Росія реально здатна підготувати лише 100-120 тисяч призовників / фото ua.depositphotos.com

Експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк оцінив можливість Росії мобілізувати ще 500 тисяч призовників для війни з Україною. 

Як він зазначив в інтерв'ю РБК-Україна, мобілізувати таку кількість людей - це одне питання, а ось з навчанням і екіпіровкою цих "вояк" у РФ, швидше за все, будуть труднощі. Експерт каже, що реально російська система може підготувати 100-120 тисяч солдатів, а максимум - 150 тисяч. 

"Навчально-матеріальна база російських Збройних сил здатна "проковтнути" приблизно 100-120 тисяч. Враховуючи, що вони розгорнули вже в 16 університетах курси підготовки молодших офіцерів - нехай це буде ще 8-10 тисяч. Набирається 130 тисяч, нехай максимум - 150 тисяч", - розповів Кевлюк.

Якщо виходити з таких підрахунків, виникає риторичне питання, що ж робити ще з 350 тисячами призовників. У постійних пунктах дислокації вони навряд чи зможуть базуватися: оскільки їх потрібно годувати, одягати, забезпечувати пальним та іншими ресурсами. Інакше це буде вже не російська армія, а "плем'я в гумових шльопках". 

"Це плем'я в гумових шльопках і спортивних костюмах повинно бути? Вони формально будуть оформлені як військовослужбовці. Що робити далі, куди їх поселити? Не вийде запхати в казарму, в яку поміщається 200 осіб, дві тисячі", - вважає Кевлюк.

Також експерт згадав про часті випадки підпалів на території РФ, які в основному відбуваються якраз в місцях зберігання військово-технічного майна приватних військових компаній, наприклад, ПВК "Вагнера". 

"Хто їх підпалює - невідомо. Але рух специфічних людей специфічних народностей навколо цих торгових центрів дозволяє стверджувати: ті, хто говорить, що це склади ПВК "Вагнера", не помиляється", - підкреслив він. 

Аналогічна доля може спіткати й склади з екіпіровкою нових призовників. Адже таким чином дуже легко списати крадіжки та корупцію всередині російського військового апарату, а після - покласти провину за підпали на українських диверсантів, каже Кевлюк. 

Експерт резюмував, що Росія вже скотилася до рівня війни 20-х років: Москва активно відправляє військових на лінію фронту навіть без елементарно балістичного захисту. Тому формально Кремль може мобілізувати ще 500 тисяч росіян, але впоратися з ними вже не зможе. 

Мобілізація в Росії

Раніше голова Комітету Державної Думи з оборони РФ Андрій Картаполов спробував запевнити, що загальна кількість призовників у рамках весняної кампанії з мобілізації залишиться незмінною - на рівні 200 тисяч осіб.

Однак ЗМІ з'ясували, що збільшення призовного віку з 27 до 30 років в Росії, призведе до збільшення загальної кількості призовників більш ніж на третину - їх стане більше на 70-80 тисяч. 

Раніше ініціативу про зміну призовного віку з 18 до 21 року та з 27 до 30 років у грудні 2022 року запропонував глава Міноборони РФ Сергій Шойгу. Таку ідею підтримав російський диктатор Володимир Путін.

У ГУР вважають, що Росія намагається створити двомільйонну армію, тому проводить нові хвилі мобілізації.

Вас також можуть зацікавити новини: