Експерт заявив, що Кримський міст - непотрібна Україні інфраструктура / фото Maxar Technologies

Військовий експерт Олег Жданов розкрив кілька причин, які говорять на користь абсолютної ліквідації Кримського мосту після закінчення війни з РФ. 

За його словами, навіть якщо в України буде бажання зберегти цей міст й зробити з нього прикордонний пункт, хоча, з урахуванням "кривавих" злочинів РФ - це навряд чи станеться, технологічно утримувати цей міст коштує величезних грошей: "Це тільки Росія могла дозволити собі побудувати такий міст та вивалити на це приблизно 24 мільярди", - вказав він.

"Думаю, що міст повинен бути демонтований, особливо центральні прольоти та центральні опори, тому що вони дуже сильно впливають на течію й на фарватер в Керченській протоці", - вважає Жданов.

Однак навіть не це є основним аргументом на користь знищення мосту. За словами Жданова, він побудований в сейсмічно активній зоні, там відбуваються постійні підземні поштовхи й землетруси, хоч і з маленькою магнітудою.

"Друге, найголовніше, про це вам скаже будь-який архітектор, який займається мостобудуванням. Цей міст не має твердої опори під собою. Вони придумали технологію "висячих" опор, які не спираються на твердий грунт. Міст фактично плавучий, якщо так говорити. Тому, скільки він простоїть, яке буде зміщення в результаті тектонічних процесів, що відбуваються в грунті, не скаже ніхто. І підписатися під таку авантюру не можна", - говорить військовий експерт.

За його словами, Росія усвідомлює "плавучість" своєї споруди. Тому жорсткі обшуки при перетині Кримського моста пов'язані не тільки з війною: кожен автомобіль окупанти зважують, розуміючи, що постійні навантаження для нього фатальні: "Ні, це не історія "звичайного моста", тут потрібно чітко регулювати дистанції і навантаження на міст, інакше можуть бути катастрофічні наслідки", - вказав Жданов.

Росіяни готуються до удару по Кримському мосту

Нагадаємо, що раніше міст через Керченську протоку вже одного разу атакували. Йдеться про вибух, який стався 8 жовтня 2022 року та призвів до руйнування 1,3 км залізничного полотна об'єкта. Тоді росіяни абияк "залатали" дірки, але віднедавна заявили, що готуються до нових ударів по Кримському мосту.

Зокрема, 13 травня проект "ВЧК-ОГПУ" повідомив, що ФСБ РФ готується до "провокацій" на тлі падіння відразу 4 літальних апаратів РФ в Брянській області. Тоді через помилку російської системи ППО впали 2 вертольоти Мі-8 та літаки Су-34 і Су-35. Це сталося після серії ударів по Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: