Світан вважає, що Донбас буде найскладніше звільнити від окупантів / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Військовий експерт Роман Світан заявив, що в 2023 році українські сили проженуть росіян з південних областей і Криму. Але по Донбасу є питання - він може стати найскладнішим напрямком.

"Американський генерал Міллі зі стовідсотковою гарантією впевнений, що в 2023 році наші війська вийдуть на азовське узбережжя. Це тягне за собою знищення російських кримського та херсонського угруповань. Але складні моменти пов'язані з декупацією Донбасу, тому що за Донбасом це 7000 кілометрів Росії. Це вже буде складно, якщо виконувати завдання фронтально", - заявив він у ефірі.

Світан вважає, що можна не фронтально вирішувати питання звільнення Донбасу.

"Виходячи спочатку на Луганськ, далі на Краснодон і виходити доведеться на Таганрог. Тоді ми відсікаємо все донецьке угруповання і замикаємо оперативне оточення, треба просто достатню кількість сил і засобів, щоб ми змогли цю групу відсікти та утримувати. Утримувати доведеться і все-таки східний фланг, де 7000 кілометрів Росії. Для того, щоб закінчити війну в цьому році, якщо цього не вийде з різних причин, то тоді доведеться з Донбасом возитися ще до наступного 2024 року. Є ймовірність того, що доведеться возитися, якщо ми не встигнемо це виконати до літа: тоді все-таки вже оборонпром росіян запуститься на максимальну потужність і вони можуть свою піхоту посадити вже на броню, і буде нам складніше виконати такого роду маневр", - додав експерт.

Звільнення Криму від РФ: прогнози

Наприкінці листопада 2022-го року радник голови офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що через півроку Крим вже буде звільнений від окупації росіян.

У той же час глава Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі вважає, що звільнення окупованого Криму військовим шляхом малоймовірно.

Колишній командувач армії США в Європі Бен Ходжес впевнений, що Крим можна звільнити від окупантів до кінця літа, якщо українська армія отримає від країн-партнерів необхідну зброю.