РФ потрібні люди на фронт і тому можуть завуалювати мобілізацію під що завгодно / фото ua.depositphotos.com

Правозахисник і блогер Марк Фейгін оцінив ймовірність введення в Росії воєнного стану і прокоментував посилення мобілізації.

"Це така опціональна річ, тобто воєнний стан можуть вводити, а можуть не вводити в принципі. І так обходиться без нього, тому що насправді вони ж ввели в прикордонних з Україною областях особливий режим, і він тільки схожий на воєнний стан. Але необхідності на всій території Росії вводити немає. Вони повністю збираються контролювати пересування по країні, якісь можливості і права вони нехтують. Тобто практично всі опції воєнного часу, передбачені законодавством, вони можуть робити прямо зараз", - сказав він в ефірі.

Фейгін зазначив, що в тоталітарному суспільстві РФ ступінь безправ'я звичайного громадянина близьий до піку.

"Але головне щоб, цей громадянин не усвідомлював цього. Реквізиція транспорту, обов'язки прикріплення до виробництва, недопущення покидань суб'єктів Федерації. Так можна контролювати за допомогою нових законодавчих актів, коли має право ФСБ в онлайн режимі відстежувати переміщення що таксі, що залізничного транспорту", - сказав правозахисник.

Він стверджує, що РФ потрібні люди на фронт і тому можуть завуалювати мобілізацію під що завгодно.

"Назвати там призов і призовникам пропонувати підписати контракти, резервістів якихось так би мовити висмикувати військкоматам і по одному. Що називається, не скопом, не через оголошену мобілізацію дозбирати їх для того, щоб відправити на фронт", - додав Фейгін.

Мобілізація в РФ-деталі

Шансів уникнути мобілізації у росіян фактично не залишилося-президент РФ Володимир Путін підписав закон про заборону виїзду за кордон з моменту отримання повістки.

Раніше були збільшені штрафи за неявку до військкомату за повісткою, підняті крайній строк перебування в мобілізаційному резерві та піднято верхня вікова межа призову на строкову службу.

Експерти прогнозують, що Росія може оголосити мобілізацію вже у вересні-жовтні.

Вас також можуть зацікавити новини: