Україна хоче отримати винищувачі  F-16 / фото US Air Force

Данія, Нідерланди, Бельгія та Португалія можуть заснувати авіаційну коаліцію та передати Україні західні винищувачі F-16.

Передача бойової авіації не становить для Данії значного погіршення обороноздатності. Це дуже важливо для країни-донора у прийнятті рішення про передачу озброєння, повідомив в ефірі "Еспресо" головний редактор видання Defense Express Олег Катков.

"Якщо брати потенційних європейських кандидатів щодо F-16 - готовність висловила Данія, обговорення йде в Нідерландах, є літаки в Бельгії, яка їх також замінює на F-35, прем'єр Португалії ще у лютому заявив, що передача літаків не є червоною лінією. Вже можливо окреслити у вигляді потенційної коаліції Данії, Португалії, Нідерландів та Бельгії як донорів F-16, до яких вже можливо набрати пілотів. Тут також можна згадати Польщу, яка має 48 одиниць F-16. Вони уже оголосили, що не можуть передати додатково партію МіГ-29, бо вони потрібні для захисту країни", - розповів експерт.

Відео дня

На його думку, заяви про можливе входження пілотів до Іноземного легіону є вирішенням питанням з винищувачами F-16.

"Ці розмови на Заході про підготовку пілотів за 18 місяців і "тому не на часі" - якось нівелюється. Це максимально важливо. Залишається питання відносно самих машин. Вкрай чудова новина очільника Міноборони Данії, який повідомив, що країна не проти увійти в коаліцію щодо літаків F-16", - підсумував Катков.

Винищувачі для України

Україна місяцями просить союзників передати сучасні винищувачі F-16. Наразі жодна з країн не ухвалювала цього рішення.

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що українські захисники зможуть дуже швидко звільнити окуповані території за допомогою західної бойової авіації.

Нещодавно двоє українських пілотів успішно пройшли тестування на сучасних винищувачах у США. Зазначається, що вони можуть навчитися літати на F-16 менш як за півроку.

Вас також можуть зацікавити новини: