Росіяни перевели у режим балістики комплекс С-300 і С-400 / фото Міноборони РФ

Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Петро Черник розповів, що масоване застосування балістики для атак по Києву, враховуючи рекордну кількість одночасного застосування дронів наприкінці листопада, означає підготовку російськими окупантами масштабованого комплексного удару по столиці України.

В ефірі загальнонаціонального телемарафону він зауважив, що зараз росіяни тестують спроможність української протиповітряної оборони, яка захищає Київ.

"На мій погляд, вони готують більш масштабований комплексний удар, із застосуванням найрізноманітнішої ракетної техніки  і "шахедів", і балістики, і крилатих ракет", - акцентував Черник. 

Відео дня

Відмінність балістики від крилатих ракет в тому, що всі крилаті ракети мають дозвукову швидкість у межах до 1000 км., можуть змінювати свою траєкторію і бити на дуже великі відстані до 5 000 км. 

"В чому різниця і особливість оперативно-тактичних ракетних комплексів, те що ми називаємо класичною балістикою,  це викинув і забув. Тобто, ракета полетіла і вона знаходить свою ціль. Це, як правило, від 200 км до 500 км, так званий, ближній радіус дії. Тут є момент у швидкості. Скажімо 9К723 "Іскандер", їхня потужна серйозна ракета з бойовою частиною до 500 км, це у межах 9000 тис.км/год", - зазначив Черник. 

Росіяни перевели у режим балістики комплекс С-300 і С-400.

"Деякі комплектації ракет мають швидкість також до 9000 тис.км/год, але обмежені у дальності до 200 км. Тут момент важкий у частині швидкості засікання цілі. Якщо ракета перебуває у повітрі всього лише одну-дві хвилини, то це складно все обчислити. Тим не менше ЗРК Patriot, що мають швидкість 1700-1800 м/с зуміли упоратися з цим завданням. Не маю ні найменшого сумніву, що росіяни планують масштабований удар. Питання, чи подолають показники першого дня у грудні минулого року в 120 ракет. А на загальну минулорічну кількість грудня у 236 ракет, сподіваюсь взагалі не вийдуть",- додав Черник.

Готуючись до потужного комплексного удару по столиці, росіяни нарощують застосовування балістики, щоб їх апаратура радіотехнічної розвідки обчислила всі комплекси української протиповітряної оборони.

"Треба розуміти, що таке зенітно-ракетно протиборство. Одна ракета з їхнього боку полетіла до нас і тут же починає працювати вся наша радіолокація. Все відбувається в радіоефірі з неймовірною кількістю частот. Тобто, противник випустив 10 ракет і вся наша мережа (ППО –УНІАН) запрацювала, при чому інтегрована. Не тільки стратегічні комплекси такі як Patriot, SAMP/T, а все навколо - IRIS-T, NASAMS, інші. Вся мережа, всі локатори одразу запрацювали. А тут існує радіотехнічна розвідка і якщо комплекси запрацювали, то вони випустили, грубо кажучи, промінь. Отже з боку противника апаратура все обчисляє. Вони нас справді вивчають, щоб знайти шпаринки в протиповітряній обороні і потенційно завдати масованого комплексного удару", - пояснив Черник. 

До російської стратегії підготовки масованого комбінованого удару також входить застосування кілька тижнів тому 75-ти ворожих "шахедів", більшість з яких летіла у бік Києва.

"По кілька ракет, які вони запускають, це все таж сама стратегія. Вони вивчають мережу. Не маю ні найменшого сумніву, що комплексне застосування всіх цих засобів (з боку ворога –УНІАН) буде в обов’язковому порядку. Саме комплексне - разом "шахеди", балістика і крилаті ракети", - підкреслив Черник.

Щодо запасів балістики у РФ, то згідно відкритих джерел, на озброєнні ворога сотні пускових установок і тисячі ракет.

"Якщо говорити С-300, то мають поза 400 пускових установок, у відкритих джерелах стверджують, що в них таких ракет є від 5 до 7 тисяч. Звичайно, є питання у якому вони стані перебувають. С-400 вони декларують, що виготовили 560 пускових установок, це дуже багато. І до цього кілька тисяч ракет однозначно є. "Іскандерів" трошки складніше сказати кількість, вони декларують, що є від 40 до 50 пускових установок, але розуміємо, що на одній пусковій установці дві ракети. Як правило, у режимі балістики вони не працюють, бо передбачається, що одна ракета - це постановка радіоелектронної боротьби, щоб іншу- другу ракету, не змогли побачити. Нажаль, противник почав накопичення "Іскандерів", у тому числі", - резюмував Черник.

Атаки РФ на Київ - деталі

13 грудня вночі Київ зазнав масованого ракетного удару. Українська протиповітряна оборона збила всі десять ворожих цілей, які атакували столицю. За інформацією Генштабу ЗСУ країна-агресор завдала удару по Києву, застосувавши 10 ракет С-400 та "Іскандер".

11 грудня російські окупанти завдали удару по Київщині, застосувавши 8 балістичних ракетами. 25 листопада вночі російські окупанти запустили по Україні 75 "шахедів", 74 з них збили українські захисники. Основним напрямком ворожого удару став Київ.

Вас також можуть зацікавити новини: