Коваленко пояснив відтік військ РФ з лівого берега Херсонщини / фото ua.depositphotos.com

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко підтверджує, що підрозділи російських окупаційних військ певною мірою зменшили свою присутність на лівому березі Херсонської області. Однак говорити про підготовку до нового "жесту доброї волі" з боку ворога поки зарано, оскільки ознак цього немає.  

Як зазначив експерт у своєму Telegram-каналі, командування окупаційних військ приблизно через місяць після того, як ЗСУ витіснили їх з правобережної Херсонщини, "стало зменшувати насиченість лівобережки своїми підрозділами, оскільки ті знаходяться як на долоні для української артилерії з правого берега".

"Позиції окупантів по лівому берегу прострілюються вглиб на 20 км. Це створює підвищені ризики для утримання в цьому секторі великої групи військ, які були б просто мішенню для щоденного, рутинного відстрілу українською артилерією. З метою зменшення втрат і стали скорочувати концентрацію сил і засобів на лівобережці, особливо в 20-кілометровій зоні по берегу Дніпра", – пояснив він. 

Відео дня

За словами Коваленка, в цій зоні зберігається контингент російських окупаційних військ, який можна умовно розділити на дві функціональні групи.

"Перша група – підрозділи оборонного призначення, призначені для стримування контрнаступу ЗСУ в разі форсування Дніпра та інших неймовірних сценаріїв, які не будуть використані, але яких панічно бояться в РОВ (російських окупаційних військах – ред.), а також диверсійної діяльності. Друга група – терористична. Функції цих підрозділів – ведення терористичної діяльності, обстрілів правого берега. В основному, це підрозділи з РСЗВ БМ-21 "Град", які здійснюють хаотичні, неприцільні обстріли Херсона і всього правобережжя", – підкреслив обозреватель.

Експерт дійшов висновку, що відтік росіян з лівого берега Херсонщини спровокований бажанням мінімізувати втрати. Це не є ознакою "підготовки жесту доброї волі". При цьому він зазначив, що скорочення присутності підрозділів може мати вплив на обороноздатність ворожого угруповання на даному плацдармі.

"Але все ж, не варто квапити події і видавати бажане за дійсне. Так, зменшення фіксується. Ні, бігти ніхто не збирається. Тим більше, якщо РОВ втечуть з лівобережки, то вони оголять запорізьке угруповання із заходу, що завершиться вже втратою Запорізької області. До цього вони поки не дозріли", – резюмував Коваленко. 

Ситуація на окупованій частині Херсонщини

Після деокупації правобережної частини Херсонщини окупанти сконцентрували свої сили на Лівому березі області. Саме звідти ведуться обстріли Херсона та деокупованих населених пунктів

Крім того, у Каланчаку російські окупанти облаштували військовий госпіталь в одній із медичних установ. Туди вже завезли десятки окупантів, а персонал в госпіталі – виключно росіяни. 

Раніше в Генштабі повідомили, що росіяни також забирають у жителів Херсонської області човни та інші плавзасоби. Там підкреслили, що такі дії противника спостерігалися і перед деокупацією правого берега області.

Вас також можуть зацікавити новини: