В Україні триває війна / фото 93 ОМБр Холодний Яр

Політичний глухий кут в Конгресі США з приводу військової допомоги в поєднанні з відсутністю виробничих потужностей в Європі призводить до критичної нестачі артилерійських боєприпасів, що може обернутися катастрофою для військових зусиль України, застерігає старший науковий співробітник британського аналітичного центру з оборонних питань (RUSI) Джек Вотлінг у журналі Time.

"Нестача боєприпасів вже відчувається по всьому фронту, що сприяло недавньому виведенню українських військ з міста Авдіївка", - зазначив він.

Експерт нагадав, що сьогодні Україна стикається з приблизно 470 тисячами російських військовослужбовців, які щодня атакують українські позиції, використовуючи штурмові групи піхоти.

Відео дня

"Якби Україна мала достатню артилерію, ці атаки можна було б легко відбити, оскільки кілька пострілів калібру 155 мм вбили б нападників, як тільки вони почали б просуватися зі своїх прикритих позицій. Але Україні доводиться нормувати свої підрозділи так, щоб вони могли робити тільки 2000 пострілів на день", - вказав Вотлінг

Без достатньої кількості боєприпасів українським військовим доведеться фізично займати більше позицій на фронті, щоб відбивати атаки Росії за допомогою стрілецької зброї, додав експерт.

"Це призведе як до збільшення втрат серед українців, так і до скорочення кількості особового складу, який можна було б залишити далеко від лінії фронту для навчання і підготовки до майбутніх наступальних операцій. Коротше кажучи, без артилерійських боєприпасів українці ризикують опинитися в постійній обороні, повільно відступаючи, як це зовсім недавно спостерігалося в Авдіївці", - вважає науковий співробітник.

Він упевнений, що Україна зіткнеться з критичним дефіцитом у найближчі кілька місяців, якщо США не втрутяться.

За його словами. обсяг витрачених снарядів на полі бою дав Росії вирішальну перевагу, і РФ продовжить домінувати у вогневій потужності протягом усього 2024 року,

Експерт акцентував, що у поточному році Росія має намір виробити ще 1,3 мільйона патронів калібру 152 мм, а також близько 800 000 патронів калібру 122 мм. Крім того, у РФ ще залишається в запасі близько 3 мільйонів снарядів, і вона розраховує на снаряди з Північної Кореї.

Військова допомога Україні - новини

Нагадаємо, 19 лютого стало відомо, що Японія пообіцяла надати Україні 12,1 млрд доларів допомоги.

А в ISW констатували, що запізнення західної допомоги дозволило РФ піти в наступ відразу на трьох напрямках.

Вас також можуть зацікавити новини: