яке нам передають наші партнери. Потрібно не входити у контактні бої, звести до нуля наші втрати у живій силі. Це можна зробити лише за допомогою західної зброї.

Яка зараз ситуація у Бахмуті, Вугледарі? Була інформація британської розвідки, що ворог просунувся на 2-3 кілометри. Чи відповідає це дійсності?

Біля Бахмута росіяни намагаються впертися у наш укріпрайон. Вони вже підійшли до підвищень на лівому березі річки Бахмутки вздовж траси з Бахмута на Сіверськ, вперлися. З цих височин нам буде зручніше їх зупиняти і тримати. Південніше Бахмута вони намагаються вийти на Часів Яр, перерізати трасу на Бахмут, і теж впираються у височини. Ця одна гряда, яка є основною лінією оборони. Перевищення на кілька десятків метрів. Ми будемо його утримувати.

На цей час великих проблем для Бахмута не існує, поки вони не дійшли до Часів Яру і не почали обстрілювати, тримати під вогневим контролем дороги, які ведуть в Бахмут.

Як ви прокоментуєте, що рашистам довелося викликати до Вугледара підрозділи СОБР, щоб зібрати втікаючих десантників?

Десантники – це сильно сказано. Тих десантників, яких можна було так називати, ми знищили ще минулого року, причому по великій дурості росіян – вони почали їх використовувати не у властивій десантникам манері. Його просто спалили. І морський десант, і повітряний. Вони штурмували міста, виконували завдання оборони. Це невластиві елітним частинам завдання. Їх знищили.

Роман Світан розповів про мобілізацію в Росії / фото ua.depositphotos.com

Те, що зараз набрано, – це лінійні російські частини. Загальна солянка. Вони приблизно однорідні всі, необстріляні. Бойове злагодження проведено неякісно. Тому, як тільки вони зустрічають дуже потужний опір наших військ, які проводять контрнаступальні операції на певні дистанції, росіяни розбігаються. Їх доводиться збирати по азовських степах, складно знайти. Свого часу взагалі вертольоти для цього використовували і ганяли їх як сайгаків. Це війна.

НІЧОГО НЕ БУДЕ 24 ЛЮТОГО. ВЖЕ ВИДНО, ЩО РОСІЯНИ ВИДИХНУЛИСЯ

Міністерство реінтеграції зайнялося підбіркою кадрів на державні посади, у тому числі у звільненому Криму. Про що це говорить? Що зброя буде, буде, чим звільняти Крим, і що це не довгострокова, а близька перспектива?

Зброю нам передають вже. Природно, додадуть ще. Крим оптимально звільняти якраз високоточною далекобійною зброєю. Інакше, якщо ми зайдемо в Крим фронтально, то він перетвориться на Донбас на лінії фронту. Його тоді доведеться перемолоти і потім дуже довго відбудовувати. Оптимальний варіант – ракетами GLSDB для HIMARS з дальністю в 150 кілометрів, ракетами Storm Shadow з дальністю за 250 кілометрів, може бути, ще тими ж HARM відпрацювати військові об'єкти в Криму, і росіянам доведеться тікати, оскільки Крим – це у чистому вигляді оперативний котел, з якого дуже складно втекти. Якщо ми почнемо працювати по військових об'єктах, вони почнуть тікати.

Я думаю, це прекрасно розуміють наші партнери, і буде ухвалено рішення щодо передачі нам озброєння, дальніх засобів ураження для того, щоб ювелірно вигнати російську армію з Криму.

Те, що починають певну підготовку для виконання в Криму заходів, напевно, поки все-таки зарано. Як мінімум, там доведеться працювати спецслужбам, заходити туди військовій адміністрації. Дуже багато роботи буде для правоохоронних органів. І тільки після цього є сенс заводити туди цивільну систему управління. Спочатку зайдуть військові комендатури, може бути, на кілька років, а вже потім, після перемоги можна буде налагоджувати цивільне життя у Криму. І на Донбасі те ж саме.

Через два тижні 24 лютого. Рівно рік повномасштабного геноциду українського народу. Ходить багато чуток навколо цієї дати. Одна з них, що ворог організовує якесь "велике" вторгнення, ракетні обстріли, і Путін зібрався виступити перед Федеральними зборами напередодні, і його зустріч з Лукашенком призначена ближче до цих чисел. Це чергове ІПСО чи ні?

Якщо і можна почати широкомасштабний наступ на Україну, то тільки з четвертого виміру. З огляду на інтелект Путіна, навряд чи він розбирається у квантовій фізиці і кварки від глюонних зв'язків не відрізнить, тому навряд чи це можливо.

Нічого не буде 24 лютого або 23-го. Буде якийсь виступ, якісь прив'язки і не до 24 лютого минулого року, а до 23-го – до Дня Радянської армії, не більше того. "Діди воювали, і ми тут десь воюємо". Нічого іншого не буде. Вже видно, що росіяни видихнулися. Їм нічим наступати. Та кількість військ, яке вони могли більш-менш підготувати, ми їх вже бачимо, перемелюємо, більшого їм взяти нізвідки.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся