Маляр пояснила, що відбувається на фронті / колаж УНІАН, фото facebook.com/MinistryofDefence.UA, facebook.com/ganna.maliar

Колишня заступниця міністра оборони України (2021–2023) Ганна Маляр прокоментувала ситуацію на фронті, виділивши три тенденції. Своїми думками вона поділилася у Telegram.

"Умовно є три тенденції. Перша: росіяни на Сході продовжують наступальні дії на 5-ти напрямках - Куп‘янський, Лиманський, Бахмутський,  Мар’їнський, Авдіївський. Авдіївку хочуть взяти під контроль до нового року. Але це вже далеко не перша їх дата", - зазначила Маляр.

Вона зауважила, що наступають росіяни саме у такій комбінації по цих напрямках ще з початку 2023, інтенсивність завжди різна, бо наші потужно їх знищують і ворогу постійно доводиться робити паузи і відновлюватись.

Відео дня

"Станом на зараз скрізь ідуть бої, але росіяни просунутись не можуть", - зазначила Маляр.

Вона також написала щодо втрат Сил оборони на сході.

"Ціна? Бо нещодавно іноземна преса намагалась визначити ціну - ніби ми витратили на деяких східних напрямках більше, ніж отримали. Ми зупиняємо ворога. І нищимо його. Ворог сильний. Зупинити меншими силами не вийде. Бо в нас менше зброї і менше людей, ніж у росіян. Зупинення ворога - це врятовані цивільні люди та наші міста і села. Є такі рубежі як Бахмут. Якщо б там не зупинили, то далі ворогу було б значно легше  просунутись вглиб. Бо є специфіка ландшафту", - прокоментувала колишня заступниця міністра оборони. 

Друга тенденція, за словами Маляр, це активний обстріл росіянами наших населених пунктів артилерією скрізь де відстань дозволяє.

"Станом на сьогодні під обстрілами близько 100 населених пунктів на Півночі, Сході та Півдні. Росіяни таким чином виконують декілька задач. Залякують цивільне населення та відволікають наші військові спроможності, щоб ми не могли їх використовувати на інших напрямках", - підкреслила вона.

Третя тенденція, яку виділила Маляр, - протистояння на півдні.

"Важке протистояння, як і на Сході. Ворог має перевагу в озброєнні і кількості людей. Наші ризикнули і в таких умовах змогли літом просуватись. Зараз ворог намагається повернути втрачене, але не може. Звісно, тривають бої. Ну, і про лівий берег Херсонського напрямку, ви мабуть вже читали зведення Генштабу. Там наші вибили ворога з деяких позицій. Це був тривалий кількамісячний процес. Бо швидко тільки в кіно", - зазначила вона.

Ситуація на фронті

Як повідомляв УНІАН, сьогодні Генштаб повідомив про серію успішних дій ЗСУ на лівому березі річки Дніпро на Херсонському напрямку. Зазначалось, що одна з головних цілей - відтіснити ворога якомога далі від правого берега, щоб убезпечити цивільне населення від постійних російських обстрілів.

Командування морської піхоти ВМС ЗСУ також інформувало, що в результаті заздалегідь спланованих заходів підрозділам Сил оборони, в тому числі морських піхотинців, вдалося закріпитися на декількох плацдармах. 

Раніше очільник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Сили Оборони захопили плацдарм на лівому березі Дніпра.

Військовий експерт Сергій Грабський пояснив, що відхід ворога на цій ділянці призведе до обвалу південного фронту та означає фактично блокування окупантів у Криму. А також створення передумов для того що Україна "отримає просто феноменальний козир розвитку своєї морської торгівлі".

Крім того, аналітики Інституту вивчення війни у оперативному звіті пишуть, що українські війська 16 листопада просунулися біля Роботиного Запорізької області. 

Щодо втрат української армії під час повномасштабної війни проти росіян президент України Володимир Зеленський нещодавно заявив, що не може озвучувати цифру, але вона мінімум у п'ять разів менша за ворожі втрати.

Вас також можуть зацікавити новини: