Україна чекає на винищувачі F-16 / фото Getty Images

У рамках нового пакету військової допомоги США в Україну вже прямують високоточні бомби для сучасних західних винищувачів F-16, заявив полковник запасу Збройних сил України, військовий експерт Петро Черник в ефірі телемарафону Єдиних новин, коментуючи оприлюднений список допомоги США на $1 мільярд.

На його думку, це серйозна підготовка до того, що за місяць-півтора в Україні "запрацюють" F-16. 

"Ті бомби, які задекларовані, у найкращій комплетації, яка тільки існує, якраз передбачаються до F-16. Бомба має вагу від 230 до 270 кг, до 90 кг вибухових речовин. Це планерна бомба, яка може завдавати ударів до 110 км. F-16 може брати до 6 таких бомб. Якщо запрацюють хоча б шість машин, то це колосальний крок", - зазначив Черник.

Відео дня

Він переконаний, що американці дуже серйозно готувалися до цієї допомоги Україні.

"Найперше, що надійде, це все те, що було на складах на європейському театрі воєнних дій. Я не сумніваюся, що воно ще до підписання було завантежено, чекало лише офіційного узгодження. Це узгодження відбулося вчора", - зауважив експерт, коментуючи інформацію, що більша частина допомоги від США вже перебуває у Польщі та Німеччині.

На його думку, немає ні найменшого сумніву, що це так.

"Кожна година працює на нас. Там нічого на місці не стоїть... Давним давно завантажені літаки C-17 Globemaster, котрі можуть брати на борт до 70 тон вантажів. Це неймовірно багато... Я не підіймаю планку, що завтра перемога, але сповнений стриманого оптимізму з огляду на то, що (у переліку - УНІАН) "засвічені" ракети до HIMARS - це серйозна зброя, і 105-мм, і 155 мм (снаряди - УНІАН). $1 мільярд - це дуже і дуже багато", - сказав Черник.

Допомога Україні від США

Як повідомляв УНІАН, 20 квітня американська Палата представників (нижня палата Конгресу) підтримала законопроект про виділення десятків мільярдів допомоги Україні у сфері безпеки. Документ також підтримав Сенат США.

23 квітня стало відомо, що США готують Україні новий пакет військової допомоги на $1 мільярд в рамках законопроєкту. 24 квітня закон підписав президент США Джо Байден, чим дав хід передачі обіцяної Україні військової допомоги.

Він заявив, що відправлення допомоги в Україну почнеться негайно. Було оприлюднено перелік того, що ввійшло у пакет.

Вас також можуть зацікавити новини: